(video) La mulți ani! Acum 60 de ani lumea a văzut primul Ford Mustang

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Exact acum 60 de ani, pe 17 aprilie 1964, în cadrul New York World’s Fair, Ford Motor Company a dezvăluit lumii un nou model care avea să devină o legendă – Ford Mustang. Lansat ca o mașină sport accesibilă, Mustang a cucerit rapid piața, devenind un simbol al culturii americane. Designul său elegant, performanța robustă și prețul accesibil l-au făcut o alegere populară printre tineri și familii deopotrivă.

Aniversarea va fi marcată astăzi printr-un mega eveniment pe Charlotte Motor Speedway. Va fi transmis în direct la miezul nopții.

Prima generație (1964-1973)

Primul Mustang era disponibil în formă coupe sau cabriolet, cu o varietate de opțiuni de motorizare, inclusiv un V8 de 4.7 litri. A fost un succes instantaneu!

În 1964, vânzările Mustang au început cu 22.000 de comenzi luate în prima zi la Expoziția Mondială din New York și în întreaga țară. Iar în primii doi ani de producție, cele trei uzine Ford Motor Company din California, Michigan și New Jersey au produs aproape 1.3 milioane de Mustang-uri!

De-a lungul anilor 1960 și la începutul anilor 1970, Mustang a primit numeroase actualizări și revizuiri, inclusiv introducerea modelelor Boss și Mach 1 de înaltă performanță.

Anii 1980 și 1990: Adaptarea la o lume în schimbare

Anii 1980 și 1990 au fost o perioadă de provocări pentru industria auto americană, iar Mustang nu a fost o excepție. Concurența din partea importurilor japoneze și creșterea prețurilor la combustibil au dus la o scădere a vânzărilor. Cu toate acestea, Ford a reușit să mențină Mustang în viață prin introducerea unor modele mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și prin actualizarea designului pentru a-l menține modern.

În toți cei 60 de ani de istorie nu a fost niciodată o întrerupere a producției!

Secolul XXI: O revenire în forță

În noul mileniu, Mustang a cunoscut o revenire în forță. Introducerea modelului cu design retrofuturist Mustang GT din 2005 a stârnit un nou interes pentru mașină, iar Ford a profitat de acest succes cu o serie de noi modele și ediții speciale.

Astăzi, Mustang este disponibil cu o gamă largă de opțiuni de motorizare, inclusiv un EcoBoost turbo de 2.3 litri și un V8 natural aspirat de 5.0 litri. De asemenea, este disponibil în formă coupe, cabriolet și, pentru prima dată, ca SUV.

60 de ani de moștenire

De-a lungul celor 60 de ani de istorie, Ford Mustang a câștigat o mulțime de premii și a apărut în numeroase filme și emisiuni TV. A devenit un simbol al culturii americane și o mașină iubită de milioane de oameni din întreaga lume. Doar în SUA au fost vândute practic 10.000.000 de automobile de-a lungul timpului.

Astăzi, Mustang continuă să fie o alegere populară pentru cei care caută o mașină performantă, elegantă și distractivă.

Iată câteva momente importante din istoria Ford Mustang:

  • 1964: Lansarea modelului Mustang original
  • 1967: Introducerea modelelor Boss și Shelby GT500
  • 1969: Apariția lui Mustang în filmul “Bullitt”
  • 1971: Introducerea modelului Mustang Mach 1
  • 1985: Introducerea modelului Mustang GT cu injecție electronică de combustibil
  • 2005: Lansarea modelului Mustang GT cu limbaj de design retrofuturist
  • 2015: Introducerea modelului Mustang Shelby GT350
  • 2019: Introducerea modelului Mustang Mach-E, primul SUV electric Mustang

Special pentru fani

Ford Mustang este mai mult decât o mașină, este o legendă. A influențat cultura populară și a inspirat generații de șoferi. Cu o istorie bogată și un viitor luminos, Mustang este sigur că va continua să fie o forță dominantă în industria auto pentru mulți ani de acum încolo.

Anul acesta pe tot globul va fi introdusă noua, a șaptea generație. Iar cu ocazia aniversării, pentru piața nord-americană va fi disponibil un 60th Anniversary Appearance Package. Va fi aplicabil doar pe 1965 de mașini Mustang GT Premium cu V8 de 5.0 litri, indiferent de caroserie și cutie de viteze.

Principalele caracteristici ale pachetului:

  • Insignele exclusive 60th Anniversary pe aripi și pe hayon.
  • Jante unice de 20 inchi finisate în Dark Gravity Gray cu detalii prelucrate strălucitoare, cu un capac central din aluminiu ștanțat cu tematică retro, de culoare Vermillion Red.
  • Grafică laterală exclusivă, care poate fi opțională în Iconic Silver sau Vermillion Red.
  • Noua grilă de radiator cu un design unic al plasei, modernizată cu nări cu accente argintii.
  • Carcasă fumurie a farurilor standard.
  • Culoarea pentru caroserie poate fi una din clasicele: Wimbledon White, Race Red și Vapor Blue.
    • Capacele oglinzilor retrovizoare sunt în Iconic Silver pe mașina roșie, cromate pe cea albastră și albe pe mașina albă.
  • Insignă serializată pentru panoul de instrumente.
  • Culori de interior disponibile: Space Gray, Carmine Red sau Black Onyx.

Ford Mustang 60th Anniversary Package va putea fi comandat în această vară, urmând să ajungă la dealerii din toată America în al patrulea trimestru. Prețurile vor fi disponibile mai aproape de data punerii în vânzare.

Și un apropo

Prin intermediul actualizărilor de software, Ford oferă clienților noului Mustang posibilitatea de a selecta un grup de instrumente de bord inspirat de cel din mașinile produse în 1967-1968. Ford spune că sute de grupuri individuale de indicatoare, care acoperă mai mulți ani iconici, au fost evaluate pentru a crea acest Heritage Gauge Cluster. O redare cromată realistă învăluie aceste indicatoare, la fel ca metalul lustruit folosit în 1967-1968.

Cmentariile sunt închise