(video) Noua sesiune de crash teste Euro NCAP: Rezultatele pentru 16 mașini, inclusiv Dacia Bigster
A treia sesiune de crash teste Euro NCAP își prezintă rezultatele! Testarea a 16 mașini noi a evidențiat eforturile continue ale organizației europene de a îmbunătăți siguranța vehiculelor pentru toți utilizatorii drumurilor.

Observații pentru început
Euro NCAP evaluează siguranța unui autovehicul prin evaluarea performanțelor acestuia la testele de impact frontal, lateral și din spate, precum și a performanțelor sale în ceea ce privește siguranța pietonilor și sistemele de prevenire a accidentelor pentru autovehicule și utilizatori vulnerabili ai drumurilor. Testele sunt concepute pentru a oferi o viziune holistică asupra siguranței, care include protecția ocupanților din interiorul mașinii, dar și riscul de rănire a altor utilizatori ai drumului, cum ar fi în cazul unei coliziuni cu un pieton sau cu un alt vehicul.
În ultima perioadă, Euro NCAP a observat o tendință clară de creștere a greutății autovehiculelor din programul de testare, iar acest lucru este confirmat încă o dată de ultimul lot de autovehicule. În ultimii 10 ani, greutatea medie a autovehiculelor vândute în Europa a crescut cu 100 kg. O mare parte din acest lucru se datorează popularității continue a SUV-urilor, care reprezintă 54% din vânzările de mașini noi din Europa în 2024, dar și trecerii la mașinile electrice. Acest lucru duce la creșterea greutății și a dimensiunii mașinii, denumită „car bloat” și a devenit un subiect de dezbatere publică, având în vedere potențialul său impact negativ asupra siguranței și amprentei de carbon.
În 2020, Euro NCAP și-a actualizat testul de offset frontal, în cadrul căruia evaluează modul în care modelele se comportă atunci când se ciocnesc frontal cu un alt vehicul. În cadrul acestui test unic, denumit barieră deformabilă progresivă mobilă (MPDB), se utilizează o barieră mobilă pentru a simula o coliziune frontală cu o mașină de familie tipică de mărime medie (1400 kg). Atât vehiculul testat, cât și MPDB sunt accelerate până la 50 km/h și sunt poziționate cu o suprapunere de 50 %. Introducerea MPDB a permis Euro NCAP să examineze nu numai protecția ocupanților vehiculului, ci și agresivitatea acestuia față de alte mașini de pe șosea.
Nivelul de decelerație al MPDB în timpul impactului și amprenta vehiculului de testare asupra barierei deformabile simulează cât de eficient poate interacționa vehiculul cu un alt vehicul în cazul unei coliziuni frontale. Se spune că un vehicul care conduce la decelerații extrem de mari ale căruciorului sau care provoacă deformări localizate foarte severe prezintă o „compatibilitate” redusă. În lumea reală, este posibil ca astfel de vehicule să nu-și absoarbă propria energie atât de eficient pe cât ar trebui și ar putea reprezenta o amenințare mai mare pentru ceilalți participanți la trafic!

Aspecte care ar trebui luate în considerare de producătorii auto
În timp ce toate cele 16 autovehicule testate în această sesiune au avut rezultate bune în ceea ce privește protecția celor de la bord, rezultatele testelor MPDB au arătat că unele sunt potențial mult mai periculoase pentru ocupanții altor autovehicule în cazul unei coliziuni frontale. S-a constatat că un Audi Q5 – un SUV de mărime medie cu o greutate de 2245 kg – oferă o compatibilitate redusă în cazul coliziunii cu un vehicul care vine din sens opus. Analiza decelerării căruciorului de impact în timpul testului și analiza barierei deformabile după test au arătat că Audi Q5 ar fi prea agresiv față de o altă mașină în cazul unei coliziuni frontale, unele părți ale structurii frontale a lui Q5 dovedindu-se deosebit de neiertătoare. Noul Volkswagen Tayron, un alt SUV de mărime medie, a fost, de asemenea, penalizat pentru compatibilitate slabă.
Cu toate acestea, aceste rezultate nu sunt unice. Evaluările anterioare efectuate de Euro NCAP au arătat că, printre altele, BMW iX, Land Rover Defender, NIO ES8 și Polestar 2 au primit toate penalizarea maximă în timpul testelor MPDB, iar Alfa Romeo Tonale, BMW Seria 2 Coupé și Genesis GV80 au primit puncte scăzute pentru compatibilitate slabă.
Pe de altă parte, au existat și exemple de compatibilitate bună, cum ar fi Mazda CX-60 și CX-80, mașini în care producătorul a depus eforturi semnificative pentru a concepe structuri frontale de absorbție a energiei și de distribuire a sarcinii pentru a reduce agresivitatea vehiculului.
Trebuie remarcat faptul că, dacă un vehicul nu se descurcă bine în ceea ce privește compatibilitatea din cauza greutății sau a comportamentului structurilor sale frontale, aceasta nu înseamnă că este, prin definiție, un vehicul nesigur. În toate celelalte aspecte ale testelor de siguranță Euro NCAP, inclusiv în ceea ce privește evitarea coliziunilor cu autovehicule și utilizatori vulnerabili ai drumurilor, protecția modelului Audi Q5 s-a dovedit impresionantă, compensând deducerea făcută pentru problemele de compatibilitate, asigurându-i obținerea unei note maxime de cinci stele. Volkswagen Tayron a avut, de asemenea, o performanță solidă în toate celelalte domenii și a obținut un punctaj de cinci stele.
Euro NCAP face apel la industria auto să îmbunătățească compatibilitatea viitoarelor modele cu accidentele și să nu accepte să se mulțumească cu status quo-ul. Euro NCAP consideră că testele Mobile Progressive Deformable Barrier îi pot ajuta pe producători să își construiască autovehiculele pentru a proteja mai bine ocupanții în cazul unei coliziuni frontale. Setul cuprinzător de teste efectuate de Euro NCAP garantează că, consumatorii europeni beneficiază de autovehicule care îndeplinesc cele mai înalte standarde de siguranță din lume și că Europa rămâne un lider mondial în domeniul siguranței autovehiculelor.

Rezultatele sesiunii din mai 2025
- Audi Q5 (2025) – rating de cinci stele
- Dacia Bigster (2024) – rating de trei stele
- MG MGS5 EV (2025) – rating de cinci stele
- Peugeot 3008 (2025) – rating de patru stele
- Peugeot 5008 (2025) – rating de patru stele
- Tesla Model 3 (2025) – rating de cinci stele
- Toyota C-HR PHEV (2024) – rating de cinci stele, acordat în 2024, aplicabil și pentru versiunea PHEV
- Voyah COURAGE (2025) – rating de cinci stele
- VW Tayron (2025) – rating de cinci stele
- VW Transporter (2025) – rating de patru stele
Cmentariile sunt închise