(video) Inima portofoliului de produse Alpina. Cum a evoluat BMW Seria 5 în mâinile atelierului

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Mașinile bazate pe BMW Seria 5 au o tradiție îndelungată la Alpina. Modelele din linia B au reprezentat întotdeauna niveluri de performanță ale mașinilor super sport, ambalate în carcasa unei limuzine business personalizate. În contextul în care tuning pentru noul Seria 5 nu va mai exista, o scurtă retrospectivă…

Startul liniei și primul automobil complet bazat pe Seria 5 a fost BMW ALPINA B7 Turbo în 1978, bazat pe BMW E12

Baza pentru proiect a fost modelul BMW 528i cu propulsor M30 cu șase cilindri dispuși în linie. Desigur, puterea de 184 CP disponibilă nu era suficientă, motiv pentru care managerul de dezvoltare Dr. Fritz Indra a mărit camerele de ardere și a montat un turbocompresor KKK proiectat de producător special în funcție de nevoile Alpina.

Motorul puternic al modelului B7 S Turbo generează o putere impresionantă de 330 CP. Automobilul poate atinge o viteză maximă de 260 km/h. Datorită rafinamentelor tehnice, cum ar fi aprinderea electrică și un sistem de admisie prin rezonanță, sedanul a obținut cifre de performanță care altfel erau atinse doar de super-atleți.

Acesta a fost urmat în 1984 de BMW ALPINA B7 Turbo bazat pe E28, care avea un ECU Bosch Motronic. Și de atunci, atelierul de tuning din Buchloe punea deja mare preț pe designul interior: primele personalizări cu Alcantara au fost oferite.

Unul dintre cele mai faimoase automobile din istoria Alpina este BMW ALPINA B10 Bi-Turbo

Motorul său twin-turbo de 3.4 litri cu șase cilindri în linie era renumit pentru propulsia sa continuă și nebună. Cu 360 CP, acest business sedan poate atinge 0-100 km/h în 5.6 secunde.

Cu toate acestea, B10 Bi-Turbo a devenit cel mai faimos pentru viteza maximă de 291 km/h. Limuzina din Bovensiepen a câștigat prin asta prestigiosul titlu de “cel mai rapid sedan de producție din lume”.

A fost o adevărată piatră de hotar în istoria companiei, căci au fost construite 507 exemplare. Ultimul dintre ele are un interior ALPINA water buffalo cu diamante verzi/albastre și dungi decorative.

Cronologia legendarilor strămoși ai Seriei 5 ALPINA continuă cu succesorul din 1997: BMW ALPINA B10 V8 (S)

Bazat pe BMW E39, acest vehicul a făcut totul diferit. Spre deosebire de strămoșii săi, B10 V8 S nu are turbocompresie. Motorul său de bază provine de la BMW 540i, dar turbocompresorul obișnuit a fost înlocuit cu un concept de cilindree. Rezultatul este un V8 de 4.8 litri cu 375 CP pe modelul S.

Designul elegant, linia adâncă a umerilor și jantele de 19 inchi cu design clasic ALPINA cu 20 de spițe au făcut din B10 V8 S un clasic popular. Pentru prima dată în istoria Seriei 5 ALPINA, E39 a fost oferit și cu propulsie diesel începând cu anul 2000. Cei 245 CP și un interior confortabil au făcut din BMW ALPINA D10 Bi-Turbo un automobil touring armonios.

În continuare, pentru noul ALPINA B5, bazat pe generația de modele BMW E6x, atelierul a schimbat din nou conceptul și a revenit la virtuțile familiare

Supraalimentarea a fost aplicată motorului V8 de pe BMW 550i, doar că a fost una mecanică, cu un compresor radial. Rezultatul – primul B5 de la ALPINA care depășește borna de 300 km/h. Un aspect care poate concura cu ușurință cu cele mai bune mașini sport ale timpului.

Oficial, 428 de sedanuri și 119 de break-uri au fost livrate clienților în primii doi ani și jumătate. A doua jumătate a acestei generații avea chiar 530 CP în loc de 500 CP inițial, fiind mai puternic decât un M5 din fabrică. Alte 120 de sedanuri și 59 de vehicule touring au ajuns la clienți în timpul perioadei de producție.

Orice Seria 5 de la Buchloe trebuie să fie o limuzină business personalizată, care oferă performanță de mașini supersport și rămâne confortabilă și potrivită pentru călătorii lungi. O definiție care poate fi aplicată în întreaga descendență BMW ALPINA Seria 5, trăită și de BMW ALPINA B5 Bi-Turbo, construit din 2011 și bazat pe BMW F10.

Dus la extrem în modelul aniversar EDITION 50 pentru cea de-a 50-a aniversare a companiei în 2015, motorul său livrează 600 CP.

Actuala generație de modele este cea mai de succes Seria 5 din istoria companiei Alpina

Din 2017, peste 2.600 de automobile din această generație au fost livrate clienților din întreaga lume! Deosebit de solicitat este BMW ALPINA B5 Touring – singurul model Seria 5 Touring din portofoliul de produse BMW cu motor V8. Exclusiv, practic, un vehicul pe distanțe lungi prin excelență, cu performanțe unice în segmentul său, care nu este inferior în fața multor mașini super sport.

Și trenul de rulare diesel s-a bucurat de un succes semnificativ prin BMW ALPINA D5 S. Cererea a fost stabilă până la final și chiar a crescut spre finalul perioadei de producție. Aproape 900 de mașini diesel cu șase cilindri au fost livrate în timpul acestei generații de modele.

De atunci au încântat entuziaștii Alpina din întreaga lume cu sportivitatea strălucitoare și puterea de turație ridicată – surprinzătoare pentru propulsia diesel – împreună cu eficiența exemplară. O adevărată “mașină de vis de zi cu zi”.

Iar cel mai nou BMW ALPINA B5 GT marchează punctul de atracție al BMW Seria 5 la Alpina, devenind o capodoperă auto în culminație

După ce a fost introdus în martie 2023, a durat doar câteva zile pentru ca toate cele 250 de exemplare să fie vândute în întreaga lume. Clienții fericiți au acum o mașină cu cel mai puternic tren de rulare din istoria companiei Alpina.

Cu 634 CP și 850 Nm, B5 GT atinge performanțe impresionante. Are nevoie de doar 3.2 secunde pentru 0-100 km/h, iar Touring de 3.4 secunde. Pe lângă accelerația puternică, ceea ce este deosebit de impresionant este forța susținută a motorului V8 Bi-Turbo de 4.4 litri până la o viteză maximă de 330 km/h (Touring: 328 km/h).

O performanță de conducere care stabilește un punct de referință și o experiență de conducere incomparabil de încrezătoare, care exprimă pasiunea Alpina pentru capodoperele auto în fiecare detaliu.

La alegerea variantelor de echipare, clienții B5 GT și-au exprimat dedicarea față de marca Alpina

Mai mult de jumătate din cele 250 de mașini sunt finisate în vopseaua tradițională ALPINA Blue sau ALPINA Green. Iar peste 65% dintre clienți au optat pentru setul clasic de autocolante cu inscripția B5 GT, care este considerat o caracteristică exterioară distinctivă a fiecărui automobil BMW ALPINA. Deosebit de popular la alegerea acestui Deco-Set a fost culoarea exclusivă de design B5 GT Marron Volciano, care poate fi găsită în numeroase detalii ale ediției, de exemplu în vopseaua jantelor forjate iconice de 20 inchi cu design cu 20 de spițe.

Vehiculele finale sunt în prezent finalizate manual în atelierul intern de tapițerie. În total, 40 de mașini au primit un interior complet personalizat, realizat din cea mai fină piele din sectorul auto, pielea LAVALINA tăbăcită natural. O altă treime dintre clienți se bucură de opțiunea de tapițerie personalizată combinată cu scaune sport. Aproape fiecare interior a fost rafinat și a primit o notă personală – broderia inscripției GT în Marron Volciano pe tetiere.

75 de sedanuri au fost produse, în principal pentru piața japoneză, și 175 de unități Touring pentru un total de 250 de automobile care vor scrie istoria automobilelor Alpina în fiecare detaliu

Atelierul german a confirmat oficial pentru AutoBlog.MD că B5 GT este ultimul Seria 5 modificat, marcându-se astfel un sfârșit de eră.

Date de producție

  • Alpina BMW 5 Series (E12) 1973–1982 – 209 mașini
  • Alpina BMW 5 Series (E28) 1981–1987 – 855 mașini
  • Alpina BMW 5 Series (E34) 1988–1996 – 1308 mașini
  • Alpina BMW 5 Series (E39) 1997–2004 – 2312 mașini
  • Alpina BMW 5 Series (E60/61) 2005–2010 – 726 mașini
  • Alpina BMW 5 Series (F10/11) 2010–2017 – 1378 mașini
  • Alpina BMW 5 Series (G30/31) 2017-prezent – peste 2600 mașini

Cmentariile sunt închise