(video) GENEVA 2024: Premieră mondială – Noul Renault 5 E-Tech electric

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Salonul Auto de la Geneva a revenit în calendar! Astăzi este ziua dedicată presei auto, iar începând de mâine are acces publicul larg. Și există pregătite pentru debut public mai multe automobile noi! Începem o serie de relatări cu noua interpretare modernă a iconicului Renault 5!

Caracteristici cheie:

  • Dezvoltat prin metode de lucru inovatoare, modelul de serie are toată magia și farmecul show car-ului. A fost dezvoltat în doar trei ani, față de cei patru cu care ne-am obișnuit. Va avea un preț competitiv, începând de la aproximativ 25.000 euro!
  • Pentru a optimiza costurile fără a compromite designul, gama Renault 5 E-Tech electric include caracteristici emblematice și must-have. Toate versiunile vin standard cu jante de 18 inchi, ecran central de 10.1 inchi, acces și pornire hands-free, compatibilitate smartphone wireless prin Android Auto și Apple CarPlay, frână de mână electrică și faruri full LED ce comută automat faza lungă.
    • Renault 5 E-tech electric va fi disponibil în două versiuni de echipare la momentul lansării, fiecare cu o baterie de 52 kWh: Techno și Iconic Cinq.
    • Nivelul de echipare Techno va fi livrat standard cu jante din aliaj, ecran de 10 inchi, setări MULTI-SENSE, cameră video pentru marșarier, sistem multimedia OpenR Link cu Google încorporat, încărcare wireless a smartphone-ului, indicator luminos care arată nivelul de încărcare pe capotă și Active Driver Assist.
    • Nivelul de echipare Iconic Cinq va avea vopsea în două culori, scaune și volan încălzite (trei niveluri), parcare hands-free, senzori de obstacole față, spate și lateral și o serie de caracteristici specifice de design.

Culori de inspirație pop, faruri cu aspect îndrăzneț, stopuri verticale, aripi sculptate, plafon colorat, grilă de aerisire pe capotă și multe altele: Renault 5 E-Tech electric face multe aluzii din punct de vedere stil la predecesorul său. Ideea a fost de a da un twist proaspăt caracteristilor care încă trăiesc în mintea oamenilor, dar în conformitate cu zilele noastre și cu tranziția electrică.

  • Caracteristici distinctive:
    • Grila de aerisire de pe capota modelului original a fost reinventată pentru a ține pasul cu vremurile. Astăzi este un indicator care arată gradul de încărcare în forma iconicului număr 5. Când șoferul se apropie de vehicul, acesta se aprinde, simbolizând interacțiunea strânsă dintre om și mașina sa.
    • Un alt exemplu de interfață umanizată este secvența de bun venit a farurilor LED realizate în formă de pupilă umană, care “fac cu ochiul” șoferului.
    • Absente de la modelul Renault 5 original, dar esențiale astăzi pentru o eficiență optimă, sunt caracteristicile aerodinamice. Astăzi, acestea sunt prezente, dar invizibile: detaliile din sticlă ce acoperă stopurile, pentru optimizarea fluxului de aer, de exemplu.
  • Unice în gama Renault, luminile de zi sunt formate din două dreptunghiuri cu colțuri rotunjite. Sunt poziționate în bara față, în același loc cu farurile de ceață de pe Renault 5 Turbo. Același design cu efect dreptunghiular este gravat pe sticla farurilor principale full LED.
  • În timp ce pasajele roților sunt circulare, structura aripilor reflectă forma caracteristică a arcurilor de pe originalul Renault 5. Ornamentele colorate ce conturează plafonul (în negru, roșu sau titaniu deschis), roșul profund al stopurilor verticale și culorile vibrante ale caroseriei amintesc, de asemenea, de originalul Renault 5, având puterea de a face orașul să pară mai luminos.

Renault 5 E-Tech electric are totuși aceeași dimensiune ca o mașină mică și agilă de oraș.

  • Cifre cheie:
    • La doar 3.92 m lungime, se poziționează între Twingo (cu 30 cm mai scurt) și Clio (cu 13 cm mai lung).
    • Ampatamentul optimizat (2.54 m) și consolele foarte scurte îl fac doar cu 4 cm mai scurt decât Clio.
    • Lățimea de 1.77 m contribuie la aspectul vizual al automobilului, fără a-i compromite agilitatea pe drumurile urbane.
    • Ideal ca dimensiuni datorită bateriei poziționate sub podea, are o înălțime de 1.50 m. Este cu 6 cm mai înalt decât Clio și cu 5 cm mai scund decât Twingo.
    • Roțile sunt în linie cu caroseria, cu ecartament lat (1.55 m în față și 1.53 m în spate).
    • Jante de 18 inchi sunt valabile standard. Anvelopele măsoară 195/55 R18. Garda la sol este de 145 mm.
  • Renault 5 E-Tech electric va fi disponibil de la lansare în cinci culori de caroserie, dintre care două sunt iconice: Pop Yellow și Pop Green. Culoarea Pop Green va fi disponibilă la comandă ca bonus, fără costuri suplimentare. Varianta în două tonuri cu plafonul Starry Black este disponibilă și pe nivelurile de echipare de top.
    • Vor fi disponibile mai multe variante de personalizare, inclusiv autocolante pentru plafon și portierele din față, în două versiuni, fiecare în câte două culori: NumbeR5 pe roșu sau negru sau Unlimited 5 pe auriu și argintiu.

Emoția inspirată de designul exterior se regăsește și la interior. Șoferul are parte de o primire deosebit de călduroasă.

  • Renault 5 E-Tech electric dispune de un ecran tactil multimedia mare de 10.1 inchi cu o interfață luminoasă și fluidă (este alimentat de sistemul OpenR Link cu Google încorporat). Panoul de bord este la fel de 10.1 inchi opțional (de 7 inchi standard) și oferă cinci moduri de afișaj.
    • Combinând multiple variante de culori (8), densități (2) și texturi (4), sunt posibile peste 128 de versiuni diferite pentru o experiență personalizată la bord!
    • Orientat spre șofer, panoul de bord afișează viteza vehiculului în caractere alfanumerice colorate, în locul tradiționalelor alb sau negru. O premieră pe piață!
    • OpenR Link oferă acces la Google Maps, Google Assistant și la o serie de aplicații prin intermediul catalogului Google Play. Mai suportă Apple CarPlay și Android Auto, cu fir sau fără.

Renault 5 E-Tech electric este și primul vehicul cu Reno, un nou amic virtual de călătorie. Cu alte cuvinte un asistent virtual care este conectat și la ChatGPT.

  • La fel ca la Megane E-Tech electric și la Scenic E-Tech electric, maneta schimbătorului de viteze este amplasată după volan. Carcasa “e-pop shifter” poate fi personalizată prin diferite accesorii.
  • Designul izbitor de modern al scaunelor este de fapt inspirat direct de emblematicul R5 Turbo, cu formă caracteristică de H, semn că Renault a fost extrem de inovator în acest domeniu în anii ’70 și ’80.
    • În ceea ce privește tapițeria, ce ar putea fi mai universal și transgenerațional decât denimul? Robust, original și primitor, denimul aduce o contribuție semnificativă la stilul Renault 5 E-Tech electric. Fabricată din sticle de apă din plastic reciclat 100% (PET), această țesătură denim este utilizată pe scaune, pe bord și pe panourile portierelor de pe versiunea Techno.
    • Simbol al designului îndrăzneț și semn de prestigiu, versiunea Iconic Cinq debordează de culori, pentru un aspect vintage de înaltă clasă. Scaunele sunt tapițate cu țesătură gri, cu litera H în galben, și cifra “5” imprimată, de asemenea, în culoarea galbenă. Această tapițerie este fabricată tot din materiale 100% reciclate.

Deși Renault 5 E-Tech electric are doar 3.92 m lungime, poziționându-se între Clio II și Clio III, rivalizează cu Clio V în ceea ce privește spațiul interior

  • În ceea ce privește lățimea la interior, acesta oferă 1.38 m în față și 1.36 m în spate. Bancheta cu trei locuri e rabatabilă în format 60/40.
    • În același timp, bateria este plasată sub podea pentru a oferi portbagajului un volum generos de 326 litri. Acest lucru plasează mașina în topul segmentului mașinilor electrice de oraș. Chiar și chiar înaintea unor modele tradiționale de oraș mai mari, cu combustie.
    • Portbagajul include un spațiu special de 27 dm3 VDA pentru cablul de încărcare.
    • O capacitate suplimentară de depozitare de 19 litri este asigurată de diferitele compartimente din habitaclu. Acest spațiu poate fi configurat și personalizat folosind accesorii tipărite 3D.
Renault 5 E-Tech electric

Pentru a se asigura că modelul de serie exprimă atractivitatea modelului de prezentare dezvăluit în ianuarie 2021, echipele de proiectare, inginerie și produs au lucrat împreună în stil commando, ca parte a unui proces invers de tipul “de la schiță la model de serie”. Proiectarea vehicului este adaptată platformei pe care urmează să fie construit. În acest caz, însă, inginerii au lucrat în sens invers, dezvoltând platforma pentru designul care i-a câștigat inima lui Luca de Meo: o machetă din rășină creată de departamentul Advanced Design.

  • Renault 5 E-Tech electric este primul vehicul proiectat în întregime pe baza AmpR Small. E noua platformă Ampere dedicată vehiculelor electrice din segmentul B (fosta CMF-B EV).
    • Acest lucru îl face să fie un vehicul unic, cu avantaje competitive reale, precum podea plată, ampatament lung (2.54 m), spațiu interior optimizat și capacitate portbagaj de 326 litri, centru de greutate coborât și greutate redusă (mai puțin de 1.500 kg).
    • Platforma AmpR Small a adus, de asemenea, economii de scară în multe domenii. Toate fără a compromite componentele sau tehnologiile electrice care sunt utile clienților. Prin această abordare disruptivă implementată pentru prima dată, Renault a reușit să reducă timpul de dezvoltare la doar trei ani.
  • Renault 5 E-Tech electric introduce un nou încărcător bidirecțional AC compatibil cu tehnologiile V2L (vehicle-to-load) și V2G (vehicle-to-grid). Ca urmare, utilizatorii se vor bucura de economii semnificative la facturile de energie electrică (până la -50% din costul încărcării la domiciliu).
    • Acest încărcător bidirecțional AC de 11 kW va fi operațional pe versiunile de 110 kW și 90 kW.
    • Versiunea de 70 kW are un încărcător convențional, adică unidirecțional, de 11 kW AC.
    • Cu tehnologia V2L (vehicle-to-load) încorporată în încărcătorul bidirecțional Renault 5 E-Tech electric, utilizatorii pot conecta un aparat de 220V, cum ar fi un aspirator, un ceainic sau un grătar electric la bateria mașinii, printr-un adaptor opțional. Puterea de ieșire a acestei funcții este de 3.700 de wați.

”Sub capotă”, motorul Renault 5 E-Tech electric este mai compact decât cele de pe Megane E-Tech electric și Scenic E-Tech electric, pe care se și bazează

  • Rămâne fidel preferinței Renault pentru un motor sincron cu rotor bobinat.
    • Deoarece nu are magneți permanenți, nu folosește elemente rare, reducând astfel impactul său asupra mediului. Va fi disponibil în trei variante de putere: 110 kW (150 CP/245 Nm), 90 kW (120 CP/225 Nm) și 70 kW (95 CP/215 Nm).
    • Motorul de 110 kW este asociat bateriei de 52 kWh, în timp ce motoarele de 90 kW și 70 kW sunt asociate bateriei de 40 kWh. Doar primul motor va fi disponibil la momentul lansării, celelalte fiind anunțate ulterior.
    • Pentru versiunea de 110 kW, Renault 5 E-Tech electric accelerează de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 8 secunde. Iar de la 80 la 120 km/h în mai puțin de 7 secunde. Viteza maximă este limitată electronic la 150 km/h.

Autonomie

  • Renault 5 E-Tech electric este o mașină versatilă atât în oraș, cât și la drum lung, datorită încărcătorului AC de 11 kW, celui DC de 80 sau de 100 kW și bateriei de 52 kWh (300 kg). Cu aceasta are o autonomie de până la 400 km WLTP. O raritate în segmentul mașinilor electrice de oraș, vehiculul poate tracta chiar și o remorcă, având o capacitate de remorcare de 500 kg. Greutatea mașinii cu această baterie este de 1.450 kg.
    • O a doua baterie va fi disponibilă mai târziu. Are o capacitate de 40 kWh pentru o autonomie de până la 300 km WLTP. Cântărește aproape 240 de kg. Greutatea mașinii cu această baterie este de 1.350 kg.
    • Ambele folosesc tehnologia NMC (nichel mangan cobalt), pentru cea mai bună densitate de energie disponibilă pe piață azi.
    • Pentru performanțe îmbunătățite în toate condițiile, bateria este echipată cu un sistem de răcire pe bază de lichid pentru a-și regla temperatura. Pentru o mai mare siguranță, lichidul de răcire nu circulă în interiorul carcasei, ci prin podeaua extrudată. În cele din urmă, la încărcarea vehiculului, timpul de încărcare poate fi optimizat prin presetarea bateriei și planificarea călătoriei folosind Google Maps.
    • La un punct de încărcare AC de 11 kW, bateriei de 52 kWh îi va lua 4 ore și 30 de ore pentru a se încărca de la 10% la 100%. Bateria de 40 kWh va dura cu o oră mai puțin.
    • Sistemul de propulsie de 110 kW are o priză DC de 100 kW pentru a încărca bateria de 52 kWh. Sistemul de propulsie de 90 kW este echipat cu o priză DC de 80 kW pentru a încărca bateria de 40 kWh. Bateria determină puterea maximă de încărcare DC, deoarece încărcătorul este integrat în punctul de încărcare DC.

În ambele cazuri, va dura doar 30 de minute pentru a încărca bateria de la 15 la 80%!

  • Mai presus de toate, este deosebit de agil, cu suspensia față optimizată și raza mică de bracaj. Suspensia spate multi-link, împrumutată de la segmentul de top, oferă o ținută de drum și performanță noi în acest segment. Toate acestea determină o plăcere excepțională de a conduce, fără compromisuri în ceea ce privește confortul.
    • Stabilind un nou standard în segmentul său, optimizează și mai mult suspensia față împrumutată de la Clio și Captur.
    • Sistemul de direcție are un raport de transmisie foarte scurt (13.7) pentru o agilitate de neegalat.
    • Cu o rază de bracaj de doar 10.3 m, permite manevre simple în oraș.
    • Un accent deosebit a fost pus pe amortizare, pentru a absorbi greutatea crescută a bateriei.
    • Suspensia spate originală are geometrie multi-link, rezervată anterior vehiculelor aflate în segmentele superioare ale pieței.

Alte intervenții mai neobișnuite pe o mașină de clasă mică și preț redus

  • Noul sistem de frânare dinamică al Renault 5 E-Tech electric grupează funcțiile de frânare și ESP în același modul pentru a reduce spațiul necesar sub capotă. De asemenea, reduce la jumătate timpul de răspuns al sistemului automat de frânare de urgență.
    • În același timp, sistemul de frânare decuplat imprimă o senzație continuă asupra pedalei, contribuind la o conexiune mai bună a șoferului cu mașina și drumul. Comutarea între frânarea regenerativă și frânarea hidraulică având loc în mod transparent.
    • Pedala de frână nu este conectată la etriere, ci la o unitate ECU care prioritizează recuperarea energiei înainte de a trece la sistemul de frânare, dacă este necesar.
    • Șoferul poate utiliza, de asemenea, maneta schimbătorului de viteze pentru a selecta modul B cu regenerare sporită.
  • Pentru un confort acustic de nivel premium, izolarea fonică se bazează pe aceleași standarde de vârf ca la celelalte modele electrice recente din gama Renault.
    • Aceasta începe cu smart cocoon, un material absorbant patentat de nouă generație care izolează bateria de habitaclu. Aceasta este cea mai bună soluție extistentă pe piață la momentul actual.
    • Suspensia motorului beneficiază de dublă filtrare patentată care folosește masa încărcătorului pentru a amortiza vibrațiile acustice venite din partea motorului (un câștig de 10 dB), fapt ce contribuie la liniștea din interior.
    • În cele din urmă, un parbriz izolat acustic este standard pe toate versiunile!
  • În plus, o pompă de căldură menține confortul termic în habitaclu, prin sistemul HVCH (High Voltage Coolant Heater) de 8 kW, pentru a economisi cât mai multă energie din baterie.
    • Această caracteristică aduce rapid o temperatură confortabilă în habitaclu după pornire, când vehiculul este rece. Pentru a preîncălzi și dezgheța vehiculul înainte de pornire, cabina și bateria pot fi presetate, fie prin programarea sistemului, fie prin pornirea acestuia de la distanță din aplicația My Renault.

Renault 5 E-Tech electric dispune de sisteme de asistență pentru șofer (ADAS), la egalitate cu cele mai bune din segmentul superior, în ceea ce privește conducerea, siguranța și parcarea

  • Alături de sistemul de atenționare al șoferului, este livrat cu patru ADAS-uri prevăzute și pe Megane E-Tech electric, dar neprezente în segmentul B până acum. Toate depășesc cerințele noului GSR II (Regulamentul de siguranță generală II). Și anume: frânarea automată de urgență în marșarier, senzori frontali de urgență pentru păstrarea benzii de rulare, senzori spate de urgență pentru păstrarea benzii de rulare și ieșirea de siguranță pentru pasageri.
  • Un nou buton – My Safety Switch – situat în stânga volanului permite șoferului să activeze sau să dezactiveze setările preferate pentru nu mai puțin de cinci sisteme ADAS în același timp, prin simpla lui apăsare.
  • În condiții de drum, Active Driver Assist permite șoferului să aibă o abordare mai relaxată asupra traficului aglomerat din weekend. Este un ADAS de nivel 2, care combină controlul adaptiv inteligent al vitezei de rulare cu Stop & Go și cu asistența de centrare pe bandă. Cu această ultimă funcție, conducătorul auto se poate îndrepta în mod voluntar spre marginea drumului atunci când traficul se desfășoară cu o viteză mai mică de 50 km/h; pentru a lăsa spațiu pentru motociclete și scutere sau pentru a crea un coridor de siguranță pentru vehiculele de urgență.
  • Sistemul de control adaptiv inteligent al vitezei de croazieră, care, desigur, poate fi folosit ca atare, este împrumutat de la modele precum Austral și Rafale. Prin folosirea datelor de geolocalizare și cartografiere, permite vehiculului să scaneze drumul din față, anticipând sensurile giratorii, curbele și modificările limitelor de viteză.
  • Pentru a îmbunătăți siguranța vehiculului și a ocupanților acestuia după un impact inițial, sistemul de frânare automată post-accident blochează automat frânele vehiculului în cazul unei coliziuni. Acest lucru este necesar pentru a diminua consecințele eventualelor coliziuni secundare și impactului potențial ulterior.

În cele din urmă, Renault 5 E-Tech electric este echipat cu sistem de parcare handsfree, completând o serie de caracteristici concepute pentru a face viața mai ușoară în toate contextele.


Renault Group se angajează să producă Renault 5 E-Tech electric – și bateria sa – în Franța începând cu vara anului 2025. Va folosi un ecosistem compact de furnizori aflat pe o rază de 300 km față de complexul ElectriCity.

Vehiculele și bateriile vor fi asamblate la uzina din Douai, care a fost unul dintre locurile de producție pentru modelul original al Renault 5.

Motorul (partea electrică, reductorul, electronica) vor fi fabricate la Cléon. Modulele vor fi produse de Gigafabrica Douai (parteneriatul Envision AESC), din vara anului 2025. Până în 2030, amprenta de carbon a modulelor va fi cu 35% mai mică decât a celor de pe ZOE.

Renault 5 E-Tech electric va atinge un nivel general de reciclabilitate de 85%, încorporând 19.4% materiale reciclate (standard ISO14021) și 26.6% materiale recuperate din economia circulară. Inclusiv 41 kg de polimeri reciclați. Țesăturile scaunelor vor fi fabricate din materiale complet reciclate pe versiunile de echipare Techno și Iconic Cinq. Echiparea din urmă va include, de asemenea, materiale ce provin din surse bio atât pentru volan, cât și pentru izolația interioară.

Comenzile vor fi preluate din septembrie 2024. O broșură frumoasă cu toate detaliile o poți explora aici.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise