(video) Neaşteptat! Institutul american IIHS a găsit slabă protecţia generală oferită de patru populare MPV-uri
Populare printre părinți, monovolumele ar trebui să se laude cu cel mai sigur al doilea rând de scaune de pe piață. În realitate însă sunt în urmă!
Niciunul dintre cele patru MPV-uri testate de Institutul American de Asigurări pentru Siguranța Rutieră (IIHS) nu a putut câştiga o evaluare acceptabilă sau bună în testul de impact frontal cu suprapunere moderată, actualizat, care acum subliniază siguranța pe locurile din spate. Cele mai noi Chrysler Pacifica, KIA Carnival și Toyota Sienna sunt evaluate satisfăcător, în timp ce Honda Odyssey a luat o notă generală proastă, slabă.
Mai mult, tuturor modelelor, cu excepția lui Sienna, le lipsesc de asemenea avertizările privind cuplarea centurii de siguranţă pentru scaunele din al doilea rând.
După cum am menţionat, în cadrul testelor de impact, s-a acordat o atenție deosebită nivelului de siguranță al pasagerilor din rândul doi. Pentru a face acest lucru, organizatorii testelor au plasat un manechin Hybrid III în spatele „șoferului”, care imită un adolescent în vârstă de 12 ani.
Și dacă indicatoarele transmise de senzorii manechinelor „adulte” de pe scaunele frontale nu au ridicat întrebări din partea experților (aproape toate datele sunt în zona de siguranță), atunci în cazul pasagerilor din spate totul este mult mai rău. Prin urmare, trei din patru mașini au primit un rating final Marginal (acceptabil la limită), iar unul a picat complet testul.
În ceea ce privește protejarea capului și gâtului pasagerului din spate, maşinile s-au comportat diferit: Toyota a primit o evaluare excelentă, Chrysler a primit o evaluare bună (chiar dacă airbagul său lateral de tip cortină nu s-a declanșat), Kia a trecut testul la limită (a fost înregistrat un moment ridicat de încovoiere a gâtului manechinului), iar Honda a eşuat din cauza apropierii periculoase a capului manechinului de spătarul scaunului șoferului.
Toate cele patru mașini au prezentat şi un risc semnificativ (evaluare „la limită”) de traumatisme la nivelul cutiei toracice. Experții IIHS au fost nemulțumiți de centurile de siguranță: nu s-au potrivit foarte bine pe corpul manechinului și la impact au pus o presiune mare asupra pieptului „adolescentului”.
Dintre toate vehiculele testate, doar Toyota este echipată cu dispozitive de pretensionare a centurilor de siguranță din spate. Dar probabilitatea de leziuni în zona pelvisului s-a dovedit a fi scăzută pentru toate mașinile, primind punctaj maxim în acest sens.
Toyota Sienna a fost, de asemenea, singura mașină din acest cvartet care a primit un rating „slab” (Poor) pentru designul general al caracteristicilor de siguranță dedicată pasagerilor din spate și cinematica acestora. În timpul unui crash test, un manechin care stătea într-o Toyota s-a „scufundat” sub centura de retragere, care a comprimat cavitatea abdominală inferioară a pasagerului. Acest lucru prezintă un risc ridicat de rănire gravă.
Concluziile sunt dezamăgitoare: testele IIHS au arătat că patru mașini de familie, actualmente populare în Statele Unite ale Americii, nu sunt foarte sigure pentru ocupanții locurilor din spate. Se pare că inginerii mărcilor vor fi oarecum impuşi să repare imaginea deteriorată prin intervenții concrete.
Nouă însă ne rămâne să vă amintim că, în lumea periculoasă în care trăim, dacă o maşină este dotată cu centuri de siguranţă, acestea sunt necesare de cuplat indiferent de locul ocupat! De asemenea, securizați-vă copiii corespunzător vârstei lor! De altfel, se pot întâmpla situaţii tragice precum cea de ieri de lângă Ţînţăreni.
Cmentariile sunt închise