(video) Avanpremieră: Noul Aston Martin Valhalla îşi prezintă designul exterior final + caracteristici şi dotări

Noul Aston Martin Valhalla îşi prezintă designul exterior final, după ce în 2019 la Geneva a debutat în calitate de concept. Producătorul britanic a ales ziua din mijlocul verii pentru a ne arăta formele frumoase ale modelului ce va concura cu Ferrari SF90 Stradale, cel puţin.

Împreună cu primele imagini cu designul maşinii se dezvăluie şi unele specificaţii tehnice, caracteristici, dar şi dotări.

Caracteristici cheie:

  • Noul Valhalla este un supercar mid-engine plug-in hybrid şi primul supercar mid-engine al mărcii, produs în masă. La momentul anunţării conceptului s-a comunicat despre un tiraj total de doar 500 de exemplare, însă odată cu venirea noului şef plafonul s-a majorat până la 999 de exemplare.
  • Făcut sub supravegherea noului CEO Aston Martin, Tobias Moers, Valhalla este cel mai recent și mai semnificativ produs al strategiei Project Horizon a mărcii de până în prezent.
  • Este numită o mașină care va extinde portofoliul de modele pentru a reflecta prezența Aston Martin în Formula 1, va stabili cele mai bune standarde din clasă pentru performanță, dinamică și plăcere la condus și va conduce tranziția de la combustie internă la cea hibridă şi complet electrică!
  • Modelul dispune de un şasiu, aerodinamică şi componente electronice, făcute cu experienţă din Formula 1.
  • Se doreşte ca maşina lansată în producţie să aibă o greutate uscată mai mică de 1.550 de kg.
  • Nu mai este propulsat de un V6 twin-turbo dezvoltat in-house, după cum s-a anunţat când era în stadiu de concept!
  • La bază are un V8 twin-turbo de 4.0 litri, marca AMG, însă reproiectat in-house în conformitate cu doleanțele britanicilor. Acesta dispune de un arbore cotit cu plan plat pentru un răspuns sporit. Acesta se poate roti cu până la 7.200 rpm și trimite toţi cei 750 de CP pe puntea din spate. Este conectat la un sistem uşor de evacuare a gazelor de eşapament, cu supape active şi terminaţii verticale.
  • V8-ul va fi asistat de o pereche de motoare electrice, câte unul instalat pe o punte. Acestea produc cumulativ alţi 204 CP şi funcţionează în cadrul unui sistem electric de 400V. Astfel, puterea totală a maşinii se ridică la puţin peste 950 de cai putere!
  • În modul EV, energia din baterie este direcționată exclusiv către puntea din faţă doar. În alte moduri de conducere, puterea bateriei este împărțită între osii şi procentul trimis fiecăreia variază constant în funcție de cerințele de conducere. În anumite situații, 100% din energia bateriei poate fi trimisă pe puntea spate, suplimentând întreaga forță a V8-ului pentru performanță maximă.
  • V8-ul este cuplat la o cutie de viteze absolut nouă, o premieră după cum afirmă Aston Martin. Este vorba despre un DCT cu opt trepte. Proiectată și construită exclusiv pentru Aston Martin, această nouă cutie de viteze, cu schimb de trepte prin padele, a fost dezvoltată special pentru era hibridă. Dispune de e-reverse (utilizează doar motoarele electrice și, prin urmare, economisește greutatea prin lipsa necesității unei trepte de viteză R tradiţionale) şi un diferențial electronic cu alunecare limitată (E-Diff) pe puntea spate pentru tracțiune maximă și manevrabilitate agilă.
  • Energia electrică este, de asemenea, utilizată pentru a spori controlul și răspunsul maşinii. Datorită cuplului instantaneu provenit de la motoare electrice, sistemul hibrid mărește capacitatea V8-ului pentru a oferi accelerație senzațională în pornirile de pe loc şi în cazul accelerațiilor din mers. Performanța absolută este ajutată în continuare de faptul că motoarele electrice şi V8-ul pot rula simultan diferite trepte de viteză în DCT, ceea ce permite o livrare maximă a cuplului de 1.000 Nm.
  • Modelul poate face 0-100 km/h în 2.5 secunde şi rula cu maxim 350 km/h. Autonomia-i electrică se ridică la doar 15 km, iar viteza maximă în acest regim nu va depăşi 130 de km/h. Nivelul de emisii de CO2 estimat (WLTP) îi va fi mai mic de 200 g/km.
  • Producătorul britanic prevede că această maşină va putea înregistra un timp de tur pe Nürburgring Nordschleife de 6 minute şi 30 de secunde.
  • În ceea ce privește structura sa, Valhalla este construit în jurul unui nou monococ din fibră de carbon pentru rigiditate maximă, cu o greutate minimă.
  • Suspensia inspirată din Formula 1 foloseşte pe puntea din faţă construcţii complete de tip push rod, cu arcuri și amortizoare montate în interior, soluţie care reduce masa nesuspendată și oferă o soluție de ambalare ideală.
  • Împreună cu designul multi-link al suspensiei posterioare, Valhalla folosește nişte arcuri Multimatic Variable și amortizoare Adaptive Spool Valve (ASV). În plus față de caracterul său rigid, în modul Track suspensia coboară garda la sol a maşinii pentru a genera forţă de apăsare maximă. De cealaltă parte, dispune de un sistem de ridicare a punţii frontale pentru a trece mai uşor peste denivelări şi obstacole.
  • Direcţia maşinii este asistată electric.
  • Mecanismele de frânare de înaltă performanţă sunt de tip Carbon Ceramic Matrix, cu tehnologie brake-by-wire. Acestea se ascund în spatele unor roţi cu jante de 20/21 inci pe faţă/spate respectiv, îmbrăcate în anvelope Michelin special dezvoltate pentru Valhalla.
  • Având inspirație din filozofia aerodinamică redată pe Valkyrie, Valhalla folosește o combinație de suprafețe aerodinamice active (în spatele grilei de radiator şi sub forma eleronului posterior) și tuneluri venturi dedesubt pentru managementul fluxurilor de aer. Astfel, la o viteză de 241 km/h poate genera o forţă de apăsare suplimentară de 600 kg.
  • Corpul maşinii (caroseria) este făcută predominant din fibră de carbon. Portierele îi sunt de tip fluture, cu deschidere verticală şi balamale adânci, cu decupaje în acoperiș ce facilitează intrarea și ieșirea din automobil. O priză de aer distinctivă de pe acoperiş alimentează motorul şi compartimentul unde se află cu aer direct şi rece.
  • Modelul va fi disponibil internaţional cu poziţionare a volanului pe ambele părţi.
  • Cockpitul îi este mai spaţios în comparaţie cu al lui Valkyrie, deși multe caracteristici inspirate din Formula 1 vor rămâne.
  • Un nou sistem inovator Aston Martin HMI are un ecran tactil central și încorporează interfeţele Apple CarPlay și Android Auto. 
  • Pedalele și coloana de direcție reglabile permit fixarea bazelor scaunelor pe structura șasiului. Puțurile pentru picioare sunt, de asemenea, ridicate pentru o poziție scăzută a șoldului până la călcâi.
  • Printre altele, modelul mai dispune de faruri Full LED Matrix cu funcționalitate adaptivă și asistență la faza lungă, climatizare automată pe două zone, frânare automată de urgență, avertizare în caz de coliziune frontală, Active Cruise Control, sistem de monitorizare a unghiurilor moarte şi o cameră video posterioară pentru a uşura parcarea și camera de (cu opțiunea Surround View).

Noul Aston Martin Valhalla poate fi deja precomandat. Preţul de start îi este de aproximativ 700.000 de euro. Livrările îi vor începe spre sfârşitul lui 2023.

Până la startul producţiei va avea loc finisarea designului exterior şi dezvoltarea dinamică. În această sarcină din urmă vor fi implicaţi şi piloţii Sebastian Vettel, Lance Stroll și Nico Hulkenburg.

Cmentariile sunt închise