(video) Mașina care a câștigat peste 2500 de curse! Bugatti Type 35 a împlinit 100 de ani de la apariție

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Fără egal la momentul lansării sale în 1924, Bugatti Type 35, care definește epocile, a obținut peste 2.500 de victorii în curse în timpul său activ. Iar frumusețea, ingeniozitatea tehnică și strălucirea condusului rămân la fel de atrăgătoare și acum, un secol mai târziu.

Pentru a înțelege Bugatti Type 35, trebuie mai întâi să-l înțelegeți pe creatorul său, Ettore Arco Isidoro Bugatti. Fără unul, nu ar fi putut exista niciodată celălalt.

La debutul său în 1924, Bugatti Type 35 a rescris regulamentul. A introdus atât de multe inovații tehnice și a ridicat arta curselor cu motor la cote atât de noi, încât ar fi putut veni doar dintr-o minte total nereglementată de convenții și constrângeri a timpului.

Ettore Bugatti poseda o astfel de minte. Născut într-o familie influențată de arte, design și creativitate timp de secole, interesele lui Bugatti au fost numeroase și diverse, iar cunoștințele sale erau vaste. Bugatti nu era un inginer calificat. Deși a avut multe proiecte de succes în numele său înainte de a crea Type 35.

Poate că, în cazul Type 35, lipsa pregătirii formale a fost un avantaj, dar nu și un obstacol. Dacă Bugatti ar fi fost instruit în inginerie auto tradițională, s-ar putea să nu fi depășit limitele atât de departe cu Type 35. Și, cu siguranță, nu ar fi creat atributele frumoase de design care fac parte din fiecare dintre inovațiile sale tehnice. Că Bugatti Type 35 a deschis noi terenuri la adâncimi atât de uimitoare și nemaivăzute până acum a fost evident pentru toți observatorii în 1924.

„Bugatti Type 35 a fost prima mașină de curse din lume concepută special și proiectată în acest scop. Spre deosebire de tot ce se întâmplase înainte, nu era o mașină stradală ulterior modificată pentru curse. Deși a servit și ca o mașină de șosea foarte bună. Abordarea meticuloasă pe care Ettore Bugatti a luat-o față de conceptul general și față de fiecare detaliu mic a rezultat într-o mașină care a stabilit standarde până acum de neconceput pentru design, inginerie, materiale, manevrabilitate și performanță. Bugatti Type 35 a dat naștere erei Grand Prix-ului și a forțat alți producători de motoare să-și regândească complet abordarea.”

Luigi Galli, Specialist pentru Patrimoniu și Certificare la Bugatti

Acolo unde alte mașini se ridicau deasupra solului, caroseria lui Type 35 era joasă și elegantă

În cazul în care alte mașini aveau roți cu jante cu spițe, Type 35 se deplasa pe jante din aliaj turnat. A fost soluția potrivită pentru a reduce masa nesuspendată. Tamburul de frână era montat integral în jantă într-o manieră la fel de revoluționară.

Și acolo unde alte mașini aveau suspensia posterioară expusă la vedere, pe Type 35 aceasta a fost bine încapsulată în corp. Și nu era o caroserie oarecare, ci una sub formă de elipsoid din panouri din aliaj de aluminiu. Deși aerodinamica ar fi fost știință puțin înțeleasă la acea vreme, această abordare de pionierat a îmbunătățit și mai mult caracterul cu rezistență aerodinamică redusă.

Sub caroseria cu două locuri și fără niciun fel de acoperiș, fiecare detaliu a fost luat în considerare. Nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării și aproape totul reprezenta o nouă și mai înaltă formă de gândire.

Type 35 a debutat cu un motor de 2.0 litri cu pereți subțiri, cu opt cilindri în linie și 24 de supape. Ulterior a fost mărit la 2.3 litri și supraalimentat.

Aplicația de pionierat a unui arbore cotit din aluminiu susținut de doi rulmenți cu role și trei rulmenți cu bile a permis motorului să se rotească până la 6.000 rpm și să ofere 90 CP! Era pe bune o performanță de top la acea vreme!

Ettore Bugatti era foarte conștient de faptul că performanța superioară era generată nu numai prin adăugarea de cai putere, ci și prin eliminarea greutății. Devotamentul său de a se asigura că fiecare componentă a fost fabricată cât mai ușor posibil, fără a compromite funcționalitatea sau fiabilitatea, a condus la o greutate a vehiculului de doar 750 kg.

Numeroasele măsuri pe care le-a luat Bugatti pentru a-și atinge obiectivul au inclus dezvoltarea unei noi osii frontale. Este goală pe interior, ușoară și are capete sigilate. Configurația punții din spate a schimbat la fel de mult jocul. Spre deosebire de osiile convenționale, aceasta nu era dreaptă! Se ”scufunda” în mijloc pentru a se potrivi în jurul șasiului, ridicându-se la capete pentru a se conecta cu butucii roților.

Astfel de inovații au contribuit la menținerea scăzută atât a înălțimii, cât și a greutății mașinii

Combinat cu sistemul de direcție calibrat și proiectat cu precizie, alături de un șasiu ușor care încorporează motorul ca element de sarcină solicitat, Type 35 a deblocat niveluri nemaivăzute de agilitate, răspuns și plăcere de condus.

Frânele cu tambur acționate de cabluri frumos echilibrate și un rezervor de benzină presurizat pentru a optimiza fluxul de combustibil au fost elemente suplimentare concepute de Bugatti. Toate pentru a le permite șoferilor să exploateze fiecare gram din performanța lui Type 35 pe șosea și pe pistă. Și să arate grupului de urmăritori o pereche curată de urme de roți în peste 2.000 de ocazii.

Amintim că pentru primăvara lui 2024 este setată premiera succesorului modelului Chiron. Coincidență sau nu, dar la 100 de ani distanță de Type 35.

Vezi istoria unui alt model interesant, botezat TANK:

Cmentariile sunt închise