(video) Lamborghini marchează aniversarea modelului Countach – 50 de ani de la apariţie
Cu exact 50 de ani în urmă, la Salonul Auto de la Geneva, a fost introdusă vedeta incontestabilă a evenimentului: Lamborghini Countach LP 500 într-o culoare galbenă. La ora 10:00 dimineața, în spațiul expozițional al Carrozzeria Bertone, acest prototip și-a făcut prima apariție publică.
Dezvăluirea sa a fost atât de reușită încât compania a alergat contra timpului pentru a satisface cererile clienților și a transforma mașina de spectacol futuristă într-o mașină de producție, deși într-o serie mică.
Decizia de a dezvălui Countach LP 500 în spațiul Carrozzeria Bertone a fost motivată de faptul că standul Lamborghini a prezentat şi cel mai recent produs al Casei Taurului Furios – Miura SV – model perfecționat după cinci ani de producție.
Cu această dublă prezentare, Lamborghini a comunicat și a confirmat priceperea sa nu numai în producție, ci mai ales în inovație, în măsura în care, în lunile următoare după show-ul de la Geneva, Countach LP 500 a fost prezentat în toate revistele auto internaționale.
Proiectul Countach, cu numărul de cod intern LP112, unde LP indică poziția longitudinală posterioară (Longitudinale Posteriore în italiană) a motorului cu 12 cilindri, a rezultat din dorința lui Ferruccio Lamborghini de a menține imaginea unei companii care se află în fruntea stilului și tehnologiei, după lansarea lui Miura, el cerând de la angajaţii săi în vara lui 1970 să facă o maşină care va schimba lucrurile.
În fruntea acestei realizări record a fost inginerul Paolo Stanzani, care fusese cu Lamborghini din 1963, iar în 1968 a fost numit director general și director tehnic, responsabil cu partea mecanică a Countach-ului.
Liniile frumoase, curate și futuriste ale lui Countach, găsite aşa chiar şi după 50 de ani, au fost concepute de Marcello Gandini, directorul de design al Carrozzeria Bertone. Gandini a fost, de asemenea, responsabil pentru decizia de a utiliza ușile de tip fluture, cu deschidere verticală, care de atunci au caracterizat producția modelelor Lamborghini cu doar 12 cilindri.
LP 500 era o mașină substanțial diferită de cea care avea să intre în producție în 1974. Avea un şasiu cadru mai degrabă decât unul tubular, era echipat cu un motor unic de 4.971 cm3 şi cu 12 cilindri, prizele de aer ale compartimentului motorului aveau un design ca al branhiilor unui rechin, iar în interiorul său se prezentau instrumente electronice sofisticate.
Originea numelui acestei mașini se află în dialectul regiunii Piemont şi nu provine de la cea dată unui taur.
În etapele finale de asamblare, mașina a fost ascunsă într-o magazie pentru utilaje agricole la o fermă de lângă Grugliasco (provincia Torino) pentru a evita posibile opriri de muncă legate de unele tulburări și a fost „descoperită” de un fermier care a exclamat uimit și cu entuziasm – „Countach!” (un cuvânt în dialectul piemontez care exprimă mirarea, uimirea, admirarea faţă de ceva).
Când Marcello Gandini, născut în Piemont, a devenit conștient de acest fapt, el a crezut că acest cuvânt are o forță comunicativă deosebit de puternică și i-a convins pe Nuccio Bertone, Ferruccio Lamborghini și colegul său Paolo Stanzani de acest lucru.
Iată o serie de patru filmuleţe dedicate modelului şi pregătite de curând cu ocazia aniversării sale:
După succesul lui LP 500 de la Geneva, șeful de test al Lamborghini, Bob Wallace, a folosit mașina, echipată cu un motor de 4.0 litri mai fiabil, pentru orice tip de test rutier posibil. Cariera acestei mașini extraordinare s-a încheiat la începutul anului 1974, când a fost folosită pentru testele de impact necesare omologării mașinii de producție, ulterior fiind casată.
Din 1974 şi până în 1990 au fost produse 1.999 de exemplare în cinci serii diferite, reprezentând un model care, pe lângă faptul că a ajuns afișat pe pereții dormitoarelor unei întregi generații de copii şi tineri, fiind folosit şi în zeci de filme, a permis Lamborghini să supraviețuiască celor mai dificili ani din istoria sa și să aibă acces permanent într-o sală a legendelor.
Liniile distincte contemporane ale lui Countach au modelat designul tuturor Lamborghini-urilor ulterioare, chiar și până la modelele actuale, inclusiv Aventador, Huracán, Sián și Urus.
Vezi şi: (video) Lamborghini anunță că noul Countach este pe drum!
Din cele 1.999 de maşini au făcute parte:
Countach LP 400 – A debutat oficial la Salonul Auto de la Geneva în martie 1973 cu șasiul #1120001 şi în calitate de prototip preserie. Comparativ cu Countach LP 500, LP 400 diferă din punct de vedere tehnic, în primul rând prin adoptarea unui cadru spaţial tubular în locul unei structuri auto portante. Corpul a fost realizat din aluminiu, fără panouri de oțel și a suferit toate modificările estetice și tehnice care s-au găsit necesare în timpul dezvoltării sale.
Mașina, prezentată la Geneva în culoarea roșie, a fost expusă ulterior vopsită în medium green la saloanele auto din 1973: IAA de la Frankfurt, Paris și Earls Court Londra. Vândut în Elveția, a fost mutat la începutul anilor 2000 și astăzi este în posesia Automobili Lamborghini, fiind expus în muzeul companiei MUDETEC.
Motorul de 4 litri (3.929 cm3), propulsat de șase carburatoare twin-body Weber 45 DCOE, dezvoltă 375 CP la 8.000 rpm pentru a atinge o viteză maximă de aproape 300 km/h. Suspensia a fost derivată de la cea a mașinilor de curse, cu triunghiuri de diferite lungimi, arcuri elicoidale, amortizoare hidraulice și bare stabilizatoare, printre altele. Frânele sale erau de tip disc, auto-ventilate și echipate cu un nou tip de etrier conceput pentru curse.
Considerat de mulți ca fiind cea mai pură versiune a designului lui Marcello Gandini, LP 400 a fost produs în doar 152 de exemplare din 1974 şi până în 1977, fiind astăzi cea mai căutată versiune de către colecționari.
Countach LP 400 S – LP 400 a fost înlocuit de LP 400 S începând din 1978. Acesta a purtat noile anvelope Pirelli P7 care au fost montate pe jante noi din magneziu (205/50 VR 15 pe față și 345/35 VR pe spate). Modelul dispune de extensii de arc de roată necesare pentru a adăposti anvelopele mai mari, un spoiler frontal ultra-scăzut și, ca opțiune, o aripă spate care urma să devină, de asemenea, una dintre cele mai distinctive caracteristici ale lui Countach în următorii ani.
Până în prezent, LP 400 S este încă considerat exemplul perfect al ADN-ului Countach și Lamborghini, realizat cu sportivitate, forme ademenitoare și tehnologie futuristă. În total 235 de unități ale LP 400 S au fost construite până în 1982.
Countach LP 5000 S – Primul lucru pe care l-a creat inginerul Giulio Alfieri, care s-a alăturat companiei în 1979 ca director tehnic și de producție, mai târziu devenind director general, a fost motorul cu volum mărit până la aproximativ 5 litri, care a fost montat pe LP 5000 S, prezentat oficial la Salonul Auto de la Geneva în martie 1982.
Estetic de nerecunoscut în comparație cu LP 400 S, avea un interior ușor revizuit. Noul motor dezvoltă 375 CP la 7.000 rpm şi 410 Nm la 4.500 rpm, păstrând cele șase carburatoare orizontale twin-body Weber 45 DCOE (după ce a fost importat în SUA, unele vehicule au fost echipate cu sistem de injecţie electronică Bosch K-Jetronic).
Au fost produse 323 de unități până în 1985, când LP 5000 Quattrovalvole a fost dezvăluit la Salonul Auto de la Geneva în martie 1985. A fost, de asemenea, prima versiune care a fost importată oficial și omologată în SUA.
Countach LP 5000 Quattrovalvole – Quattrovalvole a adoptat o nouă evoluție a motorului cu 12 cilindri, cu cilindree crescută până la 5.2 litri, iar fiecare cap de cilindru are câte patru supape. Noua soluție tehnică a cerut utilizarea de noi carburatoare (șase unităţi Weber DCNF) și nu mai sunt în poziție orizontală, ci montate vertical. Versiunea pentru piața americană, pe de altă parte, avea un sistem de injecție electronică Bosch KE-Jetronic combinat cu un convertizor catalitic și cu un recuperator al fumului de gaz. Puterea sporită a fost uimitoare: 455 CP la 7.000 rpm.
Ecartamentul frontal al modelului a fost mărit cu 4.4 milimetri, iar modificările estetice au fost minime: un nou capac pentru motor, cu o protuberanță mai mare necesară pentru a conține noile carburatoare verticale. În 1988 i-au fost adăugate noi praguri laterale exterioare. În plus, QV a fost primul Lamborghini de producţie care a folosit standard material compozit, în acest caz pentru capacul motorului.
Un total de 631 modele Quattrovalvole au fost produse până în 1988.
Countach 25th Anniversary – Ultima evoluţie a modelului a fost arătată în septembrie 1988 la Salonul Auto de la Paris pentru a sărbători istoria de 25 de ani a companiei. Actualizările estetice au fost semnificative, iar ale mecanicii și ale șasiului au fost minore.
Motorului i sa oferit un sistem de răcire îmbunătățit, iar șasiul a fost reglat într-un mod diferit pentru a se adapta mai bine la noile anvelope Pirelli P Zero. Compartimentul pentru pasageri a fost revizuit și a devenit mai confortabil datorită scaunelor reglabile electric şi cu suporturi laterale mai mici, dar și a geamurilor electrice.
Stilul de caroserie a fost revizuit decisiv de tânărul Horacio Pagani, care lucra pentru Lamborghini la acea vreme. El a rotunjit formele și a integrat mai bine apendicele externe, cum ar fi extensiile arcurilor roților și plăcile de sub uși. În plus față de noile jante modulare din aluminiu, caracteristicile vizibile ale modelului sunt prizele de aer poziționate în spate, făcute mai rotunde și mai lungi pentru a conține și priza de aer fierbinte.
Şi acest model a fost echipat pentru piaţa americană cu injecție electronică, în timp ce pentru restul lumii motorului era oferit cu carburatoare. Ultimul Countach a fost produs în ziua de 4 iulie 1990 pentru un client din Europa. Exteriorul său a fost vopsit în Argento Metallizzato (metallic silver) și avea un interior din piele gri. Acest Countach a fost mașina cu numărul 658 din seria 25th Anniversary, cea mai produsă din istoria modelului.
Fotografii de grup:
Cmentariile sunt închise