(video) FRANKFURT 2019: Premieră mondială – Noul Audi AI:TRAIL quattro, off-roader-ul viitorului

Audi a prezentat la Salonul Auto de la Frankfurt conceptul AI:TRAIL quattro, reîntregind astfel familia AI compusă din AI:CON concept, AI:RACE (PB18 e-tron concept) şi AI:ME concept.

Prin crearea noului AI:TRAIL quattro, echipa de dezvoltare a încercat să ne demonstreze cum ar putea arăta în viitorul îndepărtat un SUV capabil de off-road. Mai exact, într-un viitor în care nu vor exista motoare cu ardere internă, vehiculele vor fi conduse de sisteme de pilotare automată, dar oamenii vor păstra o pasiune pentru cucerirea locurilor greu accesibile.

https://www.youtube.com/watch?v=_lvDHkkLYNs

Chiar dacă arată brutal, impunător şi are nişte roţi masive, aflaţi că AI:TRAIL quattro nu este mai mare în lungime decât un hatchback – 4.150 de mm. În schimb, lăţimea şi înălţimea îi este considerabilă de mare – 2.150 şi 1.670 mm respectiv.

Roţile cu anvelope pentru off-road şi cu jante de 22 de inci măsoară câte 850 de mm în diametru şi sunt poziţionate foarte aproape de colţurile vehiculului. Cu acestea în dotare, garda la sol anunţată este de 34 de centimetri, iar înălţimea vadurilor de apă prin care poate trece poate depăşi jumătate de metru.

Corpul îi este fabricat din oțel, aluminiu și fibră de carbon, iar partea-i superioară este compusă dintr-o suprafață imensă de geamuri: creatorii s-au inspirat de la cabina de pilotaj a unui elicopter în crearea acesteia. La fel din sticlă transparentă este şi pseudo-grila radiatorului prin care pasagerii vor putea vedea cu uşurinţă drumul pe care se deplasează. Se anunţă şi despre un portbagaj, un compartiment izolat în partea posterioară în care se poate pune încălţămintea murdară, de exemplu.

Interesante îi mai sunt “corpurile” de iluminat Audi Light Pathfinders. Pe lângă farurile tradiţionale au fost create cinci drone compacte triunghiulare care îndeplinesc rolul de faruri cu faze scurte şi lungi, fiind acționate electric şi având integrate elemente matrix LED. Ele sunt capabile să aterizeze pe platforma de transportare a bagajelor de pe acoperiş sau direct pe acoperișul din sticlă, acolo unde se pot andoca pe elemente ce asigură încărcare prin inducţie electromagnetică.

“Ochii din cer” pot pleca la comandă (de regulă în perechi) şi ilumina porţiuni de drum diferite înainte ca maşina să ajungă pe ele. De asemenea au capacitatea de a difuza imaginile de pe camerele lor pe monitorul de pe bordul interior al AI:TRAIL quattro, folosind o reţea Wi-Fi – o caracteristică de-a dreptul utilă pentru pre-evaluarea terenului înainte de asaltul acestuia.

Dacă este necesar, dronele pot de asemenea să ofere iluminare cu o intensitate suplimentară sau să ilumineze zona din jurul vehiculului, adunându-se împreună pentru a forma grupuri de până la cinci drone. Ocupanții pot folosi pur și simplu software-ul de control de pe smartphone-urile lor pentru a stabili scenariul dorit.

Cabina este formată din două scaune cu drepturi depline pe rândul din faţă, care au centuri de siguranţă cu prindere în patru puncte, iar bancheta din spate conţine două șezlonguri care pot fi scoase pentru a fi utilizate la un picnic, de exemplu.

Iar un Audi Light Companion este la fel de ușor de utilizat. Aceasta este o sursă de lumină sub forma unei lanterne mari, dar are o gamă mult mai mare de funcții. Este în mod normal atașată magnetic de partea laterală a fiecărui scaun frontal, unde acționează ca iluminare ambientală.

Cu toate acestea, poate fi scoasă şi luată în afara maşinii. Având integrate în carcasa sa trei picioare, acestea pot fi folosite pentru a poziţiona elementul static şi pentru a crea lumină într-o tabără, de exemplu. Carcasa găzduiește, de asemenea, mai multe camere care pot scana drumul în faţă şi pot filma peisaje ce ulterior pot fi încărcate direct pe reţelele de socializare.

Iar atunci când sunt integrate cu sistemul de navigație al AI:TRAIL, aceste lanterne sunt capabile să proiecteze simboluri direcționale și chiar informații scrise pe drum, ajutând astfel utilizatorii de AI:TRAIL să găsească direcţia corectă într-o drumeţie.

Noul Audi AI:TRAIL are motoare electrice individuale pentru a pune în mişcare fiecare roată, sistemul producând în total 435 CP și 1.000 Nm de cuplu. Având o greutate de 1.750 de kg, viteza maximă cu care se poate deplasa este de 130 de km/h. Şasiul conţine suspensii McPherson și amortizoare adaptive pe ambele punţi. În dotare mai există şi un sistem de reglare automată a presiunii în anvelope (sistemul electronic o reglează în dependenţă de suprafaţa de drum şi modul de rulare).

Capacitatea bateriei situată sub podea ar trebui să fie suficientă pentru o autonomie de 400-500 km, însă pentru escapade în off-road aceasta poate ajunge la 250 de km. Acest SUV mai are şi un sistem de pilotare automată de nivel 4, însă funcţionalităţile acestuia pot fi reduse până la un nivel 3 şi chiar 2 pentru ca să fie necesitată şi intervenţia conducătorului auto.

Dacă se va transforma cândva în vreun model de serie nu cunoaştem, doar timpul ne va arăta.

https://www.youtube.com/watch?v=KKRkXe4xbqY

https://youtu.be/M1lFm98n804

Evenimentul de prezentare în reluare:

https://www.youtube.com/watch?v=1TOH_TuN9i4

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise