(video) Mini documentar: Istoria lui Porsche Cayenne – de la 1 la 1.000.000 de exemplare

Porsche s-a aventurat pe segmentul SUV-urilor cu aproape două decenii în urmă cu modelul Cayenne, conducându-l pe drumul spre succes și accesând piețe noi. Acum a atins nivelul de un milion de unităţi produse şi producătorul german a decis să-i facă o retrospectivă.

“Un scaun este mai stabil pe trei picioare decât doar pe două”. Modelele Porsche 911 și Boxster, care erau deja disponibile în anii 1990, reprezintă cele două picioare ale scaunului. Al treilea a apărut prin Cayenne Concept la sfârșitul deceniului.

Porsche a prezentat primul SUV al companiei publicului mondial în 2002 şi acum, 18 ani mai târziu, exemplarul milionar a părăsit linia de producție a fabricii din Bratislava, Slovacia. Acest Cayenne GTS finisat în Carmine Red a fost livrat unui client german.

Cayenne este simbolul a ceea ce înseamnă SUV și a stabilit un întreg segment. Continuă să stabilească noi standarde și să se autodepășească. A salvat compania de o criză, a inițiat hibridizarea și a stabilit noi recorduri. Porsche a crescut ca mărime și profitabilitate datorită Cayenne. Până în prezent, acest SUV este un simbol pentru povestea de succes a companiei.

Curajos: un SUV cu ADN-ul Porsche

Scăderea semnificativă a cursului de schimb al dolarului, politica de model și costurile ridicate de producție au creat probleme pentru companie începând cu 1986. Porsche se îndrepta spre un punct economic scăzut. Producătorul de mașini sport a vândut 23.000 de mașini în 1991, cu jumătate mai puţin decât cu cinci ani înainte. Pierderile s-au ridicat la 240 de milioane de mărci germane până la sfârșitul anului 1992. Punctul scăzut a fost atins în anul fiscal 1992-1993, cu vânzări de doar 14.362 de vehicule şi abia în anul fiscal 1989-1990, volumul vânzărilor a putut urca până la 31.235 unități.

La scurt timp, în ianuarie 1993, conceptul Boxster, prezentat de germani la Salonul Auto de la Detroit, a fost primit cu entuziasm şi căldură. Compania părea să se fi reinventat. Porsche a produs apoi mașina sport Boxster, de asemenea, cu două locuri, alături de linia de produse 911. Doar în 1996 s-au vândut 32.000 de exemplare.

Următorul pas în strategia de creştere a vânzărilor a fost să se decidă ce model potrivit ar putea completa gama în viitorul apropiat. Care ar fi poftit oamenii la începutul secolului 21? Ce trebuia dezvoltat la sfârșitul anilor ’90? Ce mașină ar putea fi potrivită pentru piață? Care ar putea spori veniturile? Din nou, o a treia mașină cu două portiere de la Zuffenhausen?

Nu, nu o altă mașină cu două uși. A fost lansat proiectul “Colorado”: ​​o colaborare cu Volkswagen, deoarece Porsche nu a vrut să-l facă singur pentru că erau necesare şi cunoştinţe de off-road. Cerințe de la proiect: puternic, cu funcții de conducere dinamice și potrivit pentru toate tipurile de teren. O mașină de familie cu cinci locuri cu ADN tipic Porsche. Sportiv.

Prototipul primului Porsche Cayenne testat în Canada în anul 2000.

Hemmingen: locul de naștere al lui Cayenne

S-a născut ideea lui Cayenne, împreună cu ideea că Porsche va face totul diferit cu acest nou model. Zuffenhausen a preluat conducerea în dezvoltarea sa. Întrucât nu exista capacitate la Weissach, Porsche a închiriat o fabrică de 3.800 de metri pătrați în parcul industrial “Nord” din Hemmingen, o comunitate cu 8.000 de locuitori, aproximativ la jumătatea distanței dintre fabrica-mamă și centrul de dezvoltare.

Înconjurată de garduri și cu ferestre din sticlă oglindită fabrica a trecut prin conversii multiple, împreună cu construcția unei parcări multi etajate pentru personal, unități de transport și prototipuri. Astăzi muncesc acolo 700 de angajaţi.

Trei generații ale poveștii de succes Porsche

Cayenne a fost anunțat pentru prima dată în 1998 – deși nu încă cu numele său final – echipa s-a mutat la fabrica din Hemmingen un an mai târziu. “Vehiculul utilitar sportiv și pentru toate terenurile” planificat a evoluat rapid pentru a deveni al treilea pilon al afacerii din spatele modelelor 911 și Boxster, dar și forța motrice care a ajutat la scoaterea companiei dintr-o criză profundă. Zuffenhausen a fost exclus ca loc de producție – sediul central funcționa la capacitate maximă cu modelul 911. Prin urmare, a fost construită o nouă fabrică la Leipzig.

Momentul debutului în 2002.

Aceasta a fost finalizată după aproximativ doi ani de la ceremonia de punere a temeliei. Porsche își asumase atunci un risc mare cu investiții considerabile în producție. Dar asta face parte și din ceea ce face această companie ceea ce este – exploratoare de noi căi, demonstratoare de curaj, valorificator la maximum a oportunităților. Cayenne era gata la timp pentru ceremonia de deschidere a fabricii din august 2002, iar maşina a arătat-o public ​​doar câteva săptămâni mai târziu, în septembrie 2002, la Salonul Auto de la Paris.

Strategia “Colorado” a fost un succes. Porsche a obținut profit cu Cayenne și și-a consolidat colaborarea cu compania cu sediul în Wolfsburg. Acesta este doar începutul unei povești de succes a liniei de produse care se întinde pe trei generații, iar din 2019 a început să fie oferit într-o variantă coupe.

Hibridizarea – o etapă importantă

Prima generație Cayenne a fost proiectată de designerul-șef de atunci, Harm Lagaaij, și a început cu modelele Turbo şi S. Modelele derivate GTS și Turbo S au fost adăugate odată cu actualizarea modelului, urmate de versiunea Diesel. Peste 275.000 de mașini au ieșit de pe linia de producție. A doua generație a adus modelul S Hybrid, care mai târziu devine S E-Hybrid. În 2014, Porsche a stabilit din nou noi standarde cu primul plug-in hybrid din segmentul SUV-urilor premium.

A doua generaţie Porsche Cayenne, lansată în 2010.

Datorită acestui rol de pionierat, compania a reușit din nou să intre pe piețe noi și să stabilească un punct de referință, mai întâi ca hibrid, apoi ca plug-in hybrid. A treia generație a fost lansată pe piață în 2017 cu o dinamică de conducere crescută, o utilizare zilnică optimizată, precum și valori reduse ale consumului și emisiilor de CO2.

Cayenne: superlative și recorduri mondiale

Numerele vorbesc pentru SUV și evidențiază succesul său: în anul fiscal 2007-2008, Cayenne a depășit Porsche 911 cu aproape 50.000 de unități, cu o producție totală de peste 105.000 de unități. Apropo de depășiri: TransSyberia Rally acoperă un traseu de peste 7.000 km în două săptămâni. Este un maraton exigent în off-road care a avut loc din 2003 până în 2008. Cayenne a evoluat magnific și aici, ocupând primele trei locuri în 2007. Un an mai târziu a ocupat de fapt primele cinci locuri.

Cayenne S (E1) a intrat în Raliul Transsyberia prin intermediul unei echipe private în 2006.

Porsche a obținut şi o prezenţă în Cartea Recordurilor Guinness când un Cayenne S Diesel a tras un Airbus A380 de 285 tone pe o distanţă de 42 de metri. Producătorul de mașini sport a depășit cu 115 tone recordul existent pentru o “mașină de serie care trage cea mai grea aeronavă”.

Un Porsche este chiar mai mult acasă pe un circuit decât pe un aerodrom și acest lucru este valabil mai ales pentru Nürburgring Nordschleife. Ideal pentru teste, curse și încercări de înregistrare a timpilor record, dacă vă puteți ține în “Iadul Verde”, puteți concura oriunde în lume. Cayenne Turbo S a făcut un tur în mai puţin de opt minute.

Spațiu pentru cap, chiar și fără un parțial cabriolet

Chiar înainte de lansarea pe piață a modelului Cayenne, la începutul mileniului, proiectanții și dezvoltatorii aveau în vedere alte versiuni ale noului model. S-a discutat despre un parţial cabriolet cu montanţi C înalţi și s-a creat un model la scară 1:1 pentru prezentarea sa. Modelul cu bară asemănătoare cu cea a 911 Targa a fost bine primit, dar s-a decis să nu se continue dezvoltarea sa, fiind aproape imposibil să se prevadă cifrele vânzărilor. Doar cu modelul 911, Porsche a învățat să ofere diferite variante în gama de modele.

A apărut însă în 2019 Porsche Cayenne Coupe. Cu această mașină s-a introdus pe piață un model care creează o legătură și mai puternică între utilizarea zilnică a unui SUV și caracteristicile de conducere ale unei mașini sport.

Designerul-șef Michael Mauer explică modul în care Porsche a reușit să integreze genele 911 în Cayenne: “Într-un Porsche 911, fiecare element de design trebuie să fie suficient de puternic pentru a putea fi transferat și la un Panamera sau Cayenne. Tragem ADN-ul mărcii noastre din 911. Am transferat banda de lumină continuă ca element al lui Porsche 911, de exemplu, mai întâi la Panamera și apoi la Cayenne în noua sa generaţie. Acum acest element face parte, de asemenea, din identitatea mărcii.”

Premiera lui Cayenne Coupe în aprilie 2019 la Salonul Auto de la Shanghai.

“Mașinile se vor schimba în următorii 10 ani, dar Cayenne își va continua călătoria și va continua să fie cel mai bun SUV din segmentul său. Pot să-i dau cu plăcere frâiele succesorului meu”, spune Hans-Jürgen Wöhler, până nu demult vicepreședinte al SUV product line, care este acum pe deplin concentrat pe al doilea SUV de succes de la Porsche – Macan (el se referă aici la Dr. Manfred Harrer, noul vicepreședinte al liniei de produse Cayenne, care acum poate continua să își scrie povestea de succes, dincolo de marca de un milion).

Cmentariile sunt închise