(video) Diablo – legendarul Lamborghini cu V12 care a definit mașinile super sport în deceniul său

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În 2022, Lamborghini sărbătorește V12, legendarul motor cu 12 cilindri care a propulsat cele mai emblematice modele ale sale de aproape 60 de ani. Diablo este unul dintre ele: prima mașină super sport Lamborghini oferită într-o versiune cu tracțiune integrală.

Când și-a făcut debutul, Diablo a fost atât de înaintea timpului său încât a fost identificat ca un hypercar de serie. Prezentat oficial pe 21 ianuarie 1990 în cadrul Lamborghini Day la Sporting in Monte Carlo, motorul cu 12 cilindri s-a prezentat iniţial cu o cilindree de 5.7 litri și ulterior de 6.0 litri, producând o putere maximă de aproape 600 CP în versiunile stradale și 655 CP pe modelul de circuit GT1 Stradale, fabricat în doar două exemplare.

Amintim că motorul cu ardere internă V12 „pur”, în forma sa finală, va ieși din producție înainte de sfârșitul anului 2022, când va fi fabricat ultimul Aventador Ultimae. De anul viitor, moștenitorul lui Aventador va fi echipat cu o motorizare V12 plug-in hybrid.

Un succes comercial care a durat 11 ani

Diablo ocupă un loc special în istoria Automobili Lamborghini și în inimile entuziaștilor, și nu doar datorită performanței sale uimitoare și experienței de conducere. Acesta a fost modelul care a propulsat producătorul auto în epoca modernă.

Project 132 – așa cum a fost numit în interiorul companiei – a luat ființă în 1985 pentru a înlocui Countach, așa că a trebuit să transmită întreaga putere a producătorului auto din Sant’Agata: să pară sportiv și musculos, dar întotdeauna atrăgător; să ofere estetica pentru care Lamborghini a fost întotdeauna renumit; şi să fie pregătit pentru viitor, pentru a rămâne cea mai rapidă mașină de producție din lume pentru anii următori.

Modul în care se comporta pe drumuri în timpul testelor inițiale a fost uluitor, un succes obținut prin munca intensă de dezvoltare care l-a implicat pe fostul campion mondial de raliuri Sandro Munari. Pe parcursul vieții sale comerciale, care a durat până în 2001, Diablo și-a demonstrat și capacitatea de a se transforma și de a se adapta la cerințele pieței și așteptările clienților săi. Cu 2.903 unități făcute în timpul celor 11 ani a fost în producție, Diablo a fost un mare succes.

Dezvoltarea motorului V12

Piatra de temelie tehnică a lui Diablo rămâne motorul cu 12 cilindri, cu un unghi de 60° al V-ului, care a fost derivat direct din motorul de 3.5 litri din 1963, însă cu volum mărit până la 5.7 litri de-a lungul anilor. Această din urmă capacitate a motorului fusese când Diablo și-a făcut debutul.

În această configurație şi într-o poziție longitudinală, împreună cu un convertizor catalitic, genera 492 CP la 6.800 rpm și 580 Nm la 5.200 rpm. De asemenea, se lăuda cu o injecție electronică de combustibil Lamborghini-Weber Marelli LIE.

Iar în 1999, mai întâi cu Diablo GT și mai târziu cu Diablo 6.0 SE, volumul motorului a crescut până la 6.0 litri şi, inclusiv datorită calibrării injecției de combustibil, a ajuns să ofere 525 CP și 605 Nm de cuplu.

Diablo Series II: mai rapid și mai puternic

Momentul de cotitură pentru Lamborghini a venit în 1998, când Audi a cumpărat compania. În cele din urmă, producătorul auto a avut suficiente resurse pentru a dezvolta un plan industrial mai rafinat și a obținut acces la componente și tehnologie la care nu a visat vreodată. De asemenea, noii proprietari au văzut Diablo ca pe un produs care merită păstrat și dezvoltat în continuare. Acest lucru a dus la nașterea celei de-a doua serii de Diablo, al cărui design fusese conceput deja în noul Centro Stile.

Mai rapid și mai puternic decât oricând datorită motorului V12 mai mare de 6.0 litri, supercarul se lăuda, de asemenea, cu finisaje mai luxoase și fiabilitate sporită în timpul conducerii zilnice, rezultatul unui control riguros al calității în timpul designului, testării și producției.

1993: Anul Diablo VT, primul Lamborghini cu tracțiune integrală

În original mecanica lui Diablo, deși rafinată, era încă tradițională: motor montat longitudinal în spatele scaunelor, cu patru arbori cu came acționați cu lanț, injecție electronică de combustibil, tracțiune spate și cutie de viteze mecanică. Servodirecția a sosit abia în 1993, iar electronica era acolo doar pentru a gestiona motorul. Diablo VT, prima mașină super sport cu tracțiune integrală a Lamborghini a fost prezentată în 1993, devenind reperul în ceea ce privește ţinuta pe drum și siguranța la conducere în orice condiție.

VT vine de la Viscous Traction, deoarece transferul cuplului de pe puntea din spate la cea din faţă se face printr-un cuplaj vâscos. Cu acest sistem, VT este în mod normal un vehicul cu tracțiune spate, dar care transferă până la 20% din cuplu roţilor frontale numai dacă cele din spate alunecă, printr-un cuplaj vâscos și un arbore de transmisie conectat la diferențialul frontal.

Diablo VT a introdus și o altă inovație pentru Lamborghini: suspensie controlată electronic, cu cinci programe de funcționare prestabilite la alegere.

1995: Diablo Roadster își face debutul, primul Lamborghini cu 12 cilindri şi fără acoperiş

Produs și într-o versiune open top, Diablo a început o nouă tradiție. De fapt, au fost făcute câteva încercări timide în anii precedenți, dar acestea au rămas versiuni unice. În decembrie 1995, Diablo Roadster și-a făcut debutul, având un stil Targa, iar capacul acoperişului (din fibră de carbon) era depozitat peste capacul motorului când era dat jos.

Curse

Lamborghini a revenit în curse cu Diablo, grație Super Sport Trophy – mai târziu Super Trofeo – campionatul de curse, unde și-a făcut debutul într-o cursă secundară în timpul celor 24 de ore de la Le Mans în 1996. Un număr de 34 de Diablo SV-R cu 550 CP au fost făcute pentru șoferi care concurau în curse de o oră.

Diablo a apărut şi în filme

Diablo a fost prezentat în numeroase filme. Una dintre cele mai memorabile scene a fost din filmul american Dumb & Dumber cu Jim Carrey, Jeff Daniels și un Diablo roşu în care ajung la hotel.

A apărut și în filmul din 2001 „Exit Wounds”, regizat de Andrzej Bartkowiak, cu „DMX” Earl Simmons și Anthony Anderson. Un Diablo VT Roadster din 1999 a atras toată atenţia într-un showroom, fiind cumpărat cu bani cash după ce motorul i-a fost turat, ceea ce i-a plăcut clientului.

Atenţie, cuvinte necenzurate!

În cele din urmă, în jocul video „Need for Speed ​​III: Hot Pursuit”, mașina prezentată este un Diablo SV.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise