(video) Rulotă mobilă cu baterii. Skoda Enyaq a devenit Skoda Roadiaq într-un proiect unic

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

În ultimii 10 ani, studenții de la academia Skoda din Mlada Boleslav își construiesc propriile mașini concept bazate pe modele de serie. O pauză au avut în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19, iar ultimul lor proiect a fost Afriq din 2022.

Aceste proiecte ajută la dezvoltarea abilităților de a crea o mașină adevărată atunci când vor absolvi şi vor fi angajaţi cu normă întreagă, iar pentru Skoda în sine este, de asemenea, o oportunitate grozavă de a arăta lumii o mașină de spectacol neobișnuită. Și acum al nouălea proiect studențesc este gata, fiind numit Skoda Roadiaq.

Este a doua oară când Academia Skoda a luat ca bază o mașină electrică (primul astfel de proiect a fost buggy-ul Skoda Element din 2017). Roadiaq este un Enyaq 80x Sportline cu tracțiune integrală (265 CP) și o baterie cu o capacitate de 82 kWh. 

Denumirea-i originală este derivată din cuvântul englezesc Road („drum”), deoarece conceptul de mașină este proiectat să-şi ducă existenţa mai mereu pe drumuri, în timp ce litera Q este o caracteristică proprietară a tuturor produselor crossover moderne ale mărcii.

Studenții nu s-au atins de şasiu şi agregatele electrice, însă caroseria și interiorul au fost reproiectate la scară largă. Deasupra are instalată o suprastructură din plastic pe un cadru metalic, în timp ce pereții laterali ai caroseriei standard au rămas intacți, fiind decupate doar acoperişul şi hayonul. Noua ușă posterioară se ridică, însă deschiderea a devenit mult mai mare, deoarece înălțimea totală a mașinii a ajuns la 2.050 mm! Lungimea (4.649 mm) și lățimea (1.879 mm) au rămas standard.

Printre altele: portiera posterioară stângă a fost închisă definitiv, fiind scos chiar şi mânerul exterior; pe acoperiș sunt instalate panouri solare; în partea stângă are un conector pentru conectarea la rețeaua electrică a unui camping; în kit este inclusă o copertină pliabilă, care poate fi „prinsă” de mașină în timpul parcării. Firmele specializate Cargodesign și KPS Automobile i-au ajutat pe studenți la transformarea caroseriei.

În habitaclu, partea sa posterioară a fost complet renovată, Autointerier Šindelář și Dual Borgstena servind drept parteneri. După cum era planificat, Roadiaq combină o rulotă și un birou mobil, astfel că dispune de un ecran de 27 de inchi, un desktop şi acces la Internet, printre altele. Și, pentru relaxare, există un pat dublu pliabil și o mini bucătărie compactă cu o chiuvetă, un aparat de cafea, sertare pentru vase și tacâmuri.

O echipă de 29 de studenți a avut nevoie de nouă luni și aproximativ 2.000 de ore de muncă pentru a construi Skoda Roadiaq. Mașina este pe deplin funcțională, poate fi condusă și utilizată în scopul propus. Însă, precum toate mașinile precedente ale studenților, Roadiaq va rămâne într-un singur exemplar.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise