(video) Ferrari şi-a prezentat prima maşină dedicată pentru jocuri video, cu V6 de 1030 cai putere

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Ferrari a prezentat în acest weekend noul Vision Gran Turismo, un monopost de curse cu un singur loc, fiind primul concept creat special pentru lumea virtuală a sportului cu motor. Designul mașinii își are rădăcinile ferm în tradiția de neegalat a curselor în care a participat producătorul din Maranello, iar numărul 75 pe flancurile sale reflectă această moștenire nobilă.

Lansarea Ferrari Vision Gran Turismo coincide, de fapt, cu aniversarea a 75 de ani de când prima mașină de curse a mărcii – 125 S – a ieșit de pe porțile emblematice ale fabricii în 1947.

Pentru a marca această ocazie, acest model nu numai că semnifică un pas important pentru Ferrari în mediul virtual, unde va inspira noi generații de șoferi pasionați și entuziaști, dar redefinește și limbajul stilistic al companiei! Acesta reprezintă un manifest de design futurist pentru mașinile stradale și de circuit ale companiei, întruchipând expresia maximă a frumuseții formale și a inovației, oferind un stimul atât pentru ingineri, cât și pentru piloţii (reali și virtuali) de mâine.

Designul lui Vision Gran Turismo a fost creionat de Ferrari Centro Stile sub conducerea lui Flavio Manzoni și se inspiră direct din legendarele prototipuri Ferrari sport din anii 60 și 70, care s-au bucurat de un succes uriaș în cursele de anduranță, cum ar fi cele de la Le Mans (câştigată de nouă ori) sau Daytona. Dispunând de proporții dramatice și linii futuriste, mașina întruchipează fără efort o parte din ADN-ul capodoperelor, cum ar fi 330 P3 și 512 S, oferind simultan o privire asupra evoluției viitoare a mașinilor de curse cu acoperiş închis.

Designul modelului Ferrari Vision Gran Turismo a fost conceput în jurul ideii unei forme de viteză cu linii foarte geometrice, ascuțite, unghiulare, care stau totuși la baza unei forme foarte organice. Acest contrast are un efect perturbator, deoarece plasticitatea suprafețelor exterioare și interioare se leagă de precizia geometrică a liniilor, creând o mașină cu un caracter imediat recunoscut, a cărui arhitectură se centrează în jurul unui concept aerodinamic avansat, bazat pe două canale laterale impunătoare.

Această soluție a fost brevetată de Ferrari și direcționează fluxul de aer de pe partea inferioară din față, în jurul cockpit-ului și peste side pods-urile izbitoare. De asemenea, generează o forță de apăsare aerodinamică extrem de eficientă datorită variației impulsului și a aspirației create de partea centrală a corpului inferior. Aerodinamica spate a fost dezvoltată folosind concepte inspirate de Ferrari 499P, în special în ceea ce privește difuzorul și aripa biplană. În cele din urmă, S-Duct-ul frontal și gurile de aerisire integrate de pe roți sporesc și mai mult eficiența aerodinamică și stabilitatea la mare viteză.

Ferrari Vision Gran Turismo are aceeași arhitectură V6 twin turbo de 120 de grade şi volum de 3.0 litri, adoptată pe 296 GTB, 296 GTS și 296 GT3, care alimentează și noul 499P. Cu toate acestea, pentru că acum nu au existat constrângeri de reglementare tehnică pentru careva conformări, propulsorul a fost în continuare perfecționat pentru a dezlănțui cu adevărat performanțe extreme. În această configurație, doar benzinarul singur produce 1.030 CP la 9.000 rpm şi 900 Nm la 5.500 rpm! Alţi 326 CP vin suplimentar de la trei motoare electrice: unul pe puntea din spate și câte unul pe fiecare dintre roțile din față.

Tracţiunea maşinii este una integrală, cutia de viteze este un F1 DCT cu opt trepte, iar greutatea nu depăşeşte 1.250 kg (raport 43.5/56.5%, faţă/spate). Poate realiza 0-100 km/h în sub 2.0 secunde, 0-200 km/h în sub 5.0 secunde, poate rula cu peste 350 km/h şi ipotetic poate parcurge un tur pe Fiorano în mai puţin de un minut şi 10 secunde. Ferrari a lucrat cu Gran Turismo pentru a se asigura că sunetul antrenant al acestui propulsor inovator este reprodus fidel pentru a oferi concurenților SIM o experiență de curse și mai realistă.

Mașina se mândrește, de asemenea, cu tehnologia hibridă care se dezvoltă şi folosește în Formula 1. Echilibrarea constantă a stării de încărcare a bateriei permite șoferului să utilizeze pe deplin puterea combinată valabilă, astfel încât performanța maximă să fie disponibilă atât în timpul tururilor de calificare, cât și în timpul tururilor consecutive de curse.

Caroseria lui Ferrari Vision Gran Turismo apare ca și cum ar fi suspendată peste partea inferioară plană, din fibră de carbon, care încorporează toate componentele tehnice ale mașinii, dând astfel puritate formei. Șasiul este proiectat pentru a sublinia dinamica laterală a mașinii în manevrabilitatea la limită. Dispunerea sistemului de propulsie garantează un echilibru optim între greutatea față și spate și un centru de greutate extrem de scăzut, în beneficiul AWD.

Configurația suspensiei elasto-cinematice a fost dezvoltată în jurul caracteristicilor de performanță ale anvelopelor utilizate în Gran Turismo, împreună cu echilibrul aerodinamic al mașinii, scopul fiind acela de a garanta performanțe la superlativ atât pe circuitele urbane întortocheate, cât și pe pistele tradiționale de curse de anduranță. Suspensia este proiectată pentru a menține banda de contact a anvelopei pentru a asigura tracțiunea maximă, permițând astfel livrarea a 1.100 Nm de cuplu pe roţile din spate, combinat de la benzinar şi MGU-K combinate pe șosea. Rezultatul? Performanță fără egal.

Designul interior este o extensie a exteriorului, cu o abordare puristă, minimalistă, care oferă funcționalitate optimă și ergonomie șoferului. Liniile de bord sunt curate și de rezervă și, la fel precum capacul motorului care încadrează sistemul de propulsie hibrid V6, încorporează materiale transparente de înaltă tehnologie pentru a dezvălui componentele mecanice ale volanului modern sofisticat. HMI este proiectat pentru rapiditate și ușurință în utilizare, astfel încât șoferul să se poată concentra întotdeauna pe deplin pe drumul din față.

Prezentat în cadrul Gran Turismo World Finals din Monte Carlo, Ferrari Vision Gran Turismo va deveni disponibil pentru toți utilizatorii Gran Turismo 7 începând cu 23 decembrie 2022. Conceptul care există şi în realitate va fi expus până în martie 2023 în Muzeul Ferrari din Maranello.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise