(video) Lightyear One – maşina electrică cu panouri solare şi autonomie de 725 de km se pregăteşte de lansare
Compania olandeză Lightyear a fost fondată de membrii Solar Team din Eindhoven, o organizaţie care promovează mobilitatea electrică prin folosirea energiei solare. Aceşti experţi şi entuziaşti au participat în mod regulat (și au câștigat de trei ori) în curse cu electromobile care se mişcă doar pe baza energiei solare – Bridgestone World Solar Challenge – iar în 2016 le-a venit ideea de a folosi toată experiența acumulată în dezvoltarea unui automobil de serie capabil să se încarce de la razele soarelui.
După doi ani de la anunţ au reuşit să atragă investiții de 20 de milioane de euro şi au dezvoltat primul lor model, numit Lightyear One. Prototipul preserie a fost prezentat publicului în ziua de 25 iunie 2019.
Maşina din imagini este un liftback impunător care măsoară 5.057 x 1.898 x 1.426 mm în lungime, lăţime şi înălţime.”Nasul” aplatizat și “coada” lungă nu contribuie doar la sporirea caracteristicilor aerodinamice, ci şi este o modalitate de a creşte suprafaţa acoperită cu panouri solare, care apropo ajunge la cinci metri pătraţi!
Panouri fotovoltaice sunt situate pe capotă, acoperiș și a cincea uşă ridicată. Celulele pe care le conţin sunt de nouă generaţie, sunt cu 20% mai eficiente decât celulele tradiționale și sunt acoperite cu un strat de sticlă care este capabilă să reziste greutăţii unui adult.
Cu toate acestea, puterea unui astfel de generator de energie nu este extraordinar de mare: timp de o oră de stat sau de rulat sub cer senin, în bateria cu o capacitate de 60 kWh se va stoca o cantitate necesară pentru parcurgerea a doar 12 km. Prin urmare, dezvoltatorii mai oferă posibilitatea de reîncărcare de la o priză de uz casnic de 3.7 kW la 230 V (timp de oră se încarcă cu energie necesară pentru 35 km), de la un terminal AC de 22 kW (209 km) ori de la unul DC de 60 kW (cât pentru 570 km într-o singură oră).
În cele mai favorabile condiții (de exemplu, pe timp însorit) Lightyear One va fi capabil de rula fără reîncărcare pe o distanţă de 725 km calculaţi în ciclul realist WLTP sau chiar până la 800 în dependenţă de mai multe condiţii. Dezvoltatorii promit că, chiar și la o temperatură de -10 grade, autonomia nu totală nu va fi mai mică de 400 de km. Creatorii mai menţionează că dacă un asemenea automobil va fi utilizat zilnic de distanţe scurte şi în regiuni însorite atunci nici nu va fi nevoie de conectat la vreo priză.
Prototipul preserie al lui Lightyear One este construit pe baza unui şasiu simplu, făcut în mare parte din aluminiu şi fibră de carbon, cu o suspensie pe bază de arcuri şi câte un motor integrat în fiecare roată, toate controlate independent şi care formează un sistem complex de vectorizare a cuplului. Din păcate puterea sistemului de propulsie nu a fost anunţată deocamdată, însă timpul necesar accelerării de pe loc şi până la 100 de km/h este de 10 secunde.
Corpul maşinii este produs din materiale uşoare. În habitaclu pot călători până la cinci maturi. Spaţiul pentru depozitare se împarte în 12 litri găsiţi în consola centrală, tocmai 780 găsiţi în portbagaj, iar cu rabatarea banchetei cifra creşte la 1.701 litri. Printre alte dotări se anunţă update-uri OTA, o aplicaţie companion, cheie wireless, suport Apple CarPlay şi Android Auto.
Creatorii automobilului să pregătesc de lansarea modelului în serie, certificându-l pentru a-l livra oriunde în UE. Mai spun că au primit deja comenzi pentru peste 100 de maşini dintr-un lot iniţial de 500. Preţul de start provizoriu este de 149.000 de euro, iar primele 100 de maşini vor face parte din ediţia Pioneer care va mai oferi câteva oportunităţi speciale proprietarilor, inclusiv invitaţii la evenimente exclusive.
Ediţia de start va fi livrată de la începutul lui 2021, iar celelalte de la mijlocul anului. Tânăra companie a mai declarat în cadrul evenimentul de prezentare a prototipului One că vor mai urma modele mai ieftine şi mai simple, la fel electrice şi cu panouri solare pe caroserie.
Evenimentul de prezentare în reluare:
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise