(video) CES 2022: Sony a decis să-şi încerce norocul în businessul auto şi prezintă prototipul unui SUV electric

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram!
Le puteţi şi comenta acolo 😉

La CES 2020, Sony Group Corporation a anunțat VISION-S – o inițiativă menită să contribuie la evoluția mobilității și a expus un prototip de vehicul la standul său

Pentru a demonstra acest concept în lumea reală, Sony a început testele pe drumurile publice în Europa în luna decembrie același an și unele de verificare a siguranței și experienței utilizatorului a tehnologiei de imagistică și de detectare instalate în interiorul și în afara vehiculului, precum și pentru sistem de interfață mașină (HMI). 

Sony a demarat testele de conducere cu folosirea tehnologiei 5G în aprilie 2021 și va continua să aplice tehnologiile sale de ultimă oră pentru a oferi noi experiențe în domeniul mobilității, care se află într-o fază de trecere la vehiculele electrice (EV).

Sony intenționează să dezvolte în continuare eforturile de mai sus pe măsură ce intră într-o nouă fază a dezvoltării VISION-S și a făcut câteva anunţuri importante la CES 2022.

VISION-S își continuă scopul de a evolua mobilitatea pentru a fi și mai aproape de oameni, dezvoltând în același timp tehnologii centrate pe siguranță și securitate, adaptabilitate și divertisment. La CES 2022, Sony a anunțat și a expus un vehicul prototip de tip SUV – VISION-S 02 – în calitate de un nou form factor. 

Acest vehicul folosește aceeași platformă EV/cloud ca și prototipul VISION-S 01, care este testat pe drumurile publice. Oferind experiențe de divertisment utilizând spațiul interior mare și variațiile unui 7-seater, acest nou prototip, împreună cu VISION-S 01, va promova acomodarea unei mari varietăți de stiluri de viață într-o societate în care valorile devin din ce în ce mai diversificate.

Aflăm despre VISION-S 02 că este construit pe aceeași platformă ca și sedanul, chiar şi ampatamentul de 3.030 mm le este identic. Dar SUV-ul este considerabil mai mare: are 4.895 x 1.930 x 1.651 mm, ceea ce îl face un coleg pentru acelaşi BMW X5 sau Mercedes GLE. Dispune de suspensie pneumatică, jante de 20 inci și o gardă la sol standard de 157 mm.

De propulsie răspund două motoare electrice (câte unul pe fiecare punte), fiecare dintre ele produce 200 kW (272 CP) pentru un total de 544 CP. Viteza maximă îi este limitată la 180 km/h (-60 faţă de sedan), iar greutatea îi este de 2.480 kg (+130 faţă de sedan). Ca şi în cazul modelului 01, nu există încă informații despre baterie şi autonomie.

Interiorul îi este unificat complet cu al sedanului, în termeni de design şi tot ce cuprinde partea frontală a cabinei, însă marea diferenţă este în numărul de locuri. În SUV acestea pot varia de la patru la şapte.

Mai este necesare de notat că VISION-S 01 s-a schimbat uşor de la momentul prezentării primului prototip. Diferite la exterior sunt barele de protecţie, zona senzorilor de sub parbriz, senzorii laterali din aripile frontale ocupă o suprafaţă mai mare, mecanismele de frânare sunt diferite, mânerele retractabile ale portierelor şi camerele care înlocuiesc oglinzile retrovizoare sunt uşor diferite, iar panoul care acoperă portul de încărcare este mai mare.

În habitaclu are un tunel central modificat, noi manete în spatele volanului şi o cameră pe centrul planşei de bord, printre altele. Toate să fie nişte semne de pregătire pentru producţia de serie?

În termeni de dimensiuni şi propulsie nu se anunţă schimbări. Are două motoare a câte 200 kW fiecare, tracţiune integrală, suspensie pneumatică. Poate face 0-100 km/h în 4.8 secunde şi atinge maxim 240 km/h.

VISION-S – Stadiul eforturilor în domenii prioritare

 • Sistemul sprijină conducerea în siguranță prin recunoașterea și analizarea mediului înconjurător în timp real, cu senzori instalați la 360 de grade în jurul vehiculului. Acești senzori includ senzori de imagine CMOS de înaltă sensibilitate, rezoluție înaltă și gamă dinamică largă și senzori LiDAR care detectează cu precizie spațiul tridimensional.
  • Sistemul oferă șoferului o interacțiune intuitivă împreună cu sistemul audio al vehiculului și sistemul HMI, astfel încât șoferul să poată aprecia cu exactitate starea mediului înconjurător, cum ar fi prezența vehiculelor de urgență, chiar și din interiorul vehiculului.
  • Sony își propune să ofere mai multă siguranță și confort tuturor prin intermediul senzorilor și tehnologiilor sale de comunicare și efectuează în prezent teste de verificare funcțională în Europa pentru lansarea sistemelor avansate de asistență a șoferului (ADAS) de nivel 2+ pe drumurile publice.
 • Senzorii Time-of-Flight (ToF) sunt utilizați pentru a oferi funcții de monitorizare pentru autentificarea șoferului și pentru a veghea pasagerii. Aceștia acceptă, de asemenea, gesturi intuitive și comenzi vocale care sunt menite să îmbunătățească gradul de utilizare a interfeței mașinii. 
  • Pentru a oferi un mediu care se potrivește preferințelor fiecărui utilizator, vehiculul va include o nouă funcție care le permite utilizatorilor să personalizeze tema afișajului și sunetele de accelerare și decelerare ale vehiculului. 
  • Setările vehiculului, blocarea tastelor și setările utilizatorului pot fi sincronizate prin conectarea vehiculului la cloud folosind comunicarea mobilă, inclusiv comunicarea 5G, care oferă capabilități de latență scăzută, de mare capacitate și de mare viteză.
  • În plus, deoarece actualizările sunt reflectate în vehicul prin OTA, este posibil să se ofere securitate și să se evolueze funcțiile de service și ofertele cu valoare adăugată în mod continuu.
 • Operare de la distanță: Utilizând tehnologiile interne ale Sony și cunoștințele despre tehnologia comunicațiilor și de securitate cultivate prin dezvoltarea smartphone-urilor, Sony a poziționat operarea de la distanță ca o tehnologie importantă în anticiparea sosirii erei conducerii autonome. 
  • Pentru a realiza acest lucru, Sony a efectuat experimente de conducere care conectează Japonia și Germania cu 5G și lucrează cu partenerii săi pentru a realiza transmisia cu latență scăzută (semnale video și de control) și controlul comunicațiilor (monitorizare și predicție) folosind sistemul telematic instalat în VISION-S 01.
 • Difuzoarele scaunelor, care creează un câmp sonor tridimensional, și serviciul de streaming compatibil cu „360 Reality Audio” oferă o experiență muzicală captivantă, de parcă pasagerii sunt înconjurați de spectacolul live al unui artist preferat. În plus, pentru a oferi o experiență de film de înaltă calitate, VISION-S include serviciul video digital complet integrat „BRAVIA CORE for VISION-S”. Serviciul permite redarea video partajată sau individuală pe ecranul panoramic din față și pe afișajele individuale ale scaunelor din spate. 
  • Extinzând și mai mult posibilitățile de divertisment în vehicul, capacitățile de joc s-au extins pentru a putea juca în maşină jocuri PlayStation printr-o conexiune de la distanță la o consolă de acasă, în plus față de capacitatea de a juca jocuri în flux prin cloud!

Pentru a accelera în continuare și a face noi propuneri care să evolueze în continuare experiența de mobilitate, Sony va înființa o companie de operare numită Sony Mobility Inc în primăvara lui 2022, prin care compania intenționează să exploreze intrarea pe piața EV! Mai multe detalii vor fi oferite pe parcurs.

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata