(video) Atenție! Noile camere din trafic pot surprinde şi giugiuleala din maşini, deşi nu ar trebui să o facă
Poliția (MAI) dispune deocamdată de 23 de camere-radar, care monitorizează dacă șoferii nu încalcă limita de viteză şi marcajele, dacă nu trec la culoarea roşie a semaforului şi altele, însă sunt capabile să privească şi în interiorul maşinilor pentru a depista dacă există centuri necuplate sau telefon la ureche.
Acestea sunt cele mai frecvente încălcări surprinse “de sus”, iar oamenii legii le validează, apoi trimit ANUME proprietarilor mașinilor scrisorile cu înștiințarea despre contravenție.
Amintim că într-o primă etapă, sistemul modernizat numit „Controlul traficului” a fost prezentat acum un an, în ziua de 10 februarie, şi tot atunci s-a făcut o remarcă importantă despre cum ar trebui să aibă loc monitorizarea.
Directorul Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, Alexandru Putere, a declarat în mod clar şi răspicat că „sistemul automat blurează faţa conducătorului auto care încalcă, ceea ce nouă nu ne place”, cât şi a pasagerului din dreapta sa (dacă există), asta pentru că legislaţia nu permite fixarea a ceea ce se întâmplă într-o cabină auto, pentru că se încalcă inclusiv intimitatea.
În această ordine de idei, rămâne deschisă o întrebare la care încă nu am găsit un răspuns: cum dar se emit şi s-au emis până acum sancţiuni pentru centura necuplată sau vorbitul la telefon, dacă sistemul electronic ar trebui să acopere automat cu pătrate negre o bună parte a corpului pasagerilor de pe locurile frontale, mai ales faţa?
Şi acum o descoperire! Un reporter Realitatea a vizitat de curând Secția monitorizare și documentare trafic rutier și a văzut cum are loc procedura, dar și cum arată încălcările de pe camere. Imaginile filmate demonstrează că nu are loc niciun fel de blurare şi cel mai probabil acest proces nici nu a avut loc până în prezent! Deci demo-ul din februarie 2022 ar fi fost doar de ochii lumii? S-a modificat între timp Legea privind protecţia datelor cu caracter personal şi noi nu am auzit, ori prevederile acesteia se încalcă?…
Apropo, în cadrul reportajului de mai sus, oamenii legii au mai dezvăluit că șoferii care conduc autovehicule cu numere străine sunt pasibili de răspundere, similar cu cetățenii care conduc mașini înmatriculate în Republica Moldova. Încălcările lor se înregistrează, iar la prima oprire de către inspectori de patrulare sunt informați în modul cuvenit despre acest lucru.
Amintim că noile camere pot surprinde imagini înalt detaliate, în rezoluţie 4K, corectitudinea fixării încălcărilor fiind una de 97%. Acestea pot fixa depăşirile de viteză, marcajele şi semafoarele ignorate, dar şi numerele de înmatriculare ale autovehiculului implicat în contravenţii, cu o exactitate foarte mare, de necontestat.
De reţinut! Deşi scrisorile expediate proprietarilor de autovehicule prezintă încălcarea într-o mică fotografie alb-negru, în care de cele mai multe ori parbrizul este negru şi nici nu se vede cine era exact la volan, în caz că proprietarul maşinii nu este de acord cu amenda şi decide să o conteste prin judecată, cei de la Centrul de Monitorizare au mereu stocate în arhive probe – fotografii color şi în rezoluţie mare.
Cmentariile sunt închise