(video) Porsche a revenit în topul curselor de anduranţă! Iată ce pune în mişcare noul 963

0

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

La 16 decembrie 2020, Porsche și-a anunțat angajamentul de a dezvolta un prototip LMDh pentru a participa în curse din ianuarie 2023. Perspectiva de fi prezent cu un vehicul atât în ​​Campionatul Mondial de Anduranță FIA (WEC), cât și în Campionatul Nord-American IMSA WeatherTech SportsCar s-a dovedit a fi factorul decisiv pentru decizia Comitetului executiv al Porsche AG. 

La mai puțin de cinci luni mai târziu, Porsche și-a divulgat parteneriatul strâns cu Team Penske. Astfel s-a născut noua echipă Porsche Penske Motorsport pentru curse internaționale. Echipa funcționează din două locații: sediul IMSA este în casa echipei americane din Mooresville, Carolina de Nord, iar operațiunile WEC vor avea loc din Mannheim, Germania. 

După începerea fazei de testare activă pentru noile prototipuri în ianuarie 2022, echipa fabricii este pe cale să sărbătorească debutul în cursa de 24 de ore de la Daytona, care va avea loc chiar în acest weekend. În urma calificărilor, maşinile Porsche vor porni de pe locurile 2 şi 9.

Cu această ocazie a debutului, compania germană a povestit în mai multe detalii despre ce pune în mişcare noul 963. Noua mașină pentru clasele superioare Hypercar (FIA WEC) și GTP (IMSA) livrează aproximativ 500 kW (680 CP) în modul Race și se așteaptă să continue moștenirea de succes a lui Porsche 962.

Modelul legendar din epoca Grupului C a realizat ceva fără precedent în 1986 și 1987: în ambele sezoane, mașinile au obținut victoria generală la Le Mans, Sebring și Daytona. Porsche deține un record în toate cele trei curse, cu 18 victorii la clasicele americane de anduranță și 19 victorii la general la Le Mans.

Speranțe mari sunt pentru victoria numărul 20, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la primul maraton de la Le Mans, din iunie 2023. Noul Porsche 963 este gata să abordeze marile clasice ale acestui sezon.

Șasiu: baza LMP2 de la Multimatic cu identitatea emblematică a mărcii Porsche

Reglementările stipulează că toate vehiculele noi din categoria LMDh trebuie să fie bazate pe un șasiu LMP2. Pentru un astfel de proiect sunt disponibili patru potențiali parteneri: Multimatic, Oreca, Dallara și Ligier. După o evaluare aprofundată, Porsche a făcut apel la o colaborare cu Multimatic. 

Fiind cel mai mare dintre cei patru producători, compania cu sediul în Toronto (Canada) contribuie și cu componente pentru noile Porsche 911 RSR, Porsche 911 GT3 R și Porsche 911 GT3 Cup. Pe lângă relația de afaceri existentă, şi capacitățile enorme de producție au vorbit în favoarea Multimatic – un factor critic, având în vedere că Porsche 963 va fi condus și de clienți de pe ambele maluri ale Atlanticului în primul său an de competiție!

Noul prototip de curse este ușor de recunoscut ca un Porsche adevărat. Designul său combină elemente moderne cu rădăcini istorice. Secțiunea frontală amintește de formele moi ale legendarelor 956 și 962, în timp ce banda iluminată continuă este un salut la semnul distinctiv al actualei serii de modele 911.

„Regulamentul ne oferă o fereastră de performanță. În ceea ce privește forța aerodinamică și timpii pe tur, vehiculul trebuie să rămână într-un interval de performanță definit, așa cum este prescris de reglementări. Acesta este singurul mod prin care organele de conducere ale sportului pot egala mașinile diferiților producători folosind Balance of Performance.”

Christian Eifig, managerul de proiect tehnic al Porsche 963

Așa-numitul BoP, un rating de clasificare pentru diferite vehicule în noile clase de top, asigură condiții de joc echitabile și curse palpitante. Factori precum greutatea minimă, turațiile maxime per minut sau energia per perioadă fac ca vehiculele să fie echivalente în ceea ce privește performanța. 

„Este destul de dificil să ajungi la această fereastră de performanță. În același timp, este vorba despre obținerea aspectului tipic Porsche. Am avut sarcina dificilă de a găsi compromisul perfect între aerodinamica eficientă și un limbaj de design imediat recunoscut.” 

Pentru ca organele de conducere ACO și FIA să accepte așa-numita identitate de marcă, aceasta trebuie să îndeplinească și multe alte criterii. Porsche 963 a primit aprobarea imediată. 

Motor V8 turbo: unitate modernă bazată pe cea a lui Porsche RS Spyder

În timp ce reglementările precizează că doar componentele hibride și cutia de viteze trebuie să fie componente standardizate rentabile, aceasta permite o mare marjă de manevră în alegerea motorului cu ardere internă. În principiu, se aplică următoarele: puterea este limitată la 520 kW (707 CP), cu greutatea minimă stabilită la 180 de kilograme, inclusiv periferia. 

La sfârșitul anului 2020, Stefan Moser, în calitate de inginer-șef responsabil pentru grupul motopropulsor Porsche 963, și echipa sa formată din 18 specialişti, au optat pentru motorul de 4.6 litri de la Porsche 918 Spyder. Această mașină super sport cu propulsie hibridă a debutat la începutul lunii septembrie din 2013. Cu puțin timp înainte de premieră, a devenit prima mașină sport de serie care a făcut un tur al Nürburgring-Nordschleife în sub şapte minute. Puternicul său V8 oferă durabilitate excelentă, rigiditate enormă și lubrifiere cu carter uscat. 

„Motorul are un arbore cotit plat și are o cursă foarte scurtă a cilindrilor. Acest lucru ne-a permis să-l montăm foarte jos, ceea ce ne oferă un centru de greutate scăzut și puncte de legătură optime pentru suspensie și cutia de viteze. Deși motorul nu a fost un element de susținere la 918, rigiditatea sa de bază a fost relativ mare – și acest lucru ni se potrivește foarte bine.”

Porsche 918 Spyder este propulsat de un motor natural aspirat extrem de eficient, fără turbocompresie. Pe prototipul LMDh, V8-ul funcționează împreună cu două turbocompresoare de la producătorul olandez Van der Lee, ceea ce crește presiunea ambientală cu doar 0.3 bari. Turbinele sunt montate pe „partea fierbinte” a motorului, în deschiderea de 90 de grade a geometriei V. 

„Lucrul bun este că motorul își păstrează caracteristicile de bază ca unitate cu aspirație naturală și are un răspuns rapid la accelerație. Presiunea de supraalimentare relativ scăzută crește rapid și, prin urmare, nu există așa-numitul turbo lag”, dezvăluie dezvoltatorul de la Porsche Motorsport Center din Flacht.

Transformarea motorului de producție într-unul turbo a fost uşor: aproximativ 80% din toate componentele provin de la 918. Unele au fost ranforsate suplimentar pentru a face din motorul lui 963 un element de sprijin. Un alt avantaj al unităţii de 4.6 litri: pentru 918 Spyder, Porsche proiectase deja V8-ul pentru a funcționa cu un sistem hibrid.

Componentele standardizate ale sistemului de boost electric sunt furnizate de producătorii Bosch (unitate motor-generator, electronică și software) și Williams Advanced Engineering (baterie de înaltă tensiune). Așa-numita unitate motor-generator (MGU), care este responsabilă pentru puterea de ieșire și recuperarea din frânare pe puntea posterioară, funcționează în interacțiune directă cu cutia de viteze standard, marca Xtrac. MGU se află în aşa-numitul clopot dintre motorul cu ardere internă și cutia de viteze. 

Întregul sistem electric al hibridului produce până la 800 de volți. Bateria uniformă are o capacitate energetică de 1.35 kWh, care poate fi mobilizată în orice moment în accelerație. O putere de 30 până la 50 kW (40 până la 68 CP) este disponibilă în rafale scurte, dar nu modifică puterea totală a grupului de propulsie. Când se implică MGU, puterea motorului cu ardere, care poate ajunge la peste 8.000 rpm (în funcție de BoP), scade automat. Reglementările stipulează exact puterea totală.

Istoria V8-ului twin-turbo de 4.6 litri, cu denumirea internă Porsche 9RD, poate fi urmărită până la RS Spyder. În mâinile fostei echipe client Porsche Penske, vehiculul de curse a câștigat toate titlurile în clasa LMP2 a American Le Mans Series între 2006 și 2008. La acea vreme, motorul din prototipul distinctiv galben-roş avea o cilindree de 3.4 litri. Designul și conceptul, totuși, satisfac încă cele mai înalte cerințe ale sportului cu motor modern. 

„Motorul V8 poate funcționa și cu combustibil optimizat pentru emisii de CO2, sau așa-numitul combustibil bio”, spune mulțumit Stefan Moser. 

În acest domeniu, Porsche a jucat un rol de pionierat cu introducerea carburanților ecologici în Porsche Mobil 1 Supercup încă din sezonul 2021. Informațiile obținute acolo cu 911 GT3 Cup ajută la rularea optimă a noului Porsche 963.

Date tehnice de bază Porsche 963

 • Lungime/Lățime/Înălțime: 5.100/2.000/1.060 mm
 • Ampatament: 3.148 mm
 • Greutate minimă: 1.030 kg
 • Viteza maximă: >330 km/h

Date tehnice Motor 9RD

 • Design: V8 twin-turbo
 • Volum: 4.593 cc
 • Unghi de înclinare a cilindrilor: 90 de grade
 • Alezajul: 96 mm
 • Cursa: 81 mm
 • Putere: >515 kW (700 CP)
 • RPM: >8.000

GALERIE FOTO:

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata