(video) Conceptul Lotus Theory 1 s-ar putea transforma într-un nou supercar electric
După ce a intrat sub controlul holdingului chinez Geely, compania britanică Lotus a început electrificarea gamei sale de modele într-un ritm rapid. Desigur, acest lucru contravine valorilor tradiționale ale mărcii: mașinile au fost întotdeauna compacte, ușoare și zglobii.
Dar în încercarea de a-și păstra identitatea, Lotus a prezentat conceptul Theory 1, care ar trebui să arate direcția de dezvoltare a companiei și să o salveze în cazul în care ”va pleca la fund”.
Caracteristici cheie:
- Theory 1 este primul concept Lotus care întruchipează viitorul vehiculelor inteligente de performanță. Cu el, Lotus lansează The Lotus Theory, noul manifest de design al companiei, care va sta la baza tuturor modelelor viitoare, încapsulat prin trei principii de bază: Digital, Natural și Analogic (ADN).
- Conceptul combină în mod capricios digitalizarea cu naturalețea și soluțiile analogice. Conform designerului Ben Payne, Theory 1 încorporează cele mai bune elemente din istoria de 76 de ani a mărcii, demonstrând în același timp aspectul hypercarului viitorului.
- Exteriorul surprinde într-adevăr profilul cuneiform caracteristic al legendarului Esprit. În același timp, farurile înguste cu elemente laser, parbrizul imens și portierele care culisează spre spate par mai mult decât futuriste.
- Conceptul Theory 1 este destul de compact: 4490 x 2000 x 1140 mm. Ampatamentul constituie 2650 mm. În procesul de creare a caroseriei s-au folosit doar 10 tipuri de materiale, în loc de cele 100 obișnuite pentru industrie. Acest lucru are un efect pozitiv nu numai asupra respectului față de mediu, ci și asupra rigidității structurii.
- Baza mașinii este o structură monococă din fibră de carbon reciclată, acoperită cu panouri exterioare din celuloză și policarbonat. Rezultatul: o greutate mai mică de 1600 kg.
EV cu AWD
- Puterea maximă declarată – 1000 CP. Bateria de 70 kWh permite o autonomie de până la 402 km/h (WLTP). Timpul estimat pentru accelerația 0-100 km/h este mai mic de 2.5 secunde, iar viteza maximă este de 320 km/h.
- Lotus Theory 1 are suspensii cu brațe duble și amortizoare adaptive pe toate roțile. Suspensia spate este montată pe un singur subcadru împreună cu motorul electric și bateria. Pe același subcadru sunt montate și suporturile aripii retractabile, care transmite forță de apăsare nu pe caroserie, ci direct pe șasiu. Mai există pe corp și alte elemente aerodinamice active.
- Controlul direcției este implementat prin cablu, soluție ce permite modificarea setărilor într-un interval larg. Sistemul de frânare AP Racing are mecanisme cu șase pistoane și discuri de 390 mm pe toate roțile. Anvelopele Pirelli P-Zero Elect măsoară 265/35 R20 pe față și 325/ 30 R21 pe spate.
- Interiorul are o configurație cu trei locuri, scaunul șoferului fiind montat în centru. Deoarece scaunele sunt una cu structura monococă, coloana de direcție și setul de pedale sunt reglabile electric. Difuzoarele suplimentare ale sistemului audio KEF, care oferă sunet binaural, sunt încorporate în tetiere imprimate 3D.
Pentru concept, Lotus a dezvoltat propriul său sistem proprietar pentru șofer, denumit LOTUSWEAR, care este un sistem imersiv ce urmărește să ofere o experiență personalizată fiecărui ocupant.
- Tapițeria este dintr-un material textil robotizat adaptabil, moale și ușor, care permite mașinii să comunice perfect cu șoferul și pasagerii prin intermediul capsulelor gonflabile de pe scaune și de pe volan, care vor reacționa în timp real pentru a oferi mai mult sprijin, aderență și indicații subtile prin feedback haptic personalizat.
- Această componentă a fost creată în colaborare cu MotorSkins, un start-up specializat în robotică portabilă pe bază de textile pentru utilizarea zilnică. Pe Theory 1 se utilizează pentru prima dată în industria auto.
Parte a sistemului de conducere proprietar este LOTUSWEAR™ Technology Line – o bandă tehnologică funcțională care rulează în interiorul și exteriorul mașinii, acționând ca un dispozitiv de comunicare.
- Aceasta include:
- Tehnologie OLED integrată pentru afișarea mai multor funcții ale stării vehiculului pentru șofer și ocupanți, precum și pentru alți utilizatori ai drumului și pietoni, de exemplu detectarea prezenței unui obiect sau a unei persoane în apropierea vehiculului.
- Condus autonom de nivel 4, asigurat de hardware precum: patru LiDAR-uri implementabile, șase camere HD și o combinație de radare milimetrice cu rază lungă și scurtă de acțiune, plus radare cu ultrasunete, oferind o acoperire a percepției de 360° (5x). Acest lucru asigură încrederea șoferului prin scanarea obstacolelor pe o rază de până la 200 m în jurul mașinii, în orice direcție, chiar și în condiții de lumină slabă sau vreme nefavorabilă.
- Platforma de calcul este NVIDIA DRIVE.
Conceptul Lotus Theory 1 în sine nu are perspective clare de producție. Cu toate acestea, ideile sale își pot găsi locul în viitoarele modele Lotus.
Vezi și: (video) Lotus anunță programul Lotus Chapman Bespoke pentru orice vehicul și orice client
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise