(video) Ne amintim şi îl vom ţine minte mereu! Acum exact 30 de ani lumea a văzut noul Mercedes-Benz 500 E

Simpla menționare a denumirii acestei maşini este suficientă pentru a face ochii multor oameni să se lumineze. Acest lucru se datorează faptului că sedanul de înaltă performanță din seria de modele 124 este încă mai mare în popularitate decât toți ceilalți membri ai acestei generații, chiar şi în prezent.

Din totalul de peste două milioane de autoturisme produse în seria 124, numărul celor făcute în versiune 500 E reprezintă doar unul relativ mic – 10.479 de unități (E 500 + E 60 AMG). Iar o privire la specificațiile tehnice ale predecesorului lui E-Class explică de ce această mașină declanșează atât de multă fascinație: motor cu opt cilindri în V, de 5.0 litri volum, 326 CP la activ şi o viteză maximă limitată la 250 km/h.

Cu astfel de specificații, acest sedan s-a clasat automat printre cele mai rapide mașini sport când a fost prezentat în primele zile ale lunii octombrie la ediţia din 1990 a Salonului Auto internaţional de la Paris.

O caracteristică distinctivă mare în comparație cu concurenții săi a fost aspectul exterior foarte discret al lui 500 E. La prima vedere, sedanul cu patru portiere părea extrem de reținut. Doar cei inițiați puteau distinge această mașină sport de frații săi mai puțin puternici dintr-o privire. Acest lucru a fost foarte mult în conformitate cu stilul multor proprietari, deoarece, în timp ce i-au apreciat performanța superioară de conducere, au preferat un aspect exterior mai puțin plin de farmec. Și dacă ar putea lăsa multe maşini sport în spatele lor, fără a face un tam-tam, cu atât mai bine! Potențialul clasic al modelului a fost la un nivel foarte ridicat chiar de la început: la scurt timp după ce producția i-a încetat, 500 E a devenit un obiect de colecție râvnit.

Când Mercedes-Benz 500 E a fost prezentat într-o nuanţă brilliant silver pe standul mărcii germane de la Salonul Auto de la Paris, între zilele 4-14 octombrie 1990, seria de modele 124 fusese deja pe piață de șase ani. A fost ca o stea ușor sclipitoare în fundal, a cărei apariție nu a stârnit inițial mult interes – până când o privire mai atentă a dezvăluit detaliile.

Aripile i-au fost evazate spre exterior ușor, atât în față, cât și în spate, asta pentru a face loc anvelopelor de mărimi 225/55 R 16. Corpul, care a fost coborât cu 23 de milimetri, dar și o bară de protecţie frontală, modificată cu proiectoare anti ceață integrate au fost, de asemenea, caracteristici discrete ale modelului de top.

Cifrele de performanță publicate au fost și mai interesante pentru vizitatorii salonului auto: cu o cutie de viteze automată care era oferită standard, poate atinge marcajul de 100 km/h în doar 5.9 secunde. Viteza maximă reală care putea fi atinsă a fost ținută secretă, dar motorul a fost limitat electronic ca să ducă maşina până la doar 250 km/h.

Modelul 500 E a fost alimentat de un motor natural aspirat sofisticat, ale cărui caracteristici principale au fost preluate de la modelul 500 SL din seria R 129. Motorul V8 numit intern M 119, cu patru supape per cilindru și un volum exact de 4.973 cm3, diferă de motorul unui 500 SL datorită sistemului de injecție a benzinei Bosch LH-Jetronic, care are un colector de admisie cu un senzor de debit de aer în masă cu sârmă încălzită, soluţie implementată aici pentru prima dată pe un Mercedes-Benz. Blocul motorului a fost, de asemenea, ușor mai mic și avea aceeași înălțime ca versiunea de 4.2 litri a lui M 119.

Sistemul de frânare a fost, de asemenea, preluat de la modelele din seria R 129 pentru a face față vitezelor mari. Sistemul de control al tracțiunii ASR, care a fost montat ca dotare standard, a împiedicat rotirea roților motoare în cazul alunecării pe suprafețele netede de drum. Unul dintre multele detalii de accesoriu ale lui 500 E este şi că acumulatorul a fost mutat în portbagaj pentru a optimiza distribuția greutății.

Instalarea unui motor puternic pentru o maşină dintr-o categorie mai mică nu a fost ceva complet nou pentru Mercedes-Benz. Cel mai bun exemplu a fost utilizarea motorului de 6.3 litri şi cu opt cilindri (M 100), găsit pe limuzina 600 (W 100), pe modele din seria de lux W 109 care a existat între anii 1966-1967. În acest sens, inginerul Erich Waxenberger a deschis calea pentru sedanul 300 SEL 6.3 (W 109), care continuă să atragă o mare atenție şi astăzi. Primele draft-uri de proiectare ale seriei W 124 în jurul anului 1980 au fost suficient de orientate spre viitor pentru a avea în vedere posibila instalare a unui motor cu opt cilindri.

Când ideea a fost preluată din nou la sfârșitul anilor 1980, a devenit clar că unele modificări ale ansamblului frontal erau necesare și că fluxul de aer de răcire ar trebui reproiectat. Cu toate acestea, capacitățile de dezvoltare ale Mercedes-Benz în acei ani au fost, într-o măsură considerabilă, preluate de lucrările asupra modelelor SL din seria R 129 și S-Class din seria W 140.

Acesta a şi fost motivul pentru care, în decembrie 1987, vecinii de la Porsche au primit şi semnat un contract pentru proiectarea și dezvoltarea seriei experimentale a sedanului de bază W 124 cu motor M 119 cu opt cilindri. Acesta a fost același M 119 pe care Mercedes-Benz l-a folosit în Sauber-Mercedes C9 – echipat în acest caz cu două turbocompresoare – pentru a câștiga World Sports Car Championship din 1989 și cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Porsche a fost, de asemenea, responsabil pentru asamblarea modelului 500 E. Piesele caroseriei au fost furnizate producătorului de mașini sport de la uzina Mercedes-Benz din Sindelfingen. Corpul a fost apoi asamblat la fabrica Porsche, trimis pentru vopsire înapoi la uzina din Sindelfingen și întors înapoi la Zuffenhausen. Asamblarea finală, manuală apropo, inclusiv a sistemului de propulsie furnizat în întregime de Mercedes-Benz, a fost efectuată la Porsche, în timp ce livrarea către clienți și partenerii de vânzări a fost gestionată de uzina Mercedes-Benz din Sindelfingen. Astfel în unele cercuri a devenit botezat “primul sedan Porsche”! Aţi înţeles schema? 🙂

Până în aprilie 1995, au fost construite 10.479 de automobile. În statisticile de producție, 500 E este inclus împreună cu E 500, așa a fost numit modelul de top din seria de modele 124, desemnată din iunie 1993 ca E-Class, dar și E 60 AMG, care a fost lansat în 1993. În cel de-al doilea model, care a fost construit doar până în 1994, versiunea de 6.0 litri a motorului M 119 a generat chiar 381 CP.

În 1991, un alt model cu opt cilindri s-a alăturat familiei W 124 – modelul 400 E, al cărui motor producea 279 CP. Acest model nu a atras cu nimic atenția mass-media cum a fost în cazul lui 500 E, dar, în ceea ce privește cifrele de vânzări, 400 E şi ulterior E 420 s-au vândut în 22.802 unități.

Modelul 500 E a costat inițial 134.510 de mărci germane (circa 70.000 de euro în banii prezentului), dublu decât un 300 E cu 180 CP şi cu un convertizor catalitic. Iar la Salonul Auto de la Geneva din martie 1994, Mercedes-Benz a prezentat modelul special E 500 Limited, care, după cum îi sugerează și numele, a fost limitat la 500 de unități și a fost vândut cu un nivel de echipare exclusiv, în timp ce finisajul special al vopselei de caroserie era fie sapphire black, fie brilliant silver.

Pe măsură ce producția seriei de modele 124 s-a încheiat în 1995, E 500 a fost eliminat și el treptat. Tradiția mașinilor sport care întruchipează cele mai înalte standarde de performanță și experiență de conducere a fost continuată apoi de modelele AMG realizate deja de Mercedes-Benz.

Vezi şi:

https://autoblog.md/video-acum-25-de-ani-a-fost-aratat-lumii-mercedes-benz-e-50-amg-model-facut-in-practic-3000-de-unitati/

Cmentariile sunt închise