(foto) 20 de ani de Cayenne: Modul în care Porsche a făcut modelul cu adevărat rapid

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Un vehicul de teren? Până la sfârșitul anilor 1990, o astfel de eventualitate părea departe de a fi potrivită pentru lumea Porsche. „Aproape nimeni și-ar fi putut imagina că marca noastră va extinde segmentul de mașini sport în domeniul SUV”, își amintește Klaus-Gerhard Wolpert, primul vicepreședinte al liniei de modele Cayenne.

Și totuși, acum 20 de ani, s-a întâmplat într-adevăr – și a fost un triumf. Legenda și experiența Porsche a fost transferată cu succes pe un segment de piață complet nou. Un off-roader încrezător, un partener de călătorie luxos și, în același timp, o mașină sport extrem de emoționantă – rețeta succesului lui Cayenne este aceeași și astăzi.

Modelul este bestseller și în Republica Moldova!

Cu previziune antreprenorială, atenție tipică Porsche la detalii și cele mai înalte standarde de calitate, producătorul de mașini sport s-a angajat în proiectul, cu numele de cod Colorado, la sfârșitul anilor 1990. Pentru a îndeplini standardele exigente de performanță ale mărcii și în segmentul SUV-urilor, inginerii au dezvoltat un nou motor V8 pentru Cayenne, care ar oferi valori maximale de putere și cuplu: pe Cayenne S, motorul de 4.5 litri producea 340 CP și 420 Nm. 

Cu aceeași cilindree, Cayenne Turbo a oferit o putere și mai impresionantă de 450 CP și 620 Nm, iar rezultatul au fost caracteristici de performanță la nivel de mașină sport, cum ar fi viteze maxime de 242 și, respectiv, 266 km/h!

Caracteristicile speciale ale motorului cu patru supape au inclus tehnologia VarioCam, care a permis reglarea arborelui cu came la 25 de grade, și lubrifierea integrată a carterului uscat, care a asigurat respectiv o lubrifiere adecvată a tuturor componentelor motorului chiar și în condiții de accelerație laterală ridicată și extinsă.

De la zero, motorul V8 a fost proiectat pentru a permite tuturor componentelor să facă față cu ușurință și mai multor solicitări extreme. Și acest lucru a fost făcut atât de bine încât, la patru ani de la debutul lui Cayenne, linia de modele din Hemmingen a fost extinsă. În 2006 a avut loc lansarea versiunii Turbo S, care a devenit al doilea cel mai puternic Porsche stradal la acea vreme, după Carrera GT!

Modelul de top se mândrește cu 383 kW putere

La exterior, noul model emblematic avea o înfățișare rezervată – doar denumirea îi trăda potențialul enorm de performanță. V8-ul de sub capota sa furniza, şi o mai face şi astăzi pentru cei ce-l mai au în posesie, o putere maiestuoasă de 383 kW (521 CP), în timp ce cuplul maxim de 720 Nm îi este cu aproximativ 100 Nm mai mare decât pe versiunea Turbo. 

În ceea ce privește dinamica de conducere, Cayenne Turbo S a stabilit noi standarde pentru segment. SUV-ul de 2.355 kg poate atinge 0-100 km/h în doar 5.2 secunde, cu aproape jumătate de secundă mai repede decât un Cayenne Turbo, în drum spre o viteză maximă de 270 km/h.

Creșterea puterii și a cuplului s-a produs în primul rând printr-o revizuire a celor două răcitoare de aer de supraalimentare. Acestea răceau aerul comprimat mai eficient, nu în ultimul rând pentru că schimbătoarele de căldură erau acum realizate în întregime din aluminiu și erau cu 13 mm mai mari. Acest lucru a permis o creștere de 0.2 bar, până la 1.9 bar a presiunii de supraalimentare, în funcție de turația motorului, ceea ce a sporit la rândul său puterea motorului.

Noile cifre au impus inginerii să revadă şasiul şi frânele pentru a fi capabile să facă față potențialului enorm al lui Cayenne Turbo S. Întregul vehicul a fost configurat pentru atletism maxim. Directorul liniei de modele Gerhard Wolpert a adus o bogată experiență prin sistemele de control al sarcinilor și a insistat din greu pentru utilizarea lor în sistemul de suspensie și tracțiune integrală.

Tracțiunea tuturor modelelor Cayenne a beneficiat de noul Porsche Traction Management (PTM). În configurația standard, a distribuit puterea între punțile față/spate în raport de 38:62%, dar a fost, de asemenea, variabilă printr-un ambreiaj multi-disc, ce permitea un raport 100:0 și 0:100 după cum era necesar.

Fiind departe de drumurile asfaltate, posesorii de Cayenne ar putea depinde, de asemenea, de o cutie de transfer cu rază mică de acțiune pentru a îmbunătăți tracțiunea. Un diferențial central complet blocabil împiedica rotirea roţilor chiar dacă acestea s-au ridicat pentru scurt timp de la sol.

Excelență sportivă pe și în afara drumului

Alături de PTM, sistemul PASM a contribuit puternic la performanța-lider atât pe drum, cât și pe teren. Porsche Active Suspension Management a fost, de asemenea, prezentat pentru prima dată anume pe Cayenne. Pe versiunea Turbo S fusese o dotare standard împreună cu suspensia pneumatică. PASM reglează continuu forțele de amortizare și încorporează starea drumului și stilul de conducere al șoferului în calculele sale. 

Şi suspensia pneumatică a ajutat Cayenne-ul în off-road. Garda la sol, deja impresionantă, de 21.7 centimetri, chiar şi atunci când era pe suspensie din oțel, putea fi extinsă până la 27.3 cm datorită sistemului de autonivelare al suspensiei pneumatice al modelului din prima generație.

Exclusiv pe Cayenne Turbo S, Porsche a instalat şi cel mai mare sistem de frânare disponibil atunci pe un vehicul de serie. Diametrul discurilor frontale de frână era de 380 mm, iar a celor din spate de 358 mm (350/330 mm pe Cayenne Turbo, pentru comparaţie).

Au crescut în mărimi şi etrierele de frână, ceea ce a necesitat folosirea unor roți de cel puțin 19 inchi, o dimensiune a jantei care era destinată utilizării cu anvelopele de iarnă. Cayenne Turbo S a fost echipat standard cu jante uşoare de 20 de inchi. Acestea erau acoperite cu anvelope de dimensiunea 275/40, special concepute pentru Cayenne, fiind şi aprobate pentru viteze de până la 300 km/h.

Model entry-level, diesel și o previzualizare a viitorului

Din 2002 până în 2007, Porsche a lansat patru variante ale primei generații Cayenne. Pe lângă Cayenne S, Cayenne Turbo și Cayenne Turbo S, a existat și un Cayenne de bază, care nu avea o denumire suplimentară. Acest model a servit drept punct de intrare în linia de modele și a fost echipat cu un V6 de la partenerul de cooperare Volkswagen, devenind astfel mai accesibil şi fiind atractiv pentru noi clienţi. Motorul pe benzină de 3.2 litri a generat 250 CP și a produs un cuplu maxim de 310 Nm. 

Odată cu facelift-ul din 2007, motoarele au beneficiat de un surplus de putere, Cayenne Turbo S rămânând cel mai puternic cu ai săi 550 de cai. Noi motoare au fost adăugate și pe noile modele introduse Cayenne GTS (405 CP) și Cayenne Diesel (240 CP). Iar prin prototipul complet funcțional Cayenne Hybrid, Porsche și-a aventurat o privire asupra unui viitor parțial electrificat.

Între 2002 și 2010, prima generație Porsche Cayenne a prezentat un total de șase variante de motorizare și opt linii de echipare. Nu mai mult de 276.652 de vehicule au ieșit din fabrică, Cayenne S fiind cel mai popular, cu o cotă de 38.9%. De cealaltă parte, Turbo S a fost ales de doar 5.455 de oameni.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise