(video) Atemporalul Lamborghini 350 GT s-a întors în orașul în care a debutat acum 60 de ani

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În martie 1964, Automobili Lamborghini era încă la începuturile sale. Înființată cu doar câteva luni înainte, a prezentat primul său prototip în octombrie 1963, cunoscut sub denumirea 350 GTV. A fost desenat de Franco Scaglione și construit la Carrozzeria Sargiotto din Torino.

Mașina de serie, derivată din acel prim prototip (care a rămas unul unic), a devenit 350 GT, prezentată la Salonul Auto de la Geneva în martie 1964. La 60 de ani de la acel debut, Automobili Lamborghini a revenit pe străzile Genevei cu al doilea șasiu, cu alte cuvinte cel mai vechi Lamborghini de serie existent, pentru a celebra povestea primei sale mașini de serie și originile ADN-ului producătorului auto din Sant’Agata Bolognese.

Povestea comercială a companiei Automobili Lamborghini a început la standul său de la Salonul Auto de la Geneva din 1964, odată cu prezentarea publică a lui 350 GT. Din acel moment, clienții au putut cumpăra o mașină cu simbolul taurului. Chiar de la concepție, 350 GT a fost rapid și extraordinar în același timp.

Șasiul și cadrul au fost rezultatul muncii inginerului Giampaolo Dallara, foarte tânăr la acea vreme și considerat acum cel mai bun producător de șasiuri din lume. De cealaltă parte, motorul V12 de 3.5 litri cu patru arbori cu came a fost proiectat de un alt inginer cu renume Giotto Bizzarrini, însă care l-a gândit pentru utilizare competitivă. Dar a existat și un al treilea om la locul și momentul potrivit. Inginerul Paolo Stanzani, o figură cheie în istoria Automobili Lamborghini și a mașinilor GT din întreaga lume, a fost cel care a adaptat propulsorul pentru utilizare rutieră pe 350 GT.

Designul caroseriei din aluminiu și producția acesteia au fost realizate de Carrozzeria Touring din Milano. La începutul anilor 1960 era considerat cel mai bun carosier, capabil să livreze mașini sport cu un finisaj de lux.

Primul model de serie realizat de Lamborghini a fost un succes imediat și a atras atenția mass-media prezentă la Salonul Auto de la Geneva. Interiorul său a fost de cel mai înalt nivel, utilizând pe scară largă piele și crom. Iar configurația de locuri a fost 2+2, cu două scaune individuale frontale și o banchetă posterioară.

Pe lângă design, ingineria a fost izbitoare: suspensia independentă pe toate roțile și performanța motorului erau alegeri de ultimă generație. Motorul a captivat fiecare vizitator al standului, unde însuși Ferruccio Lamborghini a arătat mașina privitorilor, viitorilor clienți și jurnaliștilor.

Ca o confirmare a calităților sale, motorul V12 a fost dus la un volum de 4.0 litri doar câteva luni mai târziu pe 400 GT, iar în această nouă interpretare avea să devină piatra de temelie a succesului companiei.

În următorii 40 de ani, aceeași geometrie a fost folosită în diferite poziții și variații și a devenit unul dintre simbolurile cheie ale ADN-ului mărcii. Motorul a fost montat într-o poziție longitudinală frontală pe 400 GT, Islero, Jarama, Espada și LM 002, într-o poziție transversală posterioară pe Miura și într-o poziție longitudinală posterioară pe Countach și Diablo.

Primul 350 GT a fost livrat toboșarului din Livorno, Giampiero Giusti, care a fost la apogeul succesului său cu trupa „I 5 di Lucca”, care a devenit ulterior „Quartetto di Lucca”, considerat unul dintre cele mai importante ansambluri de jazz în Italia. Acesta a marcat începutul unei relații strânse între Lamborghini și lumea divertismentului în care mulți actori și interpreți muzicali au devenit clienți pasionați ai companiei. 350 GT a avut un rol principal în filmul Columbia Pictures din 1967 „Kill Me Quick, I’m Cold”, regizat de Francesco Maselli, unde a fost condus de cuplul principal, Monica Vitti și Jean Sorel.

Mașina expusă la standul Lamborghini de la Geneva din 1964 a fost șasiul 350 GT #101, de culoare metalizată Geneva Green cu interior alb, primul produs vreodată. Mașina, folosită ulterior pentru teste de dezvoltare și anduranță, a fost, din păcate, distrusă de o coliziune din spate în timp ce era oprită la un semafor.

Cu toate acestea, chiar următorul 350 GT, șasiul nr.2, a supraviețuit până în prezent!

Vopsit într-un gri metalizat cu interior roșu, a fost expediat din Sant’Agata Bolognese pe 15 august 1964 și livrat nou-nouț la Geneva. Aceeași mașină este acum cea mai veche mașină de producție Lamborghini existentă, perfect restaurată și certificată de Lamborghini Polo Storico.

Anul acesta, constructorul de automobile a dorit să-și celebreze povestea, readucându-l la viață și în formă maximă pe străzile din Geneva, orașul în care a fost livrat și prezentat pentru prima dată în urmă cu șase decenii.

Fișă tehnică 350 GT (1964-1965):

  • Tip motor: L351, 12 cilindri în V la 60°
  • Poziție: longitudinală frontală
  • Alezaj și cursă: 77×62 mm
  • Capacitate (volum): 3464 cm3
  • Putere maximă: 320 CP la 7000 rpm
  • Distribuție: 2 supape per cilindru, dublu arbore cu came, acționat cu lanț
  • Sistem de alimentare cu combustibil: 6 carburatoare duble Weber 40 DCOE
  • Ungere: carter umed
  • Transmisie: 5 trepte ZF + R
  • Șasiu: tubular
  • Suspensie: suspensie independentă pe 4 roți, arcuri elicoidale, amortizoare telescopice
  • Frâne: sistem de frânare cu disc pe 4 roți
  • Echipament electric: 12V
  • Ampatament: 2550 mm
  • Ecartament: 1380 mm față și spate
  • Dimensiuni în mm: 4470 x 1720 x 1220
  • Greutate: 1100 kg
  • Anvelope: Pirelli 205/15
  • Unități produse: 135

Cmentariile sunt închise