(video) Dosar penal în România şi anchetă internă în Moldova, deschise după depistarea “diplomatului” contrabandist

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Serviciul Vamal al Republicii Moldova a inițiat o anchetă internă, iar în ţara vecină s-a deschis un dosar penal pentru a fi stabilite circumstanțele în care marţi, 20 decembrie, un pretins diplomat cu dublă cetățenie a putut să introducă în România peste 8.000 de pachete de țigări de contrabandă. Acesta a trecut Prutul, însă planul i-a fost dat de gol de poliţiştii de frontieră români.

Fostul polițist de frontieră, Gheorghe Petic, a aşteptat o reacţie rapidă din partea autorităţilor noastre, însă pentru că nu au fost, a decis să dezvăluie identitatea contrabandistului. Potrivit lui, vameșii din Moldova ar fi putut admite un act de corupție.

„Autoritățile Republicii Moldova trebuiau să iasă cu un comunicat de presă în care să spună cum a fost, ca să nu apară anumite suspiciuni din partea societății, precum că au fost acte de corupție din incompetență sau din neprofesionalism.

Poliția trebuia să ne răspundă la o întrebare: cum acest cetățean pretins diplomat a putut să treacă prin filiera diplomatică sau prin pista verde pe unde trece corpul diplomatic cu un asemenea document.

Şi Serviciul Vamal trebuia să răspundă cum acest cetățean a putut să treacă controlul cu țigări. Admit că ar fi putut trece pe la Leușeni pe unde trec toți cetățenii și ar fi putut trece cu pașaport simplu eliberat de autoritățile moldovene…() Aceste documente prezentate vameşilor români sunt improvizate”, a spus Petic pentru TV8.

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a declarat pentru TV8 că la controlul țării noastre bărbatul a prezentat acte valabile, într-o oarecare măsură confirmând cea din urmă ipoteză a lui Petic.

„În Moldova, persoana a prezentat la control acte valabile. Însă, pe fapt a fost inițiată o anchetă de serviciu pentru a investiga dacă au fost admise abateri de la procedurile standarde de operare”.

Și Ministerul de Externe și Integrării Europene a Republicii Moldova confirmă faptul că actele prezentate de pretinsul diplomat moldovean la frontiera română sunt false. Contactat de TV8.md, ofițerul de presă al MAEIE, Daniel Vodă, a menționat aceste acte sunt un fals ordinar, iar din poze se vede clar că nu sunt documente emise de autorități. Acest fals a fost constatat și de autoritatea competentă.

„Documentele plasate nu corespund cu adevărul, deci noi nu avem așa acte. El nu este un diplomat. Diplomații au pașaport eliberat de Ministerul de Externe. Pașaportul eliberat seamănă cu pașaportul cetățeanului, dar actele care au fost prezentate și pe care scrie diplomat sunt făcătură, motiv pentru care a şi fost oprit de autorități. Așa documente noi nu emitem. Regimul de eliberare a documentelor diplomatice este stabilit de legislație.”

Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră vor reveni ulterior cu detalii.

Cmentariile sunt închise