(video) Premieră în SUA: Noua generaţie GMC Yukon şi Yukon XL – SUV-urile flagship ale mărcii

La puţin peste o lună de zile de la prezentarea noilor Chevrolet Tahoe şi Suburban, iată că şi marca GMC, parte a grupului General Motors, îşi introduce premiera planificată a noilor “rude” – SUV-urile vârf de gamă de nouă generaţie Yukon şi Yukon XL.

Într-un final această familie de maşini făcute pe baza unei platforme comune va fi completă în primele zile ale lunii februarie, când va fi arătat şi noul Cadillac Escalade.

În realitate, noile GMC Yukon şi Yukon XL nu sunt decât nişte versiuni mai scumpe a modelelor Chevrolet Tahoe şi Suburban. Totuşi, SUV-urile sunt un pic mai scurte decât cele dezvăluite anul trecut: 5.334 vs 5.351 şi 5.720 vs 5.732 mm respectiv.

Diferențele dintre mașinile de marcă Chevrolet și GMC sunt în mare parte stilistice: Yukon are un design original al părţii frontale şi nu se limitează doar la farurile LED şi grila radiatorului, ci şi capota şi aripile sunt diferite. Stopurile sunt la fel noi, LED, şi includ mai nou secţiuni suplimentare care pleacă pe capacul portbagajului.

În habitaclu, diferența se reduce la un design diferit al volanului și la elementele decorative. O opțiune interesantă este şi Power Sliding Center Console, adică o cotieră centrală mare şi lată între scaunele din față, care poate fi mişcată înapoi cu tocmai 254 mm, astfel având acces şi pasagerii din spate la aceasta.

Cu toate acestea, aproximativ 60% din vânzările de SUV-uri GMC Yukon îi revin în mod tradițional celei mai bogate versiuni, numite Denali, care a primit cea mai mare atenţie în acest schimb de generaţii. La exterior, astfel de maşini ies în evidenţă prin numeroase inserţii cromate, o grilă de radiator diferită cu celule mici şi cele mai mare jante posibile de instalat – în acest caz de 22 de inci.

Pe de altă parte, habitaclul are pentru prima dată în istoria modelului un design diferit faţă de cel dintr-un Yukon în versiuni mai simple. Planşa de bord originală este prevăzută cu un cozoroc larg, iar ecranul sistemului multimedia și deflectoarele sistemului de climatizare au fost schimbate cu locurile, astfel încât monitorul este integrat deja în consola centrală. Yukon Denali are, de asemenea, scaune frontale diferite, ornamente scumpe cu piele și inserții din lemn natural.

În rest, elementele de pe consola centrală, panoul de bord parţial cu ceasuri analogice și chiar blocurile de butoane sunt aceleași ca şi în versiunile mai simple.

În gama de versiuni a modelului apare acum în premieră şi una adaptată pentru off-road, cunoscută sub denumirea de AT4. O astfel de maşină din nou se deosebeşte printr-o grilă de radiator diferită, mai multe inserţii mate în loc de unele cromate, bare de protecție teșite pentru o mai bună capacitate geometrică de rulare, elemente de protecție a motorului şi transmisiei, anvelope pentru off-road şi altele.

În plus, pe acest model o suspensie pneumatică care are capacitatea de a modifica garda la sol într-un interval de 100 mm vine standard, în timp ce pe alte versiuni ale noului Yukon este o opţiune. În poziţia cea mai înaltă a maşinii, unghiul de atac atinge 32 de grade.

Ca și Tahoe/Suburban, noul GMC Yukon are o nouă suspensie spate independentă. În nivel de echipare de bază se oferă arcuri și amortizoare pasive pentru toate roţile, însă contra cost, ca și înainte, se poate comanda o suspensie Magnetic Ride Control cu amortizoare adaptive a căror rigiditate poate fi schimbată.

Trei motoare sunt disponibile la alegere: un turbodiesel Duramax de 3.0 litri şi cu şase cilindri în linie (281 CP/623 Nm), alături de două V8-uri natural aspirate modernizate cu sistem de injecție directă a combustibilului, un schimbător de faze pe un singur arbore cu came și un sistem de deconectare a cilindrilor (de la unu la șase) la sarcini mici. Motorul principal a rămas cel de 5.3 litri (360 CP/519 Nm), în timp ce unitatea de 6.2 (426 CP/623 Nm) este dedicată pentru versiunea de top Denali.

Toate versiunile au o cutie de viteze automată cu zece trepte, dezvoltată împreună cu cei de la Ford. Versiunile simple vin standard cu tracţiune spate, în timp ce opţional se oferă o tracțiune integrală cu un ambreiaj pentru conectarea punţii faţă și un demultiplicator. Încă o opţiune este un diferențial spate blocabil, controlat electronic.

Lista de opţiuni poate include: un head-up display care proiectează pe parbriz informaţiile pe o suprafaţă de 15 inci şi un sistem multimedia individual pentru pasagerii din spate, două ecrane tactile de 12.6 inci putând fi instalate în spatele tetierelor scaunelor din primul rând, un sistem High Definition Surround Vision pentru supraveghere la 360 de grade cu până la nouă camere video, acoperiş panoramic, volan încălzit, scaune încălzite şi ventilate, până la opt locuri pentru pasageri (sau şapte, cu două scaune individuale în al doilea rând, care pot fi mişcate în premieră longitudinal într-un interval de 140 de mm), un set de sisteme/asistenți electronici (în jur de 30), printre altele.

Noile generaţii GMC Yukon şi Yukon XL vor fi produse la aceeaşi uzină GM din Arlington, Texas, în care s-au investit 1.4 miliarde de dolari în modernizarea care s-a făcut în ultimii patru ani. Producția într-o etapă de testare a fost deja lansată, dar SUV-urile de nouă generație pentru piața americană vor apărea la dealeri abia după jumătatea lui 2020.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise