(video) A devenit un adevărat simbol internaţional! Sediul BMW din München stă neclintit de 50 de ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Între 1970 şi 1972, în doar 26 de luni, la München a fost creat un simbol atemporal cu atracţie globală. În total s-au irosit 3.5 milioane de ore de muncă pe şantier, iar implicaţi au fost 500 de constructori şi 200 de arhitecţi, ingineri şi desenatori.

Peste 3.000 de elemente de faţadă au fost fabricate – pentru prima dată în Europa – folosind procesul japonez de turnare a aluminiului. La acea vreme, angajaţi din 12 ţări au construit reperul BMW, iar astăzi colegi din peste 104 de ţări lucrează împreună acolo şi în fabrica alăturată.

Clădirea de 101 metri înălţime, care serveşte drept sediu corporativ global al producătorului auto german din 1973, declarată istoric protejată în 1999 și renovată în perioada anilor 2004-2006, am văzut-o şi noi ultima dată în primăvara lui 2019, atunci când am vizitat Muzeul BMW aflat chiar lângă aceasta.

Astăzi, BMW Group îşi sărbătoreşte sediul corporativ în calitate de simbol arhitectural, cu peste 200 de invitaţi internaţionali, din mediul de afaceri, cultură, politică şi societate. Discursul principal al Francis Kéré, arhitect şi câştigător al Premiului Pritzker, precum şi apariţia lui Nihal Saad, şeful de cabinet al Alianţei Naţiunilor Unite a Civilizaţiilor, au făcut din ceremonie un eveniment special.

Mai ales pentru această ocazie, ilustratorul Christoph Niemann a creat o operă de artă impresionantă, inspirată de turnul BMW. Pe lângă spectacolul celebrului tenor Jonas Kaufmann, precum şi un discurs al Dr. Markus Söder, premierul Bavariei, festivităţile s-au încheiat cu un punct culminant special: cu 12 dansatori verticali, proiectul de dans american BANDALOOP a transformat spectaculos sediu BMW într-o scenă de 100 de metri înălţime la premiera sa germană.

Bazat pe coregrafia impresionantă a lui Melecio Estrella, ansamblul a creat o sinteză imponderabilă pentru o interacţiune între arhitectură şi dans. Alături de muzica special compusă de Ben Juodvalkis, dansatorii de pe faţadă din jurul lui Thomas Cavanagh au prezentat “Momentum Curve”, un spectacol exclusiv, ca un tribut adus arhitecturii unice.

Până în prezent, sediul BMW Group, cu construcția sa suspendată, este una dintre cele mai inovatoare clădiri de inginerie din perioada postbelică – deoarece cei patru cilindri sunt suspendaţi de acoperiş printr-o construcție cruciformă de oţel. În acest proces, clădirea nu a crescut de jos în sus, după cum se face o construcţie în mod tradiţional, ci etajele superioare au fost fabricate mai întâi la sol, într-o manieră eficientă ca timp, apoi mutate hidraulic în sus pe “puţul turnului” masiv din beton armat şi finalizate în mai multe etape.

În august 1972, vizavi de renumitul parc olimpic proiectat de Behnisch & Partner cu Frei Otto, a fost finalizat sediul central BMW Group. Proiectată de arhitectul austriac Prof. Karl Schwanzer (1918-1975), clădirea administrativă a devenit de atunci un simbol atemporal cu atractivitate globală pentru München şi companie. Cu faţada impresionantă, construcția vizionară şi conceptul spaţial, “turnul suspendat” combină în mod unic concizia vizuală cu o logică constructivă şi funcţională.

Puterea inovatoare a designului lui Schwanzer reprezintă BMW Group atunci ca şi acum, făcând din sediul companiei un far al mobilităţii durabile pentru mâine. Sărbătorit în mass-media drept “cel mai impresionant şi mai spectaculos sediu corporativ din lume”, este nu doar un simbol al succesului economic, ci reprezintă şi schimbul internaţional şi colaborarea interculturală. Astăzi, “comunicarea construită” implementată de Schwanzer arată calea către o nouă eră de electrificare, digitalizare şi circularitate.

Comanda şi platoul de filmare

În 1968, BMW AG a anunţat un concurs de arhitectură pentru proiectarea unei noi clădiri administrative BMW. Pentru a convinge Consiliul de Administraţie al BMW, Consiliul Director şi acţionarii importanţi, Schwanzer a construit un model 1:1 al unei podele complete în formă de trifoi în studiourile Bavaria Film. În decembrie acelaşi an, conducerea BMW i-a atribuit contractul pentru construirea noului sediu.

Decorul lui Schwanzer şi filmarea pitch-ului l-au implicat şi pe Rolf Zehetbauer, care a câştigat Premiul Academiei (Oscar) în 1973 pentru regia artistică a “Cabaret”. Doi ani mai târziu, a fost lansat filmul de la Hollywood “Rollerball” – cu turnul BMW ca protagonist arhitectural. Indiferent că vorbim de “Suspiria” (1977), “Bloodline” (1979), “Zwei Nasen tanken Super” (1984) sau “Vaterfreuden” (2014): sediul BMW şi-a sărbătorit propriul succes pe marele ecran.

Descrisă de artistul Peter Blake drept o “piesă unică de arhitectură pop”, arhitectura sa impresionantă rămâne un simbol al deciziilor corporate vizionare pentru un viitor de succes.

Tablourile monocrome de format mare “Roşu”, “Galben” şi “Albastru”, comandate lui Gerhard Richter în 1972 şi create special pentru foaier, sunt chiar la începutul angajamentului cultural de jumătate de secol al BMW Group, cu sute de iniţiative la nivel mondial. Acestea vor fi restaurate ca parte a sărbătorilor aniversare şi apoi reprezentate aşa cum a intenţionat iniţial artistul.

Arhitectura la BMW

BMW Group poate reflecta asupra unei tradiţii de zeci de ani de colaborare cu arhitecţi renumiţi. Încă de la construirea sediului central de către Karl Schwanzer, compania a optat în mod conştient pentru un tip de arhitectură dinamică, care mai târziu urma să continue cu clădirile ce impun tendinţe realizate de către Zaha Hadid – uzina BMW Group din Leipzig (2005); Coop Himmelb(l)au – BMW Welt din München (2007) şi Sir Nicholas Grimshaw – fabrica Rolls-Royce din Goodwood (2003).

În 2022, biroul OMA din Rotterdam al lui Rem Koolhaas şi arhitecţii danezi de la 3XN au fost însărcinaţi de BMW să transforme fabrica principală din München şi să modeleze împreună producţia urbană pentru viitor.

Un nou film despre Karl Schwanzer

“He Flew Ahead” (A zburat înainte) este titlul unui lungmetraj despre Karl Schwanzer cu actorul Nicholas Ofczarek în rolul arhitectului. Regizorul Max Gruber a creat filmul în numele lui Martin Schwanzer, regretatul fiu al lui Karl Schwanzer şi al nepoatei arhitectului, Caroline. După cum sugerează subtitlul “Un poem arhitectural”, este o abordare neconvenţională a unei personalităţi extraordinare care a înţeles arhitectura ca poezie materializată. Pe lângă Karl Schwanzer însuşi, martori şi însoţitori contemporani importanţi îşi spun şi ei gândurile în film, care va avea premiera oficială în toamna anului 2023.

Expoziţie aniversară specială la Muzeul BMW

Sediul central BMW Group şi Muzeul BMW, cunoscut drept “Bolul”, sunt două dintre cele mai distinctive clădiri din München şi sunt apreciate ca simboluri ale arhitecturii germane postbelice. De la început, Muzeul BMW a fost parte integrantă a viziunii lui Karl Schwanzer pentru sediul central al companiei. O expoziţie specială despre ansamblu, care este clădire protejată din 1999, transmite istoria zonei sediului central din foaierul muzeului şi prezintă modele arhitecturale de la momentul construirii acestuia. Expoziţia va fi expusă până la 3 octombrie 2022. Intrarea va fi liberă.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/