(video) Prima mașină mică din Germania a fost lansată acum 50 de ani – Audi 50

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

A sosit exact la momentul potrivit. Audi 50, prima mașină mică de la un producător german, a fost lansată în 1974, la scurt timp după începutul crizei petrolului în 1973. Consumul său de combustibil a fost economic, iar designul său – unul de pionierat.

Avea tracțiune față, motor montat transversal, caroserie hatchback cu două uși și portbagaj mare, scaune cu spătare rabatabile, dimensiuni exterioare compacte și performanțe rutiere atrăgătoare.

Mai mult, Audi 50 a fost o amprentă pentru modelul structural aproape identic VW Polo, care a fost lansat șapte luni mai târziu, valorificând sinergiile din cadrul Grupului Volkswagen.

Audi 50
Audi 50

Audi 50 a fost menit să fie modern și versatil și să completeze gama care avea în vârf modelele 80/100

Încă din 1970, inginerii de la Audi NSU Auto Union AG au început să lucreze la proiect, condus de CTO-ul Ludwig Kraus. Ei căutau un succesor pentru puternica mașină mică NSU, care se apropia de sfârșitul producției.

Dezvoltatorii au avut în mod constant următorul obiectiv: „O mașină contemporană trebuie să aibă dimensiunea potrivită pentru imperativele de astăzi”, așa cum se menționează în manifestul de design pentru Audi 50.

Cheia succesului a fost motorul montat transversal. Acest lucru a permis inginerilor din Ingolstadt să creeze o mașină cu un interior relativ mare, în ciuda lungimii sale totale de 3.49 metri. Au fost lansate două versiuni ale “mini Audi”, care cântărește doar 685 kg. Audi 50 LS avea 50 CP, iar Audi 50 GL cu 60 CP, ambele având motoare de 1.1 litri. Cutia era doar mecanică în patru trepte, iar tracțiunea față.

Prima a avut o viteză maximă de 142 km/h, a doua – cu 152 km/h. Versiunea de 50 CP folosea benzină obișnuită, dar mașina mai puternică de 60 CP avea nevoie de super-benzină. În 1977, ultima variantă a fost înlocuită cu un motor nou dezvoltat de 1300 cm3, care funcționa pe benzină obișnuită.

Responsabilitatea pentru designul aspectului mașinii a fost încredințată lui Hartmut Warkuß, omul care a desenat și Audi 80. Warkuß a creat o formă delicată, atemporală în jurul pachetului construit de Ludwig Kraus.

Echipa din Ingolstadt a prezentat Audi 50 presei internaționale în Sardinia în vara anului 1974. A ajuns la dealeri pentru prima dată pe 26 octombrie. Audi 50 LS avea un preț de 8195 mărci germane, iar Audi 50 GL – 8510 mărci.

“mini Audi” a fost planificat și dezvoltat inițial la Neckarsulm și mai târziu la Technical Development Ingolstadt și a fost construit la uzina Volkswagen din Wolfsburg. Exact 43.002 de exemplare Audi 50 au părăsit liniile de asamblare din Wolfsburg până la 31 martie 1975, când a început și producția modelului structural aproape identic VW Polo. Producția sa a încetat în vara anului 1978, moment în care au fost construite 180.828 de mașini.

De atunci, Audi s-a concentrat mai mult pe mașinile de clasă medie și superioară. Chiar dacă modelul 50 a înflorit doar pentru câțiva ani, acesta a stabilit segmentul de mașini mici în Grupul Volkswagen. Ulterior, milioane de VW Polo au fost construite de-a lungul diferitelor generații.

Vezi și: (foto/video) Ultimul Audi R8 a fost asamblat în Germania

Cmentariile sunt închise