(video) Rezultat istoric! Carlos Sainz și echipa Audi au câștigat Raliul Dakar

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Astăzi este 19 ianuarie 2024, parcă o zi de vineri obișnuită, însă pentru mulți conducători profesioniști de autovehicule sportive de off-road este o adevărată sărbătoare. Astăzi s-a încheiat a 46-a ediție a Raliului Dakar, desfășurat pentru a cincea oară consecutivă în Arabia Saudită, iar marele câștigător este… Carlos Sainz senior și echipa Audi!

Da, într-un final, producătorul auto și-a atins scopul, cel spre care a mers câțiva ani!

Pilotul spaniol Carlos Sainz a triumfat pentru a patra oară în cariera sa în Raliul Dakar, după succesele din 2010, 2018 şi 2020, la capătul etapei a 12-a (ultima), desfăşurată vineri la Yanbu, în Arabia Saudită.

La 61 de ani, Carlos Sainz este cel mai vârstnic câştigător al Raliului Dakar, cursă ajunsă anul acesta la cea de-a 46-a sa ediţie. Amintim că el este tatăl pilotului de Formula 1 Carlos Sainz junior (Ferrari), care a fost apropo prezent la fața locului.

Supranumit “El Matador”, experimentatul pilotul iberic s-a instalat în fruntea clasamentului general la finalul etapei a şasea şi a reuşit să-şi gestioneze avansul pe parcursul celei de-a doua săptămâni de cursă graţie coechipierilor săi de la Audi, suedezul Mattias Ekstrom şi francezul Stephane Peterhansel.

„Sunt foarte fericit pentru Audi, pentru mulțimile de fani ai mărcii și pentru compatrioții mei. Această victorie înseamnă foarte mult pentru mine. Este a patra mea victorie cu a patra marcă diferită. Echipa a dezvoltat un concept foarte special cu care suntem primii la Raliul Dakar. Doar Audi a avut curajul să își asume acest risc. Sunt fericit că am făcut istorie cu asta. Și în una dintre cele mai dificile ediții ale acestui raliu pe care le-am experimentat. Familia mea este aici, la fel și întreaga familie Audi. Mulțumesc mărcii, lui Rolf Michl și Sven Quandt, care au crezut în noi și au făcut posibilă această realizare. Și mulțumiri lui Mattias, Emil, Stéphane și Edouard, care ne-au ajutat foarte mult. Aceasta este o mare victorie.”

Carlos Sainz

Dublu campion mondial de raliuri, Carlos Sainz a încheiat ediţia din acest an a Raliului Dakar cu un avans de 1 h 20 min 25 sec faţă de belgianul Guillaume de Mevius (Overdrive), ocupantul locului secund. Pe treapta a treia a podiumului s-a situat francezul Sebastien Loeb (Prodrive), la 1 h 25 min 12 sec distanță.

Carlos Sainz l-a egalat astfel în palmares pe finlandezul Ari Vatanen, ambii având câte patru victorii în Raliul Dakar. Cei doi sunt devansaţi doar de francezul Sephane Peterhansel (opt victorii la clasa auto) şi de qatarianul Nasser Al-Attiyah (cinci victorii).

Amintim că mașina cu AWD folosită de Audi în Raliul Dakar este una care rulează pe electricitate datorită a două motoare electrice luate din Formula E, iar energia care le alimentează este generată de un benzinar turbo de 2.0 litri și stocată într-o baterie.

Astfel fiind spuse, Audi face istorie: pentru prima dată, un prototip cu emisii scăzute, cu propulsie electrică, baterie de înaltă tensiune și convertor de energie, câștigă cel mai dur raliu din deșert din lume cu Audi RS Q e-tron. 

Spaniolii Carlos Sainz/Lucas Cruz au asigurat prima victorie a Audi în Raliul Dakar după aproximativ 7.900 de kilometri parcurși. Linia de sosire a trecut și echipajul Mattias Ekström/Emil Bergkvist (locul 48). Al treilea echipaj format din Stephane Peterhansel/Edouard Boulanger au finisat pe locul 55.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise