(video) Noul volan criticat de pe Tesla Model S facelift. Iată cum se prezintă în practică

Tesla a început de curând peste ocean livrările de Model S facelift către primii săi clienți şi da, aceştia primesc totuşi maşini cu noul volan tip manşă, deşi s-a speculat că va fi montat doar pe Plaid. Dar nu tuturor le-a plăcut această decizie.

În locul clasicului volan rotund, Model S are acum unul tăiat extrem de mult în partea superioară şi cu o latură inferioară aplatizată, practic orizontală. Această formă este utilizată, de exemplu, într-un design aproximativ în mașinile de curse pentru că oferă mai multă vizibilitate și, de asemenea, economisește greutate.

Dar, după cum rezultă din primele impresii, în timpul condusului prin oraşe, când sunt necesare mult mai multe manevre decât pe o autostradă sau pe circuite, un astfel de volan este în realitate incomod. Nu toţi încă se pot obişnui că partea de sus, de unde de obicei apucă, lipseşte. Totodată, se întâmplă apăsări accidentale pe comenzile volanului când se apucă “când şi cum” cu marginea palmei.

https://twitter.com/SnazzyQ/status/1403981275090669571
https://www.youtube.com/watch?v=TXmg5GJV0_E

În clipul de mai jos puteţi vedea cum șoferul simte un disconfort când trebuie să apuce volanul după ce îl întoarce în unghiuri mari. Din cauza formei neobișnuite mâna chiar poate trece pe lângă, fiind necesară distragerea privirii de la drum pentru a vedea de unde ar fi cel mai comod de apucat, rapid.

Nu ar fi fost cel mai probabil o problemă dacă Tesla ar fi implementat o direcţie cu un raport de transmitere variabil, mai flexibil. În acest caz, în timpul manevrelor nu ar fi fost necesar de întors volanul la unghiuri mari şi nici practic de luat mâinile de pe el. Dar sistemul folosit pe mașinile Tesla funcționează în prezent la fel ca la mașinile convenționale.

https://www.youtube.com/watch?v=ruy42dWvcqM
https://youtu.be/iBz_g61e3YE

La începutul acestui an, Tesla a avut probleme în obținerea certificării vehiculului de la Administrația Națională pentru Siguranța Traficului, anume din cauza formei volanului. Dar într-un final departamentul a anunțat că standardele generale nu interzic direct volanele care au o formă diferită decât cea tradiţională, deși producătorul auto trebuie să se asigure că vehiculul îndeplinește toate cerințele de siguranță dacă le instalează pe unele de serie, cu acces legal pe drumurile publice.

Conform configuratorului românesc Tesla, startul estimativ al livrărilor în regiune este setat pentru primul trimestru al lui 2022. Nu se ştie încă exact dacă maşinile europene vor dispune de acelaşi volan, deşi anterior la teste s-au văzut Model S facelift cu unul rotund, însă configuratorul valabil pentru piaţa de peste Prut prezintă fotografii cu aceeaşi manşă.

Vezi şi: (video) Dacă noul volan de pe Tesla Model S şi Model X e viral, atunci să vedeţi cum arată noul “levier” al cutiei de viteze

Cmentariile sunt închise