(video) Detalii despre noul GMC HUMMER EV: Cum şi în ce condiţii se poate mişca ca un crab

Pus în mişcare de un sistem e4WD cu trei motoare proiectat de GM și moduri de conducere avansate, selectabile, noul GMC HUMMER EV va fi un “ultimate off-road EV supertruck”, cu caracteristici cu totul noi dezvoltate pentru a-l ajuta la cucerirea obstacolelor și terenului dur.

“GMC a fost de mult timp un lider în camionetele de calitate profesională și noul GMC HUMMER EV va contribui la stabilirea de noi standarde în ceea ce privește capacitatea, manevrabilitatea și controlul șoferului. Scopul nostru a fost să dezvoltăm cel mai capabil pick-up off-road din fabrică de pe piață. Suntem încântați să arătăm lumii ce pot face mai mult de 100 de ani de cunoștințe despre pickup-uri atunci când dispune de o aplicaţie EV”, a declarat Al Oppenheiser, inginer șef al proiectului HUMMER EV.

Caracteristici cheie:

 • Sistemul unic e4WD cu vectorizare a cuplului va permite o manevrabilitate și o tracțiune cum nu a mai oferit vreodată GM pe un produs și ar trebui să permită vehiculului să ajungă la destinații noi prin cele mai dificile terenuri, cu capabilități de a urca în rampe sau coborî în pante cu un unghi de până la 60 de grade, să cucerească verticale de 18 inci și să meargă fără probleme prin vaduri de apă cu o adâncime de peste 600 mm.
 • Unghiurile de atac, rampă şi degajare constituie maxim 49.7, 32.2 şi 38.4 grade respectiv.
 • Cele cinci moduri de conducere ale sistemului Drive Mode Control – patru moduri preconfigurate (Normal, Off-Road, Terrain, Tow/Haul) și modul My configurabil pentru conducător – vor permite celui din spatele volanului să adapteze performanțele vehiculului, inclusiv distribuția cuplului, direcția cu patru roți, înălțimea mersului, amortizarea șocurilor, setările supapei de accelerație, frâne și îmbunătățirea sunetului interior. Modurile se potrivesc unei varietăți de condiții de conducere, de la necesitatea de “târâre” peste pietre până la conducere pe autostradă și chiar remorcare.
 • Drive Mode Control include, de asemenea, Terrain Mode, care oferă posibilitatea de a rula cu doar o singură pedală prin off-road.
  • Modul Terrain va oferi două calibrări de frânare, cu o opțiune de frânare ușoară pentru conducerea cu două picioare și un control de pedală conceput special pentru deplasări prin off-road cu viteză redusă. După cum a folosit GM pe alte vehicule electrice, o singură pedală permite șoferului să accelereze și să decelereze folosind doar acceleratorul. 
  • Cu Terrain Mode, același control al pedalei este adaptat cu calibrări unice pentru conducerea off-road limitată de viteză, permițând șoferului să abordeze pante abrupte, să meargă peste pietre și alte terenuri provocatoare, fără a fi nevoie să comute între accelerație și pedala de frână. Șoferul își modulează pur și simplu piciorul pe accelerator pentru a controla viteza pe teren sau obstacole, chiar putând şi opri vehiculul în loc, la necesitate.
 • Noul HUMMER EV dispune de asemenea de Continuous Damping Control, un sistem real de amortizare care “citește” drumul la fiecare 2 milisecunde pentru a permite ajustări continue de amortizare, în scopul de a optimiza confortul pe și în afara drumului. Acesta este adaptat pentru capacitățile unice și intervalul de mișcare a lui HUMMER EV, încorporând noi ajustări de amortizare bazate pe cursa suspensiei, fapt care sporeşte confortul atunci când se face off-roading.
 • O structură complet nouă elimină șinele de cadru convenționale, care ar ridica centrul de greutate, și face ca bateria să fie un element structural fundamental al șasiului. Aceasta este protejată de panouri robuste deasupra și dedesubtul bateriilor duble stivuite, în timp ce o podea extrem de rigidă deasupra setului de acumulatori ajută corpul să reziste la răsucire (în caz de posibilă răsturnare), chiar și cu panourile acoperișului îndepărtate.
 • Arhitectura unică a lui HUMMER EV oferă avantaje inerente pentru condusul în off-road, plasarea bateriilor contribuind la un centru de greutate scăzut pentru stabilitate, în timp ce designul motoarelor elimină legăturile dintre roţi, ceea ce ajută la optimizarea gărzii la sol.

Fără constrângerile unui sistem de propulsie convențional și ale punților motoare tradiționale, fiecare roată oferă o putere și un control extraordinar. De fapt, sistemul poate canaliza mai multă putere către o singură roată, menținând maşina în mișcare în unele dintre cele mai dificile condiții de conducere și teren, toate cu o manevrabilitate fără precedent și o articulație a suspensiei. Cursa suspensiei este de aproape 33 de centimetri.

Caracteristicile off-road autentice ale lui HUMMER EV Edition 1 includ:

 • Sisteme independente de suspensie față și spate care sunt asociate cu motoarele electrice și sunt proiectate pentru a optimiza manevrabilitatea în condiții off-road și confortul de mers pe autostradă.
 • E-Locker frontal – un diferențial cu blocare controlat electronic, selectabil de către șofer, care ridică capacitatea de tracțiune prin blocarea ambelor roți din față, astfel încât acestea să se întoarcă cu aceeași viteză. Până la 100% din cuplul disponibil poate fi trimis către oricare dintre roțile din față pentru o capacitate maximă de tracțiune și propulsie e4WD complet sincronizată.
 • O blocare diferenţială virtuală spate – un sistem care simulează un diferențial blocabil pentru osia spate care este dotată cu două motoare electrice. Acesta mai este capabil de vectorizarea cuplului, care poate varia cantitatea de cuplu trimisă fiecărei roți pentru a optimiza nu numai tracțiunea în condiții off-road, ci și spori dinamica de conducere pe șosea.
 • Aşa-zise Heavy-duty ball-spline half-shafts – legături care maximizează articularea osiilor pentru o manevrabilitate amplă, reducând în același timp feedback-ul prin sistemul de direcție în viraje dificile și alte condiții de condus off-road.
 • Roţi standard cu jante de 18 inci şi anvelope OD Goodyear Wrangler Territory MT de 35 inci care oferă rezistență și flexibilitate excepțională pentru a optimiza manevrabilitatea cu capacitatea off-road fără precedent a lui HUMMER EV. În plus, vehiculul este proiectat pentru a găzdui anvelope de până la 37 inci în diametru (94 centimetri)!
 • Underbody armor compusă din cinci plăci derapante și două scuturi de corp pentru protejarea bateriei, agregatelor de propulsie și multe altele.
 • Sistem UltraVision care include noi camere cu vederi live pentru a ajuta șoferii să navigheze prin obstacole și să plaseze roțile pe și în afara traseului. Camerele de sub corpul maşinii sunt special ambalate pentru a fi protejate împotriva daunelor și sunt echipate cu o funcție de spălare pentru a ajuta la îndepărtarea resturilor. HUMMER EV oferă cel mai bun din clasă sistem, cu un număr total de 18 zone de vizualizare, contribuind la creșterea gradului de conștientizare a mediului înconjurător, servind ca un observator virtual.

Funcțiile și tehnologiile suplimentare sunt concepute pentru a îmbunătăți experiența de conducere în off-road a modelului HUMMER EV:

 • Asistența la umflare / dezumflare a anvelopelor – un instrument util care avertizează șoferul atunci când se obține o presiune inferioară predeterminată a anvelopei. După introducerea presiunii dorite, șoferul dezumflă manual anvelopa, iar vehiculul alertează cu un semnal sonor atunci când aceasta este atinsă. Presiunea mai mică a anvelopelor poate permite o tracțiune mai mare și o aderență mai mare a anvelopelor în anumite condiții de condus în off-road și mai poate spori confortul la rulare. De asemenea, sistemul poate alerta șoferul atunci când umflă anvelopa la presiunea dorită.
 • Comutatoare auxiliare virtuale – centrul de informare a maşinii oferă dispoziții de control pentru accesorii aftermarket, cum ar fi bare de lumină, troliuri, etc, care să permită conducătorului auto să le activeze caracteristicile fără switch-uri dificile!
 • Aproximativ 200 de accesorii vor fi disponibile pentru noul pickup electric!

La momentul lansării pe piaţă, GMC HUMMER EV va fi oferit în ediţia specială de start – Edition 1 – deja epuizată, care include întreaga gamă de tehnologii off-road, inclusiv pachetul Extreme Off-Road. Acesta este cuprins din:

 • 4 Wheel Steer, oferind manevrabilitate agilă. Sistemul de roţi directoare spate le permite să fie în poziția în care sunt cele din faţă, să întoarcă contra direcţiei celor din faţă sau în aceeaşi direcţie cu ele. Există trei setări selectabile de către şofer:
  • Off – Fără asistență la direcția spate.
  • Auto – În acest mod automat, roţile din spate se întorc în direcția opusă a celor din față, la viteze mici, pentru a ajuta la sporirea manevrabilității în situații restrânse. La viteze mai mari acestea întorc în aceeaşi direcţie cu cele din față.
  • CrabWalk – O caracteristică exclusivă segmentului care întoarce roțile din spate în același unghi ca roțile din față (până la 10 grade) la viteze mici, permițând mișcarea pe diagonală a vehiculului, pentru o și mai mare manevrabilitate în condiții off-road restrânse.
 • Widget-uri off-road care afișează o multitudine de funcții ale vehiculului și actualizări ale stării de conducere prin intermediul ecranelor de informații (cel central şi al şoferului). Printre acestea se numără: articulația forței g (cerc de frecare), un contor care arată unghiul derapajului (cu valori maxime), cuplul trimis spre roţi şi vectorizarea sa, deplasarea sau cursa roţilor, e-Locker, presiunea în anvelope, unghiurile pitch şi roll (cu valori maxime), garda la sol a şasiului în timp real, o busolă, etc.
 • Suspensie pneumatică adaptivă, care permite reglarea înălțimii suspensiei de către șofer sau prin setări automate pentru a se potrivi unei varietăți de condiții. Exemplele includ:
  • Controlul gărzii la sol cu setări automate sau selectabile de către șofer.
  • Intrare și ieșire automată, care reduce înălțimea de deplasare pentru a permite pătrunderea și ieșirea mai ușoară a vehiculului.
  • Aero Mode, care scade înălțimea pe autostradă până la cel mai minim punct posibil pentru a spori aerodinamica.
  • Extract Mode, o caracteristică viitoare care va permite ca înălțimea suspensiei să fie mărită cu aproximativ alţi 152 mm, în scopul de a ajuta maşina în situații extreme, cum ar fi să treacă peste bolovani sau prin vaduri de apă mai adânci.

Iată şi date despre diverse dimensiuni şi unghiuri
care iniţial nu au fost publicate (fără înălţimea maşinii):

În milimetriSetări standardTerrain ModeExtract Mode1
Ampatament3.4453.4453.445
Lungime5.5075.5075.507
Lățime fără oglinzi2.2012.2012.201
Lățime cu oglinzi2.3802.3802.380
Gardă la sol maximă257302404
Lungime consolă frontală
(de la centrul roţii până la marginea extremă a caroseriei)
881881881
Lungime consolă posterioară1.1811.1811.181
Unghiul de atac (grade)41.544.349.7
Unghiul de degajare (grade)31.633.738.4
Unghiul de rampă (grade)22.325.432.2
Adâncimea maximă a vadului de apă prin care poate trece660711813
Ecartamente73.3/1.863      
(față/
spate)
73.3/1.863      
(față/
spate)
73.3/1.863 
(față/
spate)
Raza de întoarce – direcție cu 2 roți13.5 metri13.5 metri
Raza de întoarce – direcție cu 4 roți11.3 metri11.3 metri
Cursa suspensiei330 (față/
spate)
330 (față/
spate)
1Va fi disponibil mai târziu. Exemplare Edition 1 din gama anului 2022 vor necesita o actualizare software gratuită. Standard pe modelele Edition 1 din gama anului 2023.

Aici poţi vedea şi alte detalii, puterea versiunilor, dar şi preţurile:

Cmentariile sunt închise