(video) Noul Zeekr 001 FR propune 1265 CP din patru motoare electrice ce-l poate întoarce în loc

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Chinezii de la Zeekr au organizat o mega prezentare în China, dedicată unui model mai special. Noul Zeekr 001 FR (Future Roads) este numit concurentul direct pentru Tesla Model S Plaid, chiar dacă propune cu un motor mai mult, dar şi o capacitate pe care maşinile constructorului american nu o au – întoarcere la 360 de grade în loc!

Vezi în clipul ce urmează o demonstrație a întoarcerii pe loc în stil de tanc, inclusiv o întrecere cu Model S Plaid şi Porsche 918 Spyder:

Caracteristici cheie:

  • Comparativ cu un Zeekr 001 standard care poate avea un motor sau două, păstrându-se arhitectura electrică de 800V, pe modelul FR câte un motor electric sincron cu magnet permanet (au fost dezvoltate in-house şi fac uz şi de carbură de siliciu) răspunde de rotaţia fiecărei roţi. Cele frontale sunt aranjate paralel pentru economie de spaţiu, iar cele posterioare sunt aranjate coaxial pentru o eficienţă mai bună a transmisiei
    • Cele frontale dezvoltă câte 211 cai putere, iar cele posterioare câte 421,5 CP. Puterea totală se ridică la 1.265 CP şi 1.280 Nm.
    • Pentru comparaţie, Tesla Model S Plaid are trei motoare cu 1.020 CP şi 1.424 Nm.
    • Controlul individual al tuturor celor patru motoare permite nu doar implementarea controlului vectorului de tracțiune, inclusiv pentru a aborda mai ascuţit curbele, ci și capacitatea de a întoarce maşina la 360 de grade pe orice suprafaţă (în acest mod cuplul maxim la roți ajunge la 10.000 Nm).
    • Agregatele posterioare folosesc fibră de carbon drept înveliș pentru rotor, iar densitatea totală de putere este de 4.4 W/kg. Se pot roti cu maximum 20.620 rpm.
    • Notă importantă: puterea de vârf este disponibilă în mod continuu timp de maximum 10 secunde; performanța accelerației nu va scădea, nici puterea nu va scădea chiar dacă se vor face 12 starturi consecutive până la 100 km/h; condiţia pentru toate acestea este ca nivelul bateriei să nu fie mai mic de 50%.
  • Zeekr spune că maşina lor face 0-100 km/h în 2.07 secunde. Model S Plaid are nevoie de 2.1 secunde sau 1.99 secunde pentru 0-60 mph. Modelul chinez mai este capabil de o oprire completă de la 100 km/h în doar 2.36 secunde (33.4 metri). Viteza maximă este limitată la 280 km/h, comparativ cu cea de 322 km/h a lui Model S Plaid.
    • Există aici un apropo: timpul de 2.07 secunde s-a obţinut din mers uşor la start (conform regulilor din drag racing, acest “pas” constituie un foot sau 305 mm). Adică, cronometrul se pornește atunci când mașina a reușit deja să atingă o viteză de 5-6 km/h. În mod normal face sprintul în 2.36 secunde.
  • Agregatele sunt alimentate cu energie dintr-o baterie marca CATL, cu o capacitate de 100 kWh (încărcare DC cu maximum 360 kW, 10-80% în 15 minute). Autonomia nu a fost anunțată.

Implicat în dezvoltarea și testarea mașinii a fost Kimi Räikkönen!

  • La capitolul suspensie, în loc de perne de aer, are o suspensie pe bază de arcuri elicoidale cu amortizoare speciale KW (cu 12 trepte de compresie şi 16 de recul).
  • Mecanismele de frânare combină componente de la două companii cunoscute: discurile sunt carbon-ceramice Brembo cu un diametru de 420/410 mm în faţă/spate, iar etrierele de frână sunt marca AP Racing, cu 10 pistoane în cele frontale şi câte patru în cele posterioare.
  • Din punct de vedere stilistic, maşina dispune de un kit cu elemente din fibră de carbon, inclusiv un acoperiş din acest material, alături de jante stilate de 22 inchi din aluminiu forjat de calitate aeronautică (în anvelope de performanţă cu mărimi de 265/40 R22 şi 295/40 R22). În cabină se face uz din plin de Alcantara, iar scaunele frontale sunt sportive, profilate, cu tetiere integrate.
    • Echipat cu un acest kit aerodinamic din fibră de carbon, Zeekr susține că maşina poate suporta o forță laterală maximă de 1.4G.
    • De gestionarea tuturor proceselor electronice se ocupă în premieră pe un automobil cipul SA8295P Snapdragon™ Automotive Development Platform.
  • Zeekr 001 FR este şi primul model cu un nou sistem multimedia bazat pe sistemul de operare Zeekr OS 5.0, deși va fi instalat în curând pe toate mașinile companiei. Echipamentul standard include și pilotul automat NZP (Navigation Zeekr Pilot), care a fost dezvoltat împreună cu MobilEye și a debutat în iulie.
  • De asemenea, Zeekr 001 FR este numit primul cel mai rapid vehicul de serie care are componentele necesare pentru a face schimb de informaţii cu un satelit din flota Geespace, soluţie care menţine maşina conectată la internet/cloud chiar şi în cele mai îndepărtate locaţii unde nu există semnal GSM. În această ordine de idei, va oferi până în 2024 telefon, servicii de mesagerie şi navigaţie prin satelit integrate!
    • Geely Group – proprietarul Zeekr – planifică să lanseze 72 de sateliți pe orbită până în 2025, iar primii nouă GeeSAT-1 au fost lansaţi în iunie 2022.

Pe piața chineză noul model va fi vândut din octombrie. Se precizează că tirajul lunar va fi limitat la doar 99 de maşini. Iar preţul uimeşte: peste 1.000.000 de yuani (echivalentul a 137.000 de dolari)! Chiar și Tesla Model S Plaid este mai ieftină în China (829.000 yuani sau 114.000 de dolari), iar pentru un Zeekr 001 cu două motoare se cer maximum 403.000 de yuani (55.000 de dolari).

Fiecare utilizator va primi o sesiune de instruire personalizată pentru a se obișnui cu conducerea vehiculului de înaltă performanță, a spus compania. De asemenea, Zeekr a anunțat pe reţeaua Weibo că a primit 99 de precomenzi la doar 15 secunde după startul pre-sales-urilor.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise