(video) Noul concept Škoda Enyaq RS Race sau cum Enyaq a trecut printr-o cură serioasă de slăbire
Škoda Motorsport prezintă un nou concept de mașină de curse complet electrică: Enyaq RS Race. Înrădăcinat în ADN-ul de curse al mărcii cehe, acest concept sprijină dezvoltarea de tehnologii inovatoare și materiale durabile, servind drept proiect pilot pentru viitoarele modele de serie!
Mașina conceptuală încorporează piese inovatoare și durabile din biocompozite care oferă aceleași avantaje de rigiditate și greutate ca fibra de carbon, contribuind la o reducere totală a greutății cu 316 kg!
Caracteristici cheie:
- Inginerii Škoda Motorsport au dezvoltat o mașină de curse complet electrică, care se apropie de manevrabilitatea modelului de succes Škoda Fabia RS Rally2. Proiectul a început în 2023 și are la bază modelul de producție Enyaq Coupé RS.
- Farurile întunecate prezintă logoul distinctiv Škoda Motorsport, iar carcasele farurilor au fost modificate pentru a acomoda roțile mai mari. Stopurile au fost, de asemenea, întunecate. În grila Škoda, fața de cristal a fost înlocuită de o singură bandă LED alungită.
- Conceptul utilizează același sistem de propulsie electrică (340 CP), dar este cu 70 mm mai scund, cu 72 mm mai lat în față și cu 116 mm mai lat în spate.
- Pentru a crea caroseria, părțile individuale au fost luate de pe linia de producție, reproiectate de la zero și reasamblate.
- În plus față de roll cage-ul fabricat din oțel crom-molibden de înaltă rezistență – care întărește caroseria și protejează ocupanții – mașina concept prezintă alte elemente de siguranță derivate de la Škoda Fabia RS Rally2. Acestea includ scaune de curse Atech cu centuri de siguranță în șase puncte, umplere de siguranță a ușilor și un extinctor automat.
- Precum mașinile de raliu WRC, luminile verzi și roșii de pe fiecare parte a vehiculului indică starea sistemului de înaltă tensiune.
- Garda la sol a fost redusă cu 70 mm, iar patinele speciale de protecție de pe partea inferioară a vehiculului previn uzura excesivă a componentelor șasiului și protejează bateria.
- Cel mai important, este semnificativ mai ușor decât modelul de serie. Piesele biocompozite, care încorporează fibre de in atât în caroserie, cât și în interior, ajută la reducerea greutății mașinii.
- S-au eliminat toate componentele care nu sunt necesare pentru utilizarea prevăzută a mașinii.
- S-au încorporat geamuri laterale, realizate din policarbonat ușor.
- Piesele biocompozite durabile, dezvoltate în colaborare cu partenerul Škoda pentru motorsport, Bcomp, sunt utilizate la caroserie, inclusiv la bare de protecție, aripi, acoperiș, aerisire și aripă spate. Aceste materiale ușoare sunt aplicate și în interior, cum ar fi bordul, panourile ușilor și suporturile pentru picioare.
- Totodată, acoperișul panoramic din sticlă a fost înlocuit cu un panou biocompozit.
- Un total de 16 componente ale vehiculului sunt fabricate din materiale durabile, fibrele naturale de in înlocuind carbonul atât în interior, cât și în exterior. Acestea sunt testate în cele mai dificile condiții de curse, de exemplu în Škoda Fabia RS Rally2, alături de lubrifianți sustenabili pentru motoare, motoare, transmisii și amortizoare.
- Un exemplu este AmpliTex, o țesătură tehnică de ranforsare fabricată din fibre regenerabile de in cultivate în Europa.
- Aceste fibre țesute nu numai că reduc vibrațiile din interior și contribuie la reducerea greutății, dar servesc și ca element de design atrăgător din punct de vedere vizual.
- În plus, fibrele sunt prelucrate mecanic și nu chimic, iar cultivarea inului are un impact semnificativ mai redus asupra solului în comparație cu alte culturi.
- Tehnologia Bcomp PowerRibs utilizează fibre naturale extrem de ușoare, de înaltă performanță, fabricate tot din in. PowerRibs combină rigiditatea maximă și greutatea minimă prin crearea unei structuri 3D pentru a consolida panourile cu pereți subțiri ale caroseriei.
- Beneficiile includ economisirea materiei prime, reducerea greutății și scăderea costurilor de producție datorită utilizării unui număr mai mic de consumabile. Materialul oferă avantaje de rigiditate și greutate comparabile cu cele ale fibrei de carbon, reducând în același timp emisiile de CO2 cu aproximativ 85%.
- Este pentru prima dată când Škoda Auto utilizează acest material pentru componente mari și complexe, cum ar fi aripile față, panourile laterale și barele de protecție.
- Inginerii au utilizat, de asemenea, pe scară largă imprimarea 3D în pregătirea și producerea prototipului, folosind materiale reciclate, cum ar fi filamentele din nailon și biopolimer biodegradabil neutru din punct de vedere al CO2.
- Un exemplu este AmpliTex, o țesătură tehnică de ranforsare fabricată din fibre regenerabile de in cultivate în Europa.
- În plus, conceptul beneficiază de numeroase modificări vizuale și tehnice, inclusiv un șasiu mai lat și coborât, bare de protecție redesenate, precum și amortizoare și arcuri modificate.
- Pachetul aerodinamic include o aripă spate mare, un acoperiș optimizat aerodinamic și o priză de aer NACA care canalizează aerul în interior.
- Micile wingletsuri din partea din spate a acoperișului direcționează fluxul de aer direct către aripă.
- Admisia de aer pentru sistemul de răcire a fost, de asemenea, reproiectată, secțiunea frontală fiind acum complet solidă, iar aerul fiind aspirat prin partea inferioară a barei de protecție, necesitând un perete al radiatorului înclinat.
- Barele de protecție reproiectate cu două perdele de aer suplimentare în față, aripile mai late și un nou difuzor spate, împreună cu aripa spate mare, sporesc forța de apăsare, îmbunătățind manevrabilitatea.
- Turbulențele din jurul roților sunt minimizate de elementele de ghidare a aerului în formă de aripă, în timp ce grilele de ventilație din pasajele roților îmbunătățesc atât aerodinamica, cât și răcirea frânelor.
- Enyaq RS Race poate fi echipat și cu jante optimizate aerodinamic de 20 inchi, în anvelope cu profil redus.
- Sistemul de frânare a fost înlocuit cu o configurație de înaltă performanță cu discuri carbon-ceramice, etriere cu 10 pistoane în față, etriere cu patru pistoane în spate și un nou sistem de răcire a frânelor.
- În plus, mașina concept a fost echipată cu o frână de mână hidraulică de tip raliu, cu un levier lung și sistemul de pedale de la Škoda Fabia RS Rally2.
- Iar în locul suspensiei standard DCC, a fost instalată o suspensie sport specială, care permite reglaje individuale ale rigidității arcurilor, compresiei și reculului.
- Cele două motoare electrice, care furnizează o putere combinată de 340 CP, alături de bateria de 82 kWh, sunt identice cu cele ale modelului de serie. Viteza maximă e limitată la 180 km/h, însă conceptul poate realiza acum 0-100 km/h în sub cinci secunde.
- Interiorul complet reproiectat este inspirat de Škoda Fabia RS Rally2 și include, de asemenea, un sistem infotainment modificat.
- Dispunând de butoane noi, volanul de curse seamănă cu cel de la mașina de raliu.
- În locul direcției progresive cu cremalieră și pinion este echipat cu o direcție liniară, cu greutate reglabilă a direcției controlată prin software, iar raportul de transmisie a fost optimizat pentru performanțele de curse.
- Levierul cutiei de viteze și panoul central pentru pornirea mașinii și activarea sistemului automat de stingere a incendiilor sunt poziționate între cele două scaune.
- Enyaq RS Race mai dispune de un sistem audio premium Havas care încorporează un amplificator de sunet digital pentru a oferi sunetul caracteristic, antrenant, al sporturilor cu motor. Acest sistem complet nou este semnificativ mai puternic decât unitatea din Enyaq Coupé RS, iar nota sa poate fi modificată. De asemenea, sunetul este activat la viteze mai mari de 30 km/h.
Cum va fi utilizat în continuare conceptul nu se menționează, însă nu se exclude ca unele soluții să fie implementate pe Enyaq facelift.
Vezi și: (video) Rulotă mobilă cu baterii. Skoda Enyaq a devenit Skoda Roadiaq într-un proiect unic
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise