(video) Acest Nissan President, cândva o maşină de lux japoneză, îşi caută un nou proprietar

Sincer vorbind, acest sedan ne-a atras privirea în primul rând prin al său look şi ulterior prin faptul că este un automobil, considerat altădată de lux în Japonia. Prin “Ţara soarelui răsare” încă mai sunt exploatate zeci de exemplare, unele modificate în stilul des întâlnit local – VIP Style – cu gardă la sol cât mai apropiată de pământ.

Printre ele se numără şi această maşină neagră, care apropo se vinde. La ai săi ani şi parcurs se cer 18.900 de dolari SUA, deşi preţul final poate fi negociat.

Ce este deci Nissan President, dacă nu aţi auzit încă despre un astfel de model? După cum poate cunoaşteţi, în Japonia există multe modele interesante care s-au produs şi se produc exclusiv pentru piaţa internă, iar President este unul dintre ele.

Conform informaţiilor oficiale, President este o limuzină de lux japoneză care a fost produsă de Nissan într-un număr relativ redus din 1965 până în august 2010 inclusiv (în jur de 56.000 de exemplare). Mașina a fost folosită în principal de directori corporativi și de funcționari guvernamentali (rar când putea ajungea pe mâna unor persoane fizice). Este un sedan premium destinat în mod special pentru piața japoneză, principalul concurent fiind evident Toyota Century.

President a fost limuzina emblematică a companiei și a fost vândută doar în reprezentanţele exclusive Nissan Motor Store. Modelul a fost inițial realizat doar pe piața japoneză. La sfârșitul anilor 1980, exporturile au început în câteva țări, inclusiv în Singapore și Hong Kong, deși erau limitate. Când a fost introdus în 1965, acesta a purtat insigna Nissan, spre deosebire de alte produse Nissan la momentul respectiv, care au fost etichetate Datsun.

Costurile de proprietate ale modelului au fost costisitoare din cauza dimensiunilor sale externe și volumul motorului, plasându-l în partea de sus a listei celor mai scumpe taxe. A fost dezvoltat din start ca o posibilă limuzină care urmează să fie utilizate de către Imperial Household Agency.

În total au fost produse patru generaţii, iar maşina din articol face parte din a treia, care a existat între anii 1990-2002. Aceasta (cu numele intern JHG50) a debutat în octombrie 1989 la Salonul Auto de la Tokyo, în timp ce vânzările au demarat un an mai târziu. În același timp, o versiune cu ampatament scurt a șasiului său a debutat în Statele Unite sub forma modelului Infiniti Q45 sau Nissan Infiniti Q45 în Japonia, care avea un design frontal şi posterior diferit. S-a făcut asta pentru a concura cu Lexus LS, model introdus în ianuarie 1989, dar şi cu Honda Legend (în 1985).

Accentul major a fost îndreptat spre sedan-uri mari de lux și Nissan a decis să urmeze exemplul Honda și Toyota și să dea modelului o revizuire mult așteptată. Accentul reînnoit căuta să poziționeze President ca o limuzină de lux de nivel superior, cu o listă vastă de caracteristici standard disponibile, inclusiv interioare cu tapiţerie Connolly și caracteristici tehnologice inovatoare precum un airbag SRS pentru partea stângă a banchetei din spate.

Atât President, cât și Q45, au împărțit noul motor VH45DE V8 de 4.5 litri, cu 282 CP la 6.000 rpm şi 399 Nm la 4.000 rpm, natural aspirat apropo. Acesta este cuplat la o cutie de viteze automată în patru trepte, care trimite toată puterea spre roţile spate. President are o greutate de puţin peste 1.9 tone.

Mai dispune de o suspensie hidraulică activă pe toate roţile, discuri de frână ventilate pe toate roţile, covor persan în habitaclu (opţiune), scaune tapiţate cu piele, lână sau mătase, scaune reglabile electric şi cu încălzire, etc. Dificil astfel este de spus la cât ajungea să coste un automobil personalizat.

În 1993, o versiune cu ampatament scurt, similară cu Infiniti Q45, s-au alăturat în gama de modele sub denumirea President JS. În același timp, divizia de vehicule speciale a Nissan, Autech, a dezvoltat un model Royal Limousine cu habitaclu despărțit în două compartimente de un perete.

Royal a fost creat ca un posibil înlocuitor pentru cele patru Nissan Prince Royals din 1966, utilizate pentru ceremonii de încoronare, dar nu a fost acceptat.

Ulterior, un facelift minor a fost lansat în 1994 şi un altul în 1998. În 1994, împreună cu un facelift-ul, Nissan a reînviat nivelul de echipare de top Sovereign (disponibil anterior pe generaţia precedentă, pentru modelul cu ampatament lung).

Apropo, în 1991 a fost creat chiar şi un President pentru paradă, full electric, care aşa şi a rămas sub forma unui prototip!

Revenind la automobilul despre care am realizat acest articol, aflaţi că el a fost produs în iunie 2001 şi are un parcurs de 93.320 km. Este un Nissan President Sovereign Long cu o lungime de 5.225 mm (ampatament de 3.030 mm) cu interior tapiţat cu piele, pe care posesorul anterior a aplicat un wide body kit care îl prinde destul de bine la faţă.

Se menţionează că exemplarul este extrem de curat (dat fiind faptul pe unde a circulat, Japonia fiind renumită pentru curăţenia de pe străzi şi drumuri), nu are piese ruginite, nu are probleme mecanice şi nu a fost implicată în vreun accident.

Suplimentar, i s-au mai adăugat boxe audio aftermarket, un sistem de navigaţie, cameră video spate, sistem de securitate Viper, un full body aero kit şi spoiler posterior, precum şi proiectoare anti ceaţă, dar şi becuri pentru iluminat în curbe, toate de la Junction Produce, alături de tobe de eşapament cu terminaţii de la Sense Brand, o suspensie pneumatică cu gardă la sol reglabilă de la compania JIC, jante SSR Executor EX01 şi altele. Încă un lucru: pe caroserie a fost aplicat un strat proaspăt de vopsea.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise