(video) Audi are gata pe ultima sută de metri noul Q6 e-tron
Noul Audi Q6 e-tron este doar începutul celei mai mare ofensive de modele din istoria mărcii cu cele patru inele. Compania va introduce peste 20 de modele noi până în 2025, dintre care cel puţin 10 vor fi electrice.
Iar viitoarea serie de modele Q6 e-tron marchează inaugurarea e-mobilității la sediul din Ingolstadt (va fi primul electromobil produs la această fabrică) şi o platformă internă de asamblare a bateriilor stă la baza angajamentului Audi față de mobilitatea electrică.
Actualmente Audi se află pe ultima sută de metri cu testele noului model, prototipurile sale fiind încercate prin nordul îndepărtat al Europei, în conformitate cu reglementări stricte de siguranță. Această maşină se dezvoltă de cinci ani, iar pentru prima dată în formă digitală a fost văzută de angajaţii companiei încă în 2017.
Noul Q6 e-tron va fi primul Audi construit pe noua platformă tehnologică Premium Platform Electric (PPE), co-dezvoltată cu Porsche, existând deja confirmarea că va fi utilizată de noul Macan. Cu sistemul său electric de 800 de volți, motoare electrice puternice și eficiente, un sistem inovator de gestionare a bateriei și a încărcării, plus o arhitectură electronică nou dezvoltată, Q6 e-tron marchează următorul pas major în electrificarea și digitalizarea gamei de modele Audi.
Şi viitoarele modele RS complet electrice vor fi bazate pe PPE. În total, Audi Sport GmbH intenționează să introducă aproximativ zece modele complet electrice și hibride, unele dintre care complet noi, până în 2026. Până la sfârșitul deceniului, portofoliul Audi Sport GmbH va fi format în întregime din modele electrice cu baterii (BEV) și plug-in-hybrid (PHEV).
Viitoarea serie de modele Q6 e-tron va exista în variante de caroserie SUV și Sportback. Premiera este setată pentru a doua jumătate a lui 2023. Iată cum ar putea arăta:
Apropo, la Conferinţa Anuală unde a fost făcut anunţul de mai sus, a mai fost confirmată apariţia unui model din segmentul A care va fi poziţionat sub Q4 e-tron şi va avea o dimensiune similară unui A3, dar nu s-a menţionat că îl va înlocui sau folosi numele. Este de așteptat să utilizeze noua arhitectură electrică SSP (Scalable Systems Platform) a Grupului Volkswagen.
Printre avantajele oferite de noua arhitectură SSP față de MEB se numără o înălțime mai mică a podelei și o modularitate mai mare pentru o diferențiere sporită între modele. Platforma SSP este, de asemenea, proiectată pentru a susține o nouă arhitectură electrică de 800V. Acest lucru va oferi timpi de încărcare semnificativ mai rapizi decât sistemul de 400V al modelelor existente bazate pe MEB și va permite viteze de încărcare de până la 270 kW.
CEO-ul Audi, Markus Duesmann, a declarat că arhitectura SSP va folosi ceea ce el numește un “format celular unificat” și va oferi o autonomie de până la 700 km. Deși platforma SSP este dezvoltată pentru a accepta baterii în stare solidă, acestea nu sunt planificate să fie oferite succesorului A3 de astăzi.
Apropo, Audi are deja în gamă modelul Q6:
Cmentariile sunt închise