(video) Premieră în SUA: Noua generaţie Ford F-150 Raptor

În seara zilei de ieri, conform fusului orar în care locuim, a fost prezentat peste ocean noul Ford F-150 Raptor. Se întâmplă la doar şase luni după modelul de bază şi asta nu va fi tot!

Deja în 2022 familia va fi completată cu versiunea de top Raptor R care, după cum se vehiculează, va primi V8-ul Supercharged de 5.2 litri de pe Mustang Shelby GT500!

Caracteristici cheie:

  • Caracteristica principală a versiunii Raptor va fi mereu suspensia, astfel încât inginerii au acordat o atenție deosebită la acest capitol. În primul rând, există montate noi amortizoare adaptive FOX Live Valve, care acum nu numai că au rezervoare externe din aluminiu anodizat cu un diametru de practic 79 mm (cu nou lichid de șoc cu frecare redusă, special conceput pentru a reduce pierderile de frecare din interiorul amortizorului, pentru un confort sporit), dar şi un sistem de control electronic al rigidităţii.
  • Noile supape de bază controlate electronic ale acestor amortizoare, cu un design modernizat, permit atingerea unei forţe de amortizare de până la 453 de kg per fiecare colţ al maşinii la viteze înregistrate în off-road. Informaţiile citite de la senzorii de înălțime a suspensiei și ale altor senzori din jurul maşinii modifică ratele de amortizare independent la fiecare colț de 500 de ori pe secundă, reacţia fiind cu aceeași viteză cu care creierul uman procesează informații vizuale.
  • Pentru puntea din spate solidă a fost dezvoltată practic de la zero o nouă suspensie într-o configuraţie multi-link cu câte cinci braţe per roată şi cu o cinematică inteligentă. Suspensia dispune de brațe foarte lungi pentru a menține mai bine poziția osiei pe teren accidentat, o bară Panhard și arcuri de 24 inch (610 mm) – cele mai lungă din clasă.
  • Cursa suspensiei este acum de 356 mm pe puntea din faţă şi de 381 mm pe cea din spate, ceea ce este cu un sfert mai mult decât avea primul F-150 Raptor când a fost lansat în 2009.
  • Cadrul maşinii a fost ranforsat, iar setul standard de roţi include anvelope all-terrain BFGoodrich All-Terrain T/A KO2. Diametrul lor extern este de 35 de inci, iar opţional se pot comanda unele mai mari – de 37 inci (940 mm) – sunt cele mai mari propuse din fabrică pentru un pickup uşor. Cu acestea din urmă instalate, garda la sol creşte de la 305 la 333 de mm, unghiul de atac constituie 33.1 grade, iar cel de degajare 24.9 grade.
  • Sub capotă, spre dezamăgirea fanilor, a fost montat un V6 twin-turbo EcoBoost de 3.5 litri din a treia generaţie. Pe modelul vechi genera 457 CP și 692 Nm de cuplu. Caracteristicile propulsorului pentru noul F-150 Raptor nu au fost deocamdată anunțate (update – cifrele au rămas aceleaşi).
  • Cutia de viteze este în continuare una automată în 10 trepte, iar tracţiunea una integrală cu ambreiaj multi-disc pentru conectarea punţii frontale. Pe puntea din spate este montat standard un diferențial cu blocare electromecanică, iar opţional se poate comanda unul Torsen pe puntea din faţă.
  • Se mai remarcă noul Raptor printr-un nou sistem de evacuare a gazelor de eşapament, acum şi cu supape active. Acesta are trei moduri de intensitate a sunetului: Quiet, Normal, Sport și Baja au reziduuri diferite.
  • Modurile de conducere cu setări corespunzătoare pentru agregatele de la bord sunt: Slippery (pentru deplasări pe zăpadă), Tow/Haul (pentru tractări de remorci de până la 3.7 tone), Sport, Normal, Off-Road, Baja şi Rock Crawl pentru deplasări pe pietre.
  • Apropo, modelul nu va mai fi disponibil cu doar două portiere în versiunea SuperCab, ci doar în versiune cu patru uşi SuperCrew.
  • Printre opţiuni se numără scaune Recaro şi un convertor Pro Power Onboard în benă pentru conectarea aparatelor electrice externe cu o capacitate de până la 2 kW.
  • La capitol estetic, în mod evident, se deosebeşte printr-un bodykit diferit care include o nouă bară de protecţie frontală, o nouă grilă de radiator, o capotă diferită, jante diferite, corpuri de iluminat suplimentare, etc.

În showroom-urile americane noul F-150 Raptor va apărea din această vară. Ford mai ţine să menţioneze că modelul a eclipsat vânzările altor maşini de performanţă bine cunoscute. În ultimii patru ani, Raptor-ul din generația anterioară a depășit cumulativ vânzările din SUA a întregii linii de mașini sport Porsche și a lui Chevrolet Corvette.

Specificaţii în detalii:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cum îi sună motorul prin eşapament:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/