(video) Deşi periculos, îl au deja zeci de mii de oameni! Noul Jeep Wrangler s-a răsturnat repetat la un crash test

Până când organizaţia Euro NCAP va publica rezultatele altor teste în cadrul noului sezon, până acum fiind pe stand-by din cauza pandemiei de COVID-19, în SUA, organizația similară IIHS continuă să evalueze maşini şi să acorde premii sau din contra nişte note nesatisfăcătoare care să-i motiveze pe constructori să-şi îmbunătățească produsele.

Institutul de Asigurare a Siguranței pe Autostrăzi a efectuat teste de impact pentru SUV-ul Jeep Wrangler din generația JL și a găsit mai multe neajunsuri grave în el. Principalul este riscul major de răsturnare în cazul unui impact frontal cu un obstacol, cu o jumătate din partea frontală a automobilului.

Experții IIHS, spre deosebire de colegii de la Euro NCAP, nu atribuie calificarea maximă pentru siguranța mașinii, dacă cel puțin într-unul dintre teste au primit un rating negativ. Astfel, noul Jeep Wrangler nu a primit de la IIHS râvnitul premiu Top Safety Pick, care reprezintă un atu în vânzări.

Cu toate acestea, Euro NCAP la testele sale din 2018 i-a acordat lui Wrangler o singură stea din cinci posibile în clasamentul final, lucru care poate fi considerat un dezastru total. Până şi Suzuki Jimny care e mai simplu la toate capitolele a primit un rating de trei stele din cinci.

Europenii nu au fost mulțumiți de echipamentul slab al Jeep-ului în ce priveşte sistemele de siguranță activă și nici de comportamentul în testele de impact frontal, unde senzorii manechinului au înregistrat niveluri critice de sarcini.

Nu este posibil să se compare direct rezultatele testelor Euro NCAP și ale IIHS, dar cu toate acestea, testele lor de impact frontal cu o viteză de 64 km/h într-o barieră deformabilă, cu 40% din suprafaţa frontală a maşinii, pot fi considerate condiționat comune. Deci, dacă SUV-ul american a picat acest test al Euro NCAP, în protocolul IIHS toţi indicatorii sunt verzi! Cum așa? Se pare că producătorul (Fiat Chrysler Automobiles) a fost responsabil pentru acest test, iar IIHS a considerat că este posibil să accepte rezultatele sale, deși experiența tristă a Euro NCAP a necesitat în mod clar o examinare complet independentă pentru Wrangler.

Dar testul impactului frontal la 64 km/h într-o barieră care nu se deformează, cu 25% din suprafaţa frontală a maşinii, IIHS l-a efectuat pe cont propriu şi încă de două ori! Şi în ambele cazuri Wrangler a decolat şi a căzut undeva în colţul camerei pe partea dreaptă laterală. A existat şi un al treilea test similar, efectuat de Fiat Chrysler Automobiles, în care “totul a fost bine” și după prima încercare eșuată a IIHS, producătorul auto s-a revoltat de modul de fixare a frânghiei de accelerație, spunând că din cauza acesteia mașina s-a şi răsturnat.

Cei de la IIHS au mers în întâmpinarea producătorului auto și a făcut încă un test repetat, cu suportul care a fost aranjat de FCA, dar Wrangler la fel s-a răsturnat. Punctajul final pentru test este M (Marginal, adică slab), în timp ce sarcini critice senzorii de pe manechine nu au înregistrat. Totuşi, experții IIHS subliniază pe bună dreptate că în cazul răsturnării pe o parte există riscul ca pasagerii să cadă din maşină, mai ales având în vedere că Wrangler are un acoperiș detașabil, precum şi portiere, unde mai pui că astfel nu are airbag-uri laterale de tip cortină.

Iar pentru pasagerii din al doilea rând Wrangler nu oferă niciun fel de perne de aer laterale, ceea ce a dus la o evaluare slabă (M) pentru protecția lor în cazul unui impact lateral. Testele au arătat cum manechinul se loveşte dur cu capul de un montant (vezi imaginile de mai sus şi cele video de jos).

Un alt dezavantaj al SUV-ului de nouă generaţie îi sunt farurile, atât cele de bază pe halogen, cât şi cele de top cu LED-uri. În ambele cazuri nota acordată este P (poor – rău), ceea ce înseamnă că oferă o vizibilitate proastă atât pe drum drept, cât şi în curbe.

Aşadar, testele de siguranţă noul Wrangler le-a picat şi nici din punct de vedere a fiabilității nu este totul ok. De când a fost lansat au fost anunţate mai multe campanii de rechemare în service pentru că s-au găsit fisuri în cadru, supraîncălziri şi aprinderi ale ambreiajului, defecţiuni la suspensie şi chiar o rupere a volanului de pe coloana de direcţie.

Şi totuşi, Wrangler rămâne un bestseller: doar în 2019 şi doar în SUA s-au vândut 228.042 de exemplare!

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/