(video) Folosește motorul lui Nissan Z! Detalii despre noul Sandrider, cea mai puternică mașină cu embleme Dacia

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Constructorul român de automobile Dacia a prezentat, marţi, la Aubervilliers (regiunea Parisului), maşina pe care o vor pilota francezul Sebastien Loeb şi qatarianul Nasser Al-Attiyah inclusiv în Raliul Dakar, începând cu anul 2025.

Programul inițial prevede participarea în două sezoane ale campionatului W2RC, respectiv două starturi în celebrul maraton de anduranță. Mai există opțiunea de participare în Dakar 2027 în cazul în care nu se va reuși o victorie în primele două tentative.

Dacia, marcă de sub aripa Grupului Renault, s-a asociat cu compania britanică Prodrive pentru a dezvolta acest prototip, denumit Sandrider, care are la bază modelul BRX Hunter ce folosește un motor găsit pe Ford GT! Însă în cazul Sandrider s-a optat pentru un benzinar marca Nissan (VR30DDTT), găsit pe cel mai nou Nissan Z și varianta de curse GT4, însă modificat inclusiv pentru a consuma altfel de carburant și a genera mai mult cuplu, în ciuda puterii micșorate și limitate.

După ce a fost membru al echipelor Peugeot şi Prodrive-BRX (Bahrain Raid Xtreme), Sebastian Loeb îşi va continua aventura pentru obţinerea unei prime victorii la Dakar alături de constructorul român Dacia, care va încredinţa acelaşi model şi qatarianului Nasser Al-Attiyah, cvintuplu câştigător al Raliului Dakar (2011, 2015, 2019, 2022, 2023), precum şi spaniolei Cristina Gutierrez, una din figurile feminine de top din lumea raliului off-road, cu opt participări la Dakar.

„Este un proiect profesionist cu o investiţie reală a mărcii Dacia. Folosirea experienţei modelului Hunter în acest proiect complet nou a fost pentru mine cea mai bună alegere posibilă pentru a maximiza şansele mele la victorie în Raliul Dakar.

Am avut punctele noastre slabe, le cunoaștem de câţiva ani. O lipsă de robusteţe în planul suspensiilor, în principal, şi multe pene, dar totuşi victoria nu a fost foarte departe. Dar cu această nouă maşină, ne vom optimiza forţele. Am încredere în toată munca noastră de pregătire.”

Sebastian Loeb

La rândul său, directorul tehnic Philip Dunabin a subliniat că este vorba de un nou concept, care va explora soluţii de energie cu emisii reduse de carbon, precum şi combustibili sintetici şi noi caracteristici tehnice pentru a se adapta nevoilor şi performanţelor piloţilor.

„Nu este doar un simplu Hunter restilizat. Toate sistemele sunt, în totalitate noi, în totalitate reactualizate. Noi avem un şasiu tubular mult mai uşor, mult mai lat, cu mai mult spaţiu în cockpit şi o mai bună repartizare a greutăţilor.

Motorul este unul nou, un V6 bi-turbo de 3.0 litri. Am lucrat la fiabilitate la nivelul transmisiei, axele sunt mult mai solide, iar cutia de viteze a fost revizuită. Am lucrat, de asemenea, la nivelul aerodinamicii şi vizibilităţii pentru piloţi.”

Pentru Sebastien Loeb, prioritatea este să colaboreze la dezvoltarea maşinii pentru a fi pregătită pentru Raliul Marocului la finalul sezonului (luna octombrie), dar mai ales pentru a fi în cele mai bune condiţii pentru Dakar anul viitor: „Nu am alt proiect în paralel, mă concentrez pe dezvoltare. Sunt multe teste de făcut, iar aceasta este prioritatea mea.”

După primele probe programate în aprilie, în Anglia, echipa se va deplasa în Maroc pentru un important program de teste începând cu luna iunie.

Amintim că Sebastian Loeb s-a situat pe locul 3 în clasamentul final la ediţia din acest an a Raliului Dakar, fiind nevoit să abandoneze în etapa 11-a din cauza unei probleme mecanice.

Victoria a revenit pilotului spaniol Carlos Sainz, care a concurat de partea Audi. Programul producătorului german în rally-raid se va încheia după sfârșitul sezonului actual W2RC, toate resursele fiind redirecționate în pregătirea pentru participare în Formula 1.

Cmentariile sunt închise