(video) Cea mai exclusivă ofertă de la Porsche! Vopseaua acestui 911 GT3 costă peste 100.000 de dolari

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Porsche are un program special numit Paint To Sample, care face parte din oferta Porsche Exclusive Manufaktur, departamentul care oferă clienților personalizare individuală a automobilelor comandate.

Pe lângă paleta standard de vopsea există prin acest program peste 160 de nuanţe individuale deja pregătite la alegere (click pentru a intra într-un portal în care le poţi vedea), inclusiv culori ale trecutului, însă oricum la solicitare se poate crea una personalizată de la zero.

Prin Paint to Sample Plus nu trebuie decât să le oferi o mostră a culorii preferate, poate fi nuanța unei haine sau a unei flori iubite, iar experţii vor vopsi maşina într-aceasta!

O maşină finisată prin Paint to Sample (costă în jurul a 10.000 de euro în Germania) va extinde cu aproape trei luni termenul de livrare în comparație cu una care are o culoare standard. Iar o nuanţă realizată prin Paint to Sample Plus (costă în jur de 25.000 de euro) necesită doar pentru dezvoltare cinci luni şi, înainte ca vehiculul să fie vopsit, este aplicată pe un corp de testare. Dacă reiese că nuanța dorită nu poate fi realizată în conformitate cu standardele sale obișnuite de calitate, Porsche va suporta costurile testului de fezabilitate.

Porsche spune că pentru majoritatea culorilor Paint To Sample este nevoie de aproximativ opt luni pentru finalizare. Însă asta nu este limita! Există încă o opțiune mai exclusivă, dar la care se apelează rar: vopsirea manuală cu vopsea Chromaflair irizată, care necesită mai mult timp de aşteptare din partea clientului. Aceasta schimbă culori în funcție de lumină și de unghiul din care o vedeți, folosind o tehnologie similară cu cea utilizată în hologramele de pe aceleaşi bancnote.

Pigmenții Chromaflair includ fulgi multi-strat care conferă vopselelor capacitatea de a-și schimba culoarea atunci când sunt privite din unghiuri diferite. Fiecare fulg prezintă o varietate de culori în funcție de unghiul din care este privit și de unghiul luminii care cade pe el. Fulgii au o grosime de ~1μ (micrometru). Un fir de păr uman, de exemplu, este de 50 de ori mai gros.

Efectul dramatic de culoare al pigmentului este vizibil într-o mare varietate de condiții de lumină. Pentru a crea un pigment Chromaflair, un film de interferență cu mai multe straturi este măcinat în fulgi de dimensiunea micronilor. Fulgii Chromaflair includ un strat central de aluminiu care este înconjurat de un strat asemănător sticlei. Modificarea grosimii acestui strat asemănător sticlei produce culori diferite. Pentru a menține toleranța strictă a culorii cerută de industria auto, grosimea stratului trebuie controlată în câțiva atomi.

Culoarea aplicată pe acest 911 GT3 Touring livrat în Canada se numeşte Explosive Gold şi l-a costat pe proprietar puţin peste 100.000 de dolari! Aceasta se mai regăseşte pe capacul motorului, jante şi chei. Explosive Gold este una dintre cele cinci nuanţe Chromaflair oferite astăzi!

Însăşi Chromaflair este o vopsea extrem de complexă cu 9 straturi, care ia atât tonuri opalescente, cât și sidefate, schimbându-se în aspect nu numai în funcție de locul în care stai, ci și de contururile corpului dintr-un singur punct de vedere. Pentru Explosive Gold, spectrul variază de la nuanţa cuprului la galben până la subtonuri verzi de auriu.

Alte exemple de nuanţe Chromaflair:

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise