(video) O firmă americană a prezentat un nou tip de suspensie activă accesibilă. Din 2019, pe maşini de serie
La crearea unei suspensii active eficiente lucrează de ani buni o mulţime de ingineri şi chiar în prezent se mai fac paşi enormi cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generaţie pentru a duce spre ideal acest complex de mecanisme.
Suspensia activă este făcută cu un singur scop: ca automobilul, mai exact toată partea care stă deasupra şasiului, suspensiei şi roţilor – caroseria cu toate elementele ei – să-şi păstreze poziţia dreaptă indiferent de relieful suprafeţei de rulare.
În prezent, o astfel de suspensie poate fi numită o dotare cu adevărat exclusivă pentru că este foarte scumpă şi nu s-a folosit pe maşinile făcute în masă. Dar, din 2019 situaţia s-ar putea schimba.
Dintr-o scurtă incursiune în istorie, ştim că firma lui Dr. Omar Bose, populară acum pentru sistemele acustice pe care le construieşte, a încercat în anii ’90 să facă o suspensie electromagnetică unică. Aceasta a fost testată pe un sedan Lexus LS 400.
Suspensia cu arcuri a automobilului a fost înlocuită cu una pe bare de torsiune, iar amortizoarele cu nişte motoare electrice liniare, care printr-un amplificator de putere la fiecare roată și un set de algoritmi de control erau acţionate de un calculator.
Suspensia funcţiona corect doar la viteze mici, acesta fiind doar un motiv pentru care proiectul nu a mai avut o continuare.
Vezi şi: (video) Urma să revoluţioneze industria auto. Suspensia unică care a fost dezvoltată de Bose
Mai târziu, în anul 1999, Mercedes-Benz a revoluţionat segmentul suspensiilor prin sistemul Active Body Control care a fost disponibil pe S-Class. Cilindri hidraulici speciali erau montați în suporturile fiecărui arc şi cu ajutorul lor caroseria se putea ridica sau coborî peste roţi într-un timp real.
Între timp Mercedes-Benz şi-a dezvoltat produsul şi astăzi se numeşte Magic Body Control. La bază stă acelaşi principiu, însă buna funcţionare mai este asigurată şi de o cameră stereo care analizează relieful suprafeţei de rulare din faţa maşinii şi transmite toate informaţiile într-o unitate de control, care face tot ce trebuie automat.
În 2017, o suspensie activă a apărut și pe noul Audi A8, dar construcţia îi este diferită faţă de cea a Mercedes-Benz. În loc de stabilizatori au fost instalate nişte bare de torsiune din titan, care sunt controlate electronic prin datele preluate de la o cameră stereo frontală şi răsucite într-o direcție sau alta de mici motoare electrice.
Aşadar, o nouă revoluţie în segmentul suspensiilor active doreşte să o facă compania americană ClearMotion, deschisă în anul 2009. Fondatorii săi, Shakeel Avadhany şi Zack Anderson, şi-au dorit iniţial să dezvolte o suspensie regenerativă, care ar fi putut transforma energia cinetică formată în urma fluctuaţiilor în una electrică.
Între timp s-ar fi gândit că aceasta nu ar avea succes în situaţia actuală a pieței şi s-au reorientat spre dezvoltarea unei suspensie active simple şi într-o oarecare măsură accesibilă.
În prezent ClearMotion are două centre de dezvoltare şi cercetare în SUA şi unul în Marea Britanie, un număr total de 185 de angajaţi şi o finanţare de 230 de milioane de dolari.
Noul sistem a ClearMotion se deosebeşte de altele printr-o construcţie simplă şi permite păstrarea elementelor şi stabilizatoarelor de pe o suspensie obişnuită, fiind afectate doar amortizoarele.
La corpul unui amortizor telescopic convențional este atașat un modul adițional numit Activalve, care reprezintă de fapt un rezervor inteligent. Acesta include o supapă electro hidraulică și o pompă, care, la comanda unității de control, răspunde la mișcarea tulpinii în doar cinci milisecunde.
Funcţionează totul în felul următor: la contactul roţii cu o denivelare sau cu o groapă, pompa sistemului este pusă în funcțiune pentru a grăbi mişcarea amortizorului în una dintre cele două direcţii, iar drept rezultat se micşorează la maxim şocul transmis spre caroserie.
Pentru a citi suprafaţa de rulare nu are nevoie de o cameră. În schimb, sistemul electronic este capabil să memoreze locurile pe unde se deplasează un automobil cu un astfel de sistem, stochează informaţiile în cloud şi le face legătura cu sistemul de navigaţie al maşinii, iar la o trecere repetată pe acel drum suspensia va fi pregătită din timp pentru a-şi face treaba.
Iată cum funcţionează practic suspensia ClearMotion, care a fost testată în 2016 pe un sedan BMW Seria 5, în comparaţie cu un altul cu suspensie din uzină. La deplasarea pe denivelări şi evitând obstacolele prin viraje rapide, diferenţa mişcărilor corpului maşinilor este semnificativă.
ClearMotion a declarat oficial că sistemul dezvoltat va apărea în 2019 pe automobile de serie. Iniţial îl vor avea maşini care vor fi produse într-un număr limitat, iar abia peste un an pe cele care se produc în masă.
Care vor fi acestea rămâne deocamdată un mister, însă s-a menţionat despre produsele a cinci concerne auto gigante.
Compania a mai promis că dotarea va avea un preţ raţional, iar atunci când va ajunge să fie folosită în masă va avea un preţ mai redus.
Sursă: Autoreview
Cmentariile sunt închise