(video) Premieră în China: Noul MPV electric Volvo EM90

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Duminică, 12 noiembrie, Volvo a organizat în China un eveniment de prezentare a unui model dedicat prioritar acestei piețe. Noul EM90 este primul MPV electric al mărcii și este din punct de vedere ideologic un succesor al modelului Volvo Duett din 1953, care marchează în acest an șapte decenii de la apariție.

Potrivit Volvo, EM90 demonstrează abilitățile puternice de a inova și de a răspunde cerințelor specifice ale pieței. Segmentul vehiculelor multifuncționale (MPV) a câștigat o popularitate considerabilă în ultimii ani, în special în multe părți ale Asiei și acesta este unul dintre principalele motive pentru care EM90 vine în primul rând în China, cea mai mare piață auto din lume.

Caracteristici cheie:

  • Modelul nu a fost conceput 100% de la zero și nu este un produs 100% marca Volvo. Cu alte cuvinte, este o interpretare marca Volvo a modelului Zeekr 009, marca Zeekr fiind una soră cu Volvo Cars, ambele fiind proprietatea holdingului Geely.
  • Dimensiunile le sunt aproape identice: Volvo EM90 are 5.206 mm în lungime (este cu 3 mm mai scurt decât Zeekr 009), 2.024 mm în lățime și 1.859 mm în înălțime (+11 mm). Au şi același ampatament de 3.205 mm. Greutatea îi este de 2.763 kg, iar cea maximă permisă ajunge la 3.245 kg. Are un coeficient aerodinamic similar de 0.27 Cd.
  • Noul EM90 folosește aceeași platformă SEA, iar suspensia este standard una pneumatică, cu câte două camere de aer.
    • Ca orice mașină Volvo, EM90 este construit în jurul unei structuri de siguranță puternice. Este fabricat din diferite forme de oțel de înaltă rezistență, inclusiv oțel cu bor, care ajută la compensarea impactului dintr-un posibil accident într-un mod eficient. În interiorul cabinei, airbagurile sunt amplasate optim pentru a oferi o protecție excelentă a pasagerilor. Montanţii A dubli oferă șoferului un câmp vizual clar, ajutând în același timp la menținerea fermă a structurii de siguranță, oferind un sentiment de confort, încredere și control în spatele volanului.
    • Deocamdată se anunță o singură motorizare: un electromotor de 200 kW (272 CP/343 Nm) este montat pe puntea din spate și este suficient pentru a putea accelera acest mastodont până la 100 km/h în 8.3 secunde. Viteza maximă e limitată la 180 km/h.
    • Are anunțată deocamdată o baterie de 116 kWh, care asigură o autonomie de până la 738 km în ciclul nerealist CLTC. Evident că suportă încărcare rapidă (10-80% în sub 30 de minute).
    • Precum noul EX90, EM90 este echipat cu tot hardware-ul necesar pentru a permite încărcarea bidirecțională. Această caracteristică permite utilizarea bateriei mașinii în calitate de power bank pentru alimentarea altor electromobile sau aparatelor electrice.
    • Fiind un monovolum complet electric, EM90 este echipat cu tehnologii de ultimă generație de protecție a bateriei, inclusiv o structură puternică din oțel și aluminiu care permite o performanță sigură și stabilă în scenariile de accident din lumea reală.
  • Primul contact cu EM90 vine prin designul exterior. 
    • În față, farurile emblematice și recunoscute instantaneu Thor’s Hammer oferă o înfățișare grandioasă – chipul mândru și încrezător al unei mașini Volvo.
    • Ceea ce iese cu adevărat în evidență, însă, este modul în care farurile te întâmpină cu o față luminoasă, inclusiv un logo iluminat care apare pentru prima dată pe o mașină Volvo. Inspirat de zgârie-nori și de artă captivantă de ultimă oră, partea frontală emană precizie de înaltă tehnologie.
    • În spate, denumirea iluminată și un design elegant al stopurilor fac ca EM90 să iasă în evidență. Stopurile emblematice verticale Volvo au evoluat și ele. Inspirate de orizontul orașelor moderne, semnăturile lor se extind atât în ​​sus, cât și în jos, banda metalică reprezentând linia de bază a orizontului.
    • EM90 este disponibil în patru culori exterioare, cu tonuri calde inspirate de interacțiunea dintre natură și lumină.
    • Vine cu jante aerodinamice de 19 (255/50/R19) sau 20 de inchi (265/45/R20).
  • În interior, EM90 este proiectat să fie o cameră de zi în mișcare. Va oferi confort suprem pentru a profita la maximum de timpul petrecut în mașină, datorită detaliilor de design scandinav care oferă o experiență cu adevărat premium. EM90 conține cel mai spațios și mai flexibil interior pe care l-am oferit vreodată, spune Volvo.
    • Datorită lățimii generoase a cabinei și spațiului pentru picioare, precum și unei game largi de funcții inteligente de depozitare, EM90 oferă un interior spațios și inteligent pentru toată lumea din mașină. Versiunea prezentată la moment are șase locuri, pe al doilea rând scaunele de tip lounge fiind individuale și multi-reglabile (încălzite, ventilate și cu masaj), cu mese și suporturi pentru pahare încorporate.
      • Scaunele au, de asemenea, așa-zise perne cu gravitate zero, cu o structură cu șapte straturi și o grosime care depășește 120 mm, inclusiv straturi de amortizare de înaltă densitate pentru confort și susținere. 
      • Între timp, al treilea rând este ușor accesibil datorită ușilor din spate glisante și scaunelor din al doilea rând cu glisare lungă.
    • Vine standard cu tehnologia unică de purificare a aerului. Indiferent de locul călătoriei, aerul respirat în interior este setat să fie mai curat decât cel din exterior. Pre-ionizarea și un filtru pe bază de fibre pot elimina până la 95% din toate particulele PM 2.5.
    • Un total de 21 de difuzoare de la Bowers & Wilkins sunt frumos integrate în cabină și încorporate în tetierele scaunelor frontale pentru a oferi sunet de înaltă fidelitate cu efect 3D și pentru a crea experiența sonoră supremă. Puterea sistemului se ridică la 2.460 W, depăşindu-l semnificativ pe cel din noul EX90 cu aproape 1 kW, chiar dacă are mai puţine difuzoare! Este de fapt cel mai performant sistem audio pus pe o mașină Volvo vreodată.
    • Se mai pot observa elemente realizate din cristal Orrefors, lemn natural de mesteacăn și utilizarea de LED-uri decorative SunLike.
    • Mai există o secțiune de acoperiș din sticlă panoramică. Vine cu o perdea și mai multe setări de iluminare ambientală, care oferă o atmosferă scandinavă autentică.
    • Portbagajul măsoară 342 litri, iar cu scaunele rabatate din al doilea și al treilea rând se poate ajunge la 1.826 de litri.
  • Printre altele, dispune de:
    • O gamă largă de sisteme avansate de asistență pentru șofer și de siguranță, activate de software și de un set larg de senzori care constă din camere de înaltă definiție, camere de vedere înconjurătoare, un radar cu unde milimetrice și senzori cu ultrasunete.
    • Confort suplimentar vine datorită izolației fonice de top și tehnologiei de anulare activă a zgomotului de pe drum. Anvelopele silențioase speciale contribuie la această experiență.
    • Folosind puterea de calcul oferită de platformele Snapdragon Cockpit de la Qualcomm Technologies, standard, alături de conectivitate 5G acolo unde este disponibilă, EM90 oferă o experiență digitală remarcabilă.
    • Asistentul vocal va conecta șoferul cu mașina într-un mod interactiv și distractiv. Este vizualizat într-un avatar Volvo reîmprospătat, inspirat de frumoasa natură scandinavă, găsit pe monitorul central de 15.4 inchi. Inscripțiile în limba engleză de pe ecrane sunt doar cu titlu de prezentare, însă este și un semn că modelul va fi internațional.
    • Un ecran suplimentar de 15.6 inchi, de înaltă definiție, care este montat pe tavan, apare de fiecare dată când se dorește divertisment pentru familie sau participarea la o întâlnire video de afaceri, chiar și cu o cameră când este necesar. Ecranul acceptă, de asemenea, proiecția ecranului telefonului și o mare varietate de aplicații terțe.
      • Ecranul montat pe acoperiș face parte dintr-un set multifuncțional de ecrane și suprafețe inteligente care permit o varietate de scenarii în cabină. Prin apăsarea unui comutator sau a unei comenzi către asistentul vocal, puteți transforma cu ușurință interiorul lui EM90 într-un teatru, o sală de ședințe sau un dormitor. Ecranele, scaunele, geamurile, aerul condiționat și iluminatul vor fi toate reglate în consecință.
    • Ca și în cazul tuturor noilor mașini Volvo, EM90 se va moderniza în timp, datorită actualizărilor software over-the-air. 
    • O cheie digitală și funcțiile de la distanță prin aplicația Volvo Cars asigură accesul și controlul ușor al mașinii.

Noul Volvo EM90 vine mai întâi în China și este acum disponibil pentru precomenzi pentru clienții din China.

Și acum cel mai interesant aspect: dacă Zeekr 009 costă 499-588 de mii de yuani (echivalentul a 68-81 mii de dolari), atunci pentru Volvo EM90 se cer minimum 818.000 de yuani (echivalentul a 112.000 de dolari)!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise