(video) Designerul care a dat formă lui McLaren F1 sau Mercedes-Benz SLR McLaren îşi anunţă propriul supercar
Compania Gordon Murray Automotive, fondată de unul dintre autorii legendarului McLaren F1, designerul Gordon Murray, originar din Africa de Sud, acum în vârstă de 72 de ani, a dezvăluit după mai multe anunţuri preliminare specificațiile noului şi primului său supercar, care va fi “adevăratul” succesor al iconicului McLaren.
Modelul este numit T.50 şi va fi lansat sub marca IGM (IGM provine de la numele complet Ian Gordon Murray), va dispune de un propulsor cu cel mai înalt nivel de turaţii printre maşinile de serie, va avea o cutie de viteze manuală şi aerodinamică avansată.
Gordon Murray îşi numeşte creaţia “moștenitorul spiritual” al legendarului McLaren F1. Cântărind doar 980 de kilograme și orientat spre șofer, noul T.50 este construit în jurul unui monococ din fibră de carbon cu panouri sandwich realizate manual. Cele care vor forma întreaga caroserie sunt fibră de carbon ranforsată.
La capitolul dimensiuni, T.50 este doar puţin mai mic decât un Porsche 911. Va avea o tracţiune spate şi un motor poziţionat central, un V12 Cosworth-GMA natural aspirat de 3.9 litri, capabil să se rotească până la 12.100 rpm şi să genereze 650 CP/450 Nm. Cutia de viteze va fi una mecanică cu şase trepte şi dublu ambreiaj marca Xtrac şi va funcţiona alături de un diferenţial cu alunecare limitată.
Caracteristicile dinamice nu au fost anunţate deocamdată, însă pentru comparaţie, un McLaren F1 obişnuit este alimentat de un V12 de 6.0 litri (627 CP/612 Nm) și cântăreşte 1.140 de kilograme. Accelerația 0-100 km/h o poate realiza în 3.2 secunde și poate atinge puţin peste 386 de km/h!
Printre alte dotări de ordin tehnic pe care le va avea automobilul se numără nişte mecanisme de frânare carbo-ceramice create pe baza unui proiect individual şi cu etriere monobloc, precum şi un complex de aerodinamică activă. Supercarul va fi capabil să-şi regleze în mod dinamic nivelul aşa-zisului “Ground effect” și pentru acest lucru va fi echipat cu un ventilator special, cu un diametru de 400 milimetri, care va încărca aerul sub maşină pentru a-i creşte forţa de apăsare.
Soluţia interesantă vine din motorsport, acolo unde în anii ’70 ai secolului trecut s-a testat pe monopostul de Formula 1 Brabham BT46B. Folosirea unei componente similare a permis creatorilor T.50 să renunţe la diverse conducte de aer, aripi şi alte elemente, făcând designul noului automobil supersport mai curat şi mai atractiv.
Noul T.50 va dispune de trei locuri pentru pasageri, aşa cum se găseşte pe McLaren F1 şi mai nou pe McLaren Speedtail. Panoul de bord va avea nişte ceasuri analogice, clasice, iar restul comenzilor sunt concentrate doar pe şofer. Va exista şi un spaţiu pentru bagaje, astfel încât noutatea va avea un concurent din partea noului McLaren GT.
Potrivit lui Gordon Murray, automobilul său este axat în primul rând pe senzații și nu urmărește să stabilească performanţe de viteză sau o dinamică incredibilă de accelerație. “McLaren F1 a fost rapid din cauza greutăţii sale scăzute și dimensiunilor mici”, adaugă Murray.
În total se planifică a fi construite 100 de exemplare. Prețul fiecăruia va fi de 2.000.000 de lire sterline. Primele livrări către clienți sunt planificate pentru începutul anului 2022.
Cmentariile sunt închise