Videoclipul zilei: Motor de tanc, V12 diesel de 38.8 litri, pornit după 28 de ani de “hibernare”

O echipă de entuziaști au făcut rost de un tanc, o copie a rusescului T-54 folosită de armata irakiană, care nu a mai fost utilizat de pe timpurile Războiului din Golful Persic din 1991. Aceştia i-au restaurat complet motorul şi au reuşit să-l pornească pentru prima dată după atât timp.

*Există subtitrări în limba engleză ce pot fi activate în player

Vezi şi: (foto/video) 10 tancuri populare, asamblate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de producători auto

Imensul V12 diesel de 38.8 litri, dar şi tancul care îl purta, se afla într-o stare de degradare avansată atunci când a fost găsit. Pentru că a stat aproape trei decenii fără deservire şi îngrijire toate părţile i-au fost acoperite cu rugină, iar unele elemente chiar au putrezit complet.

Situaţia nu i-a oprit, ci i-a motivat mai mult să lucreze în a-l readuce în condiţii normale de funcţionare. Mai întâi au decis să se apuce de motor. Agregatul a fost scos, spălat, curăţat de rugină, iar elementele putrede au fost scoase şi înlocuite cu unele noi. Tancul irakian de model Type 69-II este o copie exactă a rusescului T-54 şi de aceea nu a fost dificil de a găsi piesele necesare.

Echipa de entuziaşti au reușit până la urmă să facă motorul funcţional. La început au încercat să-l pornească într-un garaj şi când au reuşit, în doar câteva secunde l-au umplut cu fum. Ulterior testele au urmat la aer “curat”.

Vezi şi: Videoclipul zilei: Un Volvo vechi a fost echipat cu un motor de tanc de 38.8 litri

Iată şi un playlist cu 12 filmuleţe cu procesul de restaurare a tancului:

Cmentariile sunt închise