(video) Accidentul din intersecția Alba Iulia – Onisifor Ghibu. Maşina care a lovit violent un troleibuz nu era asigurată

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Vă mai amintiți de teribilul accident care s-a produs în ultima zi a lunii septembrie din anul 2019, unde un Porsche Cayenne a lovit violent un troleibuz în intersecția străzilor Alba Iulia şi Onisifor Ghibu? Conform unei informaţii anterior necunoscute, SUV-ul nici nu era asigurat elementar.

Recent, Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule, printr-un fond creat special pentru a proteja victimele accidentelor comise de șoferi neasigurați ori care rămân neidentificați, a achitat RTEC aproape suma maximă prevăzută în legislație.

„Troleibuzul a fost deteriorat în așa fel încât am achitat plafonul maxim pentru că nu deținea un RCA valabil”a spus directoarea executivă a Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule, Alina Osoianu, pentru TV8.

Era nevoie de o sumă mare de bani pentru a acoperi daunele materiale. Dar pentru că șoferița nu deținea polița RCA, respectiv aceste mijloace nu puteau fi cerute de la vreo companie de asigurări. În aceste condiții, Fondul de Protecție a Victimelor Străzii, gestionat de Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule a acordat circa un milion de lei pentru reparația troleibuzului, fiind limita de despăgubire prevăzută de legislație. 

Potrivit legii, despăgubirile se acordă în două situații: atunci când șoferul vinovat de producerea accidentului nu deține o poliță RCA sau când șoferul nu este identificat.

„Orice cetățean care procură un RCA contribuie direct la formarea acestui fond. A doua sursă de venit e restabilirea mijloacelor financiare care au fost achitate din fond persoanelor păgubite din cauza persoanelor care sunt vinovate de producerea accidentelor rutiere și nu dețineau poliția RCA, la momentul comiterii”.

Deși fondul a fost creat în 2006, puțină lume știe de existența acestuia și de posibilitatea de a solicita bani, pentru a-și acoperi daunele suportate de pe urma accidentelor rutiere. 

Există și vești încurajatoare pentru victimele accidentelor rutiere, care sunt comise de șoferi fără un RCA valabil sau neidentificat. Din luna aprilie a acestui an, limitele de despăgubire se vor dubla și de la un milion de lei, cât este prevăzut de legislație în prezent, se va ajunge la două milioane, fie că vorbim de prejudicii pentru distrugerea bunurilor, fie pentru vătămare corporală ori deces.

Statistica arată că în Republica Moldova, gradul de cuprindere a asigurărilor auto obligatorii de stat este de doar 65%, fiind unul destul de scăzut. Prin comparație, în țările europene, acest grad este de circa 98%.

Cmentariile sunt închise