(video) Hyundai anunţă Hydrogen Vision 2040 şi prototipul Vision FK, făcut în colaborare cu Rimac

În paralel cu anunţul făcut la Salonul Auto Internaţional de la München, Hyundai a organizat un forum online global numit Hydrogen Wave, în care şi-a prezentat strategia Hydrogen Vision 2040. Aceasta prevede şi dezvoltarea unui sport sau supercar făcut în colaborare cu Rimac, iar Vision FK este prototipul acestuia!

Hyundai Vision FK este prezentat în caroseria camuflată a unui KIA Stinger GT, însă modelul de serie va fi un coupe cu tracțiune spate! Un motor cu ardere internă lipseşte!

Pentru proiect Rimac a furnizat o baterie masivă sub forma literei T, situată în centrul ampatamentului, alături de un motor electric ce pune în mişcare automobilul. De cealaltă parte, Hyundai a instalat sub capotă un generator electrochimic, alături de nişte rezervoare de hidrogen pentru puntea posterioară.

Puterea maximă generată de sistemul de propulsie neobişnuit este în această fază de peste 500 kW (680 CP). Prototipul poate face exercițiul 0-100 km/h în mai puţin de 4.0 secunde, în timp de autonomia-i poate depăşi 600 km.

Revenind la strategia Hydrogen Vision 2040, iată-i principalele obiective:

  • Concernul Hyundai dezvoltă transportul pe bază de hidrogen din 1998 și a obținut deja un succes considerabil. În prezent se produc, în baza cererii, crossovere Hyundai NEXO și o gamă largă de camioane Hyundai X-Cient Fuel Cell (în Elveția, de exemplu, este operată o flotă format din 46 de astfel de maşinării).
  • Compania a spus că pentru tot timpul de lucru în această direcție, prețul generatoarelor electrochimice a fost redus cu 95%, iar durabilitatea lor, durata de viaţă fără reparaţii majore sau capitale, a fost mărită de la 30 de mii la 160 de mii de kilometri.
  • Celule de combustie de a treia generație sunt aproape gata pentru producţie. În construcția acestora conținutul de grafit și platină scumpă este redus la minimum. Respectiv, asta le va reduce preţul cu peste 50%, iar dacă ar fi de comparat cu primele pile de combustie dezvoltate de Hyundai, reducerea prețului ajunge la 98%! De cealaltă parte, durata lor de viaţă ar trebui să fie de minim 500.000 de kilometri.
  • Unitatea de propulsie de a treia generație, cea de bază, va avea o capacitate de 100 kW (136 CP), dar va fi cu o treime mai compactă decât modulul actual, care este montat pe automobilul NEXO (produce 120 kW, 163 CP). Există și o a doua opțiune: este comparabil în dimensiuni cu modulul de pe NEXO, dar generează deja 200 kW (272 CP).
  • Vehicule pe hidrogen cu astfel de unităţi de propulsie, inclusiv autoturisme, sunt planificate spre lansare pe piaţă din 2023. Grupul Hyundai va deveni primul producător auto care aplică sisteme de pile de combustie tuturor modelelor de vehicule comerciale până în 2028.
  • Până în 2030, Hyundai intenționează să reducă prețul unei mașini pe bază de hidrogen la nivelul unei mașini electrice cu baterii, iar până în 2040 să aibă o gamă completă de modele pe bază de hidrogen.
  • Până în 2030, grupul intenționează să crească ponderea mașinilor pe bază de hidrogen și electrice, în vânzările globale, până la 30%, iar până în 2040 – până la 80%!
  • Grupul va aplica sistemele de celule de combustie la toate tipurile de mobilitate (vehicule de performanţă, de mobilitate aeriană urbană, roboți , avioane și nave mari) și va promova tehnologia la toate celelalte aspecte ale societății, inclusiv case, clădiri și centrale electrice ca soluții energetice.
  • Având la bază flexibilitatea și modularitatea, sistemul de a treia generație poate fi aplicat și în diferite forme de cerere. Un nou “Power Unit Module” poate oferi între 500 kW şi 1 MW putere prin combinarea unităților modulare de 100 kW, ceea ce le face ideale pentru utilizarea ca sistem de alimentare de urgență pentru navele mari sau companiile IT.
  • De asemenea, Hyundai a dezvăluit în cadrul evenimentului o celulă de combustie inovatoare “Full-Flat System”, cu o grosime de doar 25 cm, permițându-i să fie utilizată pentru diverse aplicații, cum ar fi PBV-uri, MPV-uri, autobuze și tramvaie prin montarea sistemului fie pe partea superioară, fie pe partea inferioară a corpului vehiculului!
  • În plus, Grupul va revigora pe deplin piețele globale de vehicule comerciale, inclusiv Europa – care în prezent constă din 400.000 de unități noi pe an – prin tehnologiile sale avansate de celule de combustie de nouă generație. Grupul va dezvolta un PBV (Purpose Built Vehicle) cu celule de combustie, de 5 până la 7 metri, pentru a viza piața globală a vehiculelor comerciale ușoare, proiectată pentru șapte milioane de unități vândute pe an până în 2030. Aceasta va fi parțial realizată de o extindere a activității sale în vederea aplicării conducerii autonome și a roboticii în sectorul vehiculelor comerciale.
  • Potrivit Hydrogen Council, energia hidrogenului va reprezenta 18% din cererea globală de energie până în 2050, cu o dimensiune a pieței de 2.5 trilioane de dolari. Popularizarea energiei cu hidrogen va contribui, de asemenea, la reducerea emisiilor de CO2 cu peste șase miliarde de tone pe an, creând în același timp peste 30 de milioane de noi locuri de muncă.

Vezi şi: (video/update) Project Elevate va deveni realitate? Hyundai Motor a cumpărat Boston Dynamics cu aproape un miliard de dolari

De asemenea, pe lângă Vision FK, s-au dezvăluit în cadrul Hydrogen Wave alte concepte de produs viitoare cu tehnologii cu celule de combustie, precum Trailer Drone și vehicule pentru misiuni de salvare în timpul calamităților naturale și în alte situaţii de urgență.

  • Trailer Drone

Conceptul Trailer Drone este un sistem de transport de containere alimentat cu hidrogen, capabil să funcționeze complet autonom. Având în vedere numărul rezervoarelor de hidrogen ambalate inteligent, adaptate profilului călătoriei, vehiculul asigură mai mult de 1.000 km de autonomie după o singură încărcare, comparabil cu sistemele de transport de containere existente.

Capacitățile autonome ale Trailer Drone nu au fost realizate prin simpla reconfigurare a tehnologiei dezvoltate pentru aplicațiile auto. Cerințele unice ale aplicațiilor de transport de containere și modul în care funcționează terminalele de containere au însemnat că echipele de ingineri din grup au trebuit să redefinească complet modul în care manevrează un container. Drept urmare, echipa de ingineri a dezvoltat Fuel Cell e-Bogie.

  • Fuel Cell e-Bogie

Termenul “bogie” provine din industria feroviară şi reprezintă nişte sub-cadre ale roților care stau sub fiecare vagon de tren. Fuel Cell e-Bogie este așezat sub container la fel ca un bogie feroviar și este un sistem complet închis cu propulsie cu pilă de combustie și direcție complet integrată pe patru roți!

Conceptul Trailer Drone necesită două astfel de e-Bogie, care să permită o manevrabilitate fără precedent prin mișcare laterală! Astfel, Trailer Drone se poate mișca în mod autonom prin porturi și medii urbane restrânse, de exemplu. Eficiența este sporită și mai mult de un Cluster Mode, care permite mai multor remorci autonome să călătorească împreună într-o configurație similară unui tren.

Fuel Cell e-Bogie nu este exclusiv conceput doar pentru Trailer Drone și se adresează unui lanț valoric larg, cum ar fi logistica la sol, construcții, stingere a incendiilor și misiuni de suport în caz de dezastre naturale. Oferă o platformă multifuncțională, capabilă de o varietate de obiective – toate cu emisii zero și funcționare autonomă.

  • Rescue Drone

Rescue Drone este o nouă soluție de mobilitate care se combină cu un e-Bogie pentru a crea o dronă zburătoare care poate fi operată de la distanță și autonom pentru operațiuni critice, cum ar fi stingerea incendiilor și salvarea de vieţi. 

Rescue Drone dispune de un sistem de direcție independent pentru manevre de întoarcere la fața locului și se poate mişca pe diagonală ca un crab. De asemenea, poate îndeplini misiuni prin imagini transmise de la drone montate pe exteriorul vehiculului și atinge o autonomie de până la 500 km fără reîncărcare.

  • H Moving Station

Stația H este un vehicul greu echipat cu facilități de încărcare pentru maşini FCEV. Această stație portabilă de alimentare cu hidrogen asigură confort, precum și opțiuni de încărcare în zonele cu astfel de staţii limitate.

  • RHGV – Rescue Hydrogen Generator Vehicle

RHGV poate furniza energie vehiculelor, în ajutorul asistenței urgente, în zonele îndepărtate, în off-road. Încărcătorul portabil pentru vehicule electrice oferă o sursă de alimentare simultană monofazată de 220V și trifazată de 380V.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/