(video) BMW a început producția noului iX1. Ce preţ de start are în Republica Moldova

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Producţia modelului electric BMW iX1, începută la Regensburg, ilustrează ritmul cu care BMW Group creşte mobilitatea electrică. După cum a fost anunţat în urmă cu aproape doi ani, toate uzinele germane pot produce acum automobile electrice.

Bavaria este landul nr.1 al Germaniei pentru maşini şi are o lungă tradiţie în construirea de automobile. Cu toate acestea, acest succes nu stă doar în realizările din trecut, ci şi în cercetare, dezvoltare şi inovaţie. Noul iX1 şi bateria de înaltă tensiune subliniază faptul că BMW poate stăpâni viitorul. Faptul că această maşină electrică va ieşi de pe linia de producţie din Regensburg reprezintă, de asemenea, un angajament puternic faţă de Bavaria ca locaţie de construcţie a automobilelor.

Începerea producţiei pentru noul BMW iX1 înseamnă că uzina din Regensburg produce acum toate tehnologiile de propulsie pe o singură linie, ca parte a procesului său de producţie flexibil – pentru modelele cu motor termic, cu sistem plug-in hybrid şi complet electrice.

BMW iFACTORY: geamănul digital al uzinei din Regensburg

Agilă, verde, digitală: Cu BMW iFACTORY, BMW Group stabileşte noi standarde şi defineşte viitorul producţiei de automobile. Acest lucru este evidenţiat şi în Regensburg, unde fabrica este pionier al digitalizării. Ca parte a unui proiect-pilot recent, uzina a fost cartografiată digital. Geamănul digital rezultat permite o planificare extrem de eficientă a viitoarelor structuri ale uzinei şi a instalaţiilor de producţie.

Vopsitoria uzinei, de exemplu, se bazează pe inteligenţa artificială: suprafeţele vopsite sunt scanate pentru a asigura o calitate impecabilă şi apoi sunt finisate folosind un program complet automatizat, personalizat pentru fiecare automobil, pentru a oferi clienţilor o experienţă perfectă. Inteligenţa artificială este utilizată şi în asamblarea automobilelor la uzina din Regensburg – în special, metode de recunoaştere a imaginilor susţinute de AI care ajută angajaţii cu inspecţiile de calitate.

Sistemul informatic AIQX (Artificial Intelligence Quality Next), care este utilizat pentru aceasta, învaţă să recunoască obiecte, cum ar fi o persoană, din imaginile-eşantion, ceea ce îl face un supliment util pentru inspecțiile convenţionale de calitate bazate pe camere.

Întreţinerea predictivă asigură că defecţiunile tehnice, de ex. în sistemele de transport, sunt detectate timpuriu, înainte să apară timpi de nefuncţionare a sistemului. Instalaţiile şi utilajele sunt monitorizate prin evaluarea automată a datelor de proces.

Distanţe scurte: baterie de înaltă tensiune de la unitatea de producţie vecină

Evitarea consumului şi conservarea resurselor: BMW iFACTORY se referă şi la asigurarea distanţelor scurte pentru logistică. Compania se mişcă într-un ritm rapid, mai ales având în vedere că prima dintre cele cinci linii care realizează procesul de „coating” pentru celulele de baterii a intrat în funcţiune la unitatea de producţie de componente electrice din Regensburg abia în aprilie 2021.

În octombrie s-a pus în funcţiune noua linie de asamblare a bateriilor de înaltă tensiune, iar acum se aprovizionează deja uzina de automobile vecină cu baterii de înaltă tensiune pentru BMW iX1. Până la sfârşitul anului, peste 400 de angajaţi vor lucra în producţia de componente electrice la unitatea de 45.000 de metri pătraţi din Regensburg.

Până în prezent s-au investit 1.6 miliarde de euro în producţia de componente electrice la locaţiile germane

Până la sfârşitul anului 2022, BMW Group va investi un total de peste 1.6 miliarde de euro în producţia de componente electrice în locaţiile sale germane din Dingolfing, Leipzig şi Regensburg. Peste 3.300 de angajaţi lucrează în prezent în aceste centre.

Amintim că noul iX1 s-a prezentat deocamdată în versiunea xDrive30, devenind după cum se afirmă – prima maşină electrică cu tracţiune integrală introdusă de brand în segmentul compact premium. Două motoare electrice compacte, câte unul pe fiecare punte, oferă o putere combinată de 313 CP (ţinând cont de efectul boost temporar, 272 CP fără boost) şi un cuplu total de 494 Nm.

Sistemul electric de tracţiune integrală asigură tracţiune superioară şi stabilitate direcţională în toate situaţiile. BMW iX1 xDrive30 realizează sprintul de la 0 la 100 km/h în 5.7 secunde. Viteza maximă e limitată la 180 km/h.

Tehnologia BMW eDrive de a cincea generaţie include, în plus, tehnologia de încărcare extrem de eficientă a maşinii (cu maximum 130 kW, 10-80% în 29 minute), inclusiv software-ul de încărcare îmbunătăţit, existent şi la BMW i7, care modelează mai lin curba de încărcare (faţă de evouţia în trepte ca până acum), asigurând timpi mai buni de încărcare şi o protecţie mai bine bună a bateriei.

Baterie de înaltă tensiune poziţionată plat în partea de jos a caroseriei automobilului, a cărei capacitate netă de 64.7 kWh oferă maşinii o autonomie de până la 440 km în ciclul WLTP. Una dintre dotările standard ale acestui model este suspensia M adaptivă.

În Republica Moldova, preţul de start pentru noul BMW iX1 xDrive30 este de 47.500 de euro. În România costă de la 54.800 euro cu TVA inclus.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise