(video) Maşina condusă de Steve McQueen în filmul Bullitt a devenit cel mai valoros Ford Mustang din lume
Ford Mustang GT din 1968, pe care Steve McQueen l-a condus în goana clasică din filmul “Bullitt”, una dintre cele mai faimoase mașini din cinematografia americană, a fost vândut pentru 3.4 milioane de dolari la licitația organizată de casa Mecum Auctions acum câteva ore.
Acesta a fost cel mai mare preț plătit vreodată pentru un Ford Mustang la licitație. Ciocanul a fost auzit la suma de 3.4 milioane de dolari, costul total cu tot cu taxele casei de licitaţii fiind de 3.74 milioane dolari. Cel mai scump Ford Mustang vândut la licitaţie până acum era un Shelby GT500 din 1967, care şi-a găsit proprietar exact acum un an şi în acelaşi loc, pentru suma de 2.2 milioane dolari.
De regulă, un Ford Mustang GT din 1968 cu motor V8 cu volum de 390 ci ar valora aproximativ 70.000 de dolari în stare bună, conform Ghidului de prețuri Hagerty pentru mașinile de colecție. Starea în care este maşina din acest articol, în raport cu valoarea-i stabilită mai nou, este dar incredibilă în acest sens.
În 1968, “Bullitt” s-a cimentat ca un monument în istoria scenelor de urmăriri cu maşini, făcând ceea ce nimeni nu făcuse până atunci și stabilind standardul pentru tot ce urma să urmeze, câștigându-şi ecusonul de onoare pe care îl poartă şi astăzi – cea mai mare scenă single de urmărire auto din istoria cinematografiei.
Acest Ford Mustang GT din 1968, vopsit în culoarea Highland Green, mașina-erou condusă de “King of Cool” – Steve McQueen – în iconicul film din acelaşi an – “Bullitt” – este cel care a început această moștenire de durată. Ascunsă de zeci de ani până când a fost dezvăluită publicului în 2018, această stea a micilor ecrane şi-a găsit un nou proprietar la ediţia din 2020 a licitaţiei din Kissimmee, unul care va avea grijă în continuare de muscle car.
Filmul iconic “Bullitt” din 1968 a prezentat ceea ce majoritatea experților consideră a fi prima scenă modernă de urmărire cu mașini, una care a fost executată cu atâta inovație și finețe, încât a devenit standardul pentru tot ce a urmat. Mai lungă, mai rapidă și mai plină de acțiuni decât orice înainte, scena de urmărire cu o durată de 10 minute, cu McQueen în rolul locotenentului Frank Bullitt care urmărea un Dodge Charger negru în timp ce se afla la volanul acestui Ford Mustang GT din 1968, a fost prima în care s-au folosit camerele într-un mod în care publicului i se crea senzaţia că se află chiar în interiorul maşinilor, alături de actori.
De-a lungul unora dintre cele mai intense scene ale celebrei goane, McQueen a putut fi văzut chiar acolo, strângând volanul acestei mașini în timp ce o conducea cu experiență pe străzile pline de viață din San Francisco. Acest stil de filmare a devenit formula de succes a scenelor de urmărire auto, care au urmat ulterior în filme precum: Gone in 60 Seconds, The French Connection, The Blues Brothers, Smokey and the Bandit, Vanishing Point, etc.
Cele două fastback-uri Mustang în Highland Green din 1968, utilizate în scenă, aceasta vândută la licitaţie fiind cea erou, folosită pentru majoritatea filmărilor și condusă de McQueen, au fost oferite de Ford cu pachetul GT și cu motor V8 de 6.4 litri (325 CP), cuplat la o cutie de viteze manuală în patru trepte.
Deoarece McQueen considera mașina în sine ca fiind un personaj, nu doar un alt element de recenzie, el avuse o viziune specială asupra aspectului maşinii, alegând să aibă emblemele și luminile care se aprind la deplasarea în marşarier scoase și roţi cu jante gri Torq Thrust pentru ca mașina să pară mai puțin semnificativă, mai potrivită personajului său, locotenentul Frank Bullitt.
Grila Mustang a fost înnegrită, iar vopseaua de pe caroserie a fost zgâriată intenţionat pentru a-i conferi mai mult un aspect autentic, de maşină folosită intens. Între timp, motorul a fost modificat pentru viteză și sunet frumos, creând simfonie pentru fundalul scenei de urmărire care nu prezenta deloc muzică.
Pentru a găzdui camerele de luat vedere care au imortalizat scena legendară, trei tuburi metalice au fost sudate sub pragurile laterale, perpendiculare pe linia centrală a mașinii pentru elementele de montare a camerelor, iar găurile tăiate în portbagaj au fost pentru cablurile care făceau legătura dintre un generator şi camere + lumini.
În urma debutului său în film, mașina-erou a fost vândută lui Robert Ross, un angajat al companiei Warner Bros. care o folosise pentru a face navete, iar confirmarea că este anume acea maşină este documentată şi prin sticker-ul de parcare Warner Bros. din colțul din dreapta jos al parbrizului.
Ulterior și-a găsit drumul spre New Jersey și a ajuns pe mâinile detectivului Frank Marranca, care a cumpărat mașina în 1970, cu confirmarea de la Ford care a certificat că acest Mustang a fost într-adevăr procurat de compania Solar Productions a lui McQueen pentru film. Pe măsură ce familia lui Marranca creștea, el a fost nevoit în cele din urmă să scoată maşina la vânzare. Anunțul din numărul din octombrie 1974 al revistei “Road & Track” era foarte simplu: “1968 ‘Bullett’ MUSTANG driven by McQueen in the movie…Can be documented. Best offer.”
Regretatul Robert Kiernan din Madison, New Jersey, și-a dorit întotdeauna un fastback Ford Mustang din 1968 și după ce a văzut anunțul a reuşit să-l achiziționeze anume pe acesta pentru suma de 6.000 de dolari. Peste ceva timp McQueen însuși a făcut numeroase încercări de cumpăra vehiculul înapoi de la Robert, oferindu-se chiar și să-l ajute să găsească un Mustang similar, dar Robert Kiernan deja s-a îndrăgostit de acesta și a refuzat respectuos toate ofertele.
În primii ani cu familia Kiernan, acest Mustang era folosit practic zilnic de soția lui Robert, care a predat la o școală din apropiere, dar când ambreiajul mașinii a ieșit din funcţiune în 1980, a fost mutat în garaj cu doar 65.000 de mile pe odometru (în jur de 104.600 de km). În anii care au urmat, mașina a fost mutată de mai multe ori, mai întâi în Cincinnati împreună cu familia în 1984, iar apoi la casa unui prieten din Kentucky, temporar, când familia s-a mutat din nou în Florida în 1994. Un an mai târziu, Mustang-ul s-a reunit cu familia Kiernan când s-au mutat la noua lor fermă din Nashville.
Și acolo a stat nefolosit până în 2001, când Ford a lansat ediţia specială Bullitt a modelului Mustang GT, care l-a inspirat pe Robert Kiernan şi fiul său Sean să înceapă careva lucrări de reparaţie/restaurare, dar nu pentru a-i şterge istoria frumoasă, ci pentru a face această maşină funcţională din nou. Cu toate acestea, după ce au început lucrările, Robert a fost diagnosticat cu boala Parkinson și munca a fost blocată.
Când Ford a introdus o a doua ediție Bullitt pentru Mustang GT în 2008, tatăl şi fiul au fost din nou inspiraţi pentru a-i reface deja întregul motor, dar încă o dată, viața a intervenit în planuri – pe măsură ce starea de sănătate a lui Robert Kiernan se agrava, grija faţă de fermă şi animale au devenit o sarcină mai importantă pentru fiul său Sean.
Din păcate, Robert nu va mai vedea niciodată Mustang-ul reparat, întrucât a trecut în nefiinţă brusc în 2014. Odată cu moartea tatălui său, Sean și-a găsit un scop reînnoit în misiunea pe care o începuseră cu ani înainte și a continuat să lucreze pentru a face maşina funcţională, în condiții demne, dezvăluindu-l publicului larg alături de cea de-a treia ediție Bullitt a lui Mustang GT la Salonul Auto de la Detroit la începutul anului 2018.
În timp ce Ford și Kiernan se pregăteau să dezvăluie mașina la Detroit, al doilea Mustang folosit în film, o mașină-cascador care fusese trimisă pentru casare după producție, a fost descoperită tocmai în Mexic. Cu toate acestea, a fost găsită în condiții mult mai rele decât mașina lui Kiernan.
După ce a fost înscris în Registrul Național al Vehiculelor Istorice și prezentat în stare extrem de originală, aceasta este mașina-erou Ford Mustang GT din 1968, din emblematicul film “Bullitt” din 1968 cu Steve McQueen. Pe lângă vopseaua sa rămasă originală – Highland Green – Bullitt Mustang păstrează multe dintre amprentele din timpul său în fața camerei, inclusiv: suporturile sudate, “cârpele” sudate pentru a acoperi luminile de marşarier eliminate, modificările făcute în portbagaj, sistemul de evacuare a gazelor de eşapament custom, reziduurile de adeziv pe turometru și chiar chit Bondo folosit pentru reparaţia uşii care a fost avariată în ultimele momente ale scenei de urmărire.
Întrucât scopul familiei Kiernans a fost acela de a menține Mustang-ul într-o stare cât mai neatinsă, reconstrucția completă a motorului este fidelă din fabrică, fiind folosite piese originale din acelea care le-au fost puse la dispoziţie de Ford lui Sean și tatălui său în planurile pe care le aveau pe când ultimul era în viaţă. Alte lucrări au fost făcute doar din absolută necesitate: înlocuirea covorului din habitaclu, a barei de protecție față și a accesoriilor de pe ea.
Există puține mașini care au atins un nivel cu adevărat uimitor de raritate și de colecţie, însă o listă de mașini care au depășit acest nivel pentru a ajunge aproape la statutul mitologic ca piese de artă fină și icoane a culturii pop – artefacte ale istoriei auto – este aproape inexistentă. Bullitt Mustang este o mașină care se extinde mult dincolo de a fi doar o altă mașină de colecție de top. Este o mașină care s-a crezut cândva pierdută cu trecerea timpului și, odată cu reemergența, semnificația sa culturală inegalabilă a solidificat-o ca o piesă de bună credință a artei pop-culture și ca o rămășiță incontestabilă a unui moment incredibil în istoria filmelor și a automobilelor.
Cu McQueen la volan în timpul filmărilor peliculei “Bullitt” din 1968, a redefinit modul în care publicul ar putea vedea pentru totdeauna urmărirea cu maşini, creând un model pentru modul în care ar trebui filmate acele scene, iar acea moștenire de durată este ceva ce mașina va purta pentru totdeauna. McQueen a văzut mașina ca un personaj cheie în sine și nu a putut fi mai evident astăzi că viziunea sa era corectă, deoarece Bullitt Mustang şi-a atins încă o dată complet locul plin de slavă pe scenă. Cu dezvăluirea publică și reputația reînnoită de măreție, Bullitt Mustang este acum pregătit pentru următorul său rol principal.
Vezi aici o broşură frumoasă despre această maşină
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise