(video) Premieră în SUA: Noul Ford F-150 Raptor R

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

După mai bine de un deceniu petrecut înfruntând condiții dure și cucerind dune masive de deșert, cu trei generații de pickup-uri off-road, Ford lansează astăzi noul F-150 Raptor R – cel mai rapid și mai puternic, cel mai extrem şi de înaltă performanță Raptor pentru deşert şi off-road de până acum.

Toate cele trei generații F-150 Raptor au fost inspirate de acele trophy truck-uri care concurează în Baja 1000. Desenat și proiectat de Ford Performance, noul F-150 Raptor R este cel mai aproape de a oferi acest tip de performanță.

Caracteristici cheie:

  • Este un rival direct pentru RAM TRX (712 CP și 881 Nm). Cântăreşte 2.699 kg, fiind cu 45 de kg mai greu decât un Raptor standard, dar cu 181 kg mai uşor decât TRX. Apropo, cei de la RAM deja au început o campanie de trolling😎
  • După cum s-a vehiculat anterior, inima lui Raptor R este un nou motor V8 Supercharged de 5.2 litri (nume de cod Predator), care produce 700 CP la 6.650 rpm (710 în sistem de măsurare european) şi 868 Nm la 4.250 Nm. Propulsorul a fost luat de pe Mustang Shelby GT500 şi generează mai mult cuplu decât coupeul. Rezultatul este cel mai dens cuplu oferit de un V8 supraalimentat de până acum pe un pickup de serie!
    • Ford Performance a recalibrat compresorul și a instalat un nou scripete de 74 mm pentru a-i optimiza puterea pentru utilizarea în off-road, crescând livrarea cuplului de la turaţii joase şi medii. Aceste modificări sunt menite să ofere mai multă performanță la vitezele în care clienții își petrec cea mai mare parte a timpului la volan.
    • Ford Performance a mai modernizat colectoarele de evacuare originale cu un design din oțel inoxidabil turnat, incluzând un răcitor de ulei și un filtru unic, plus o baie de ulei mai adâncă, care îi permite să abordeze unghiurile de teren agresive şi în acelaşi timp să menţină uleiul de motor rece. 
    • Pentru a-l ajuta să respire mai bine, volumul de admisie a fost crescut cu 66% printr-o admisie de aer mai largă și un filtru de aer conic cu debit mai mare și eficiență mai mare.
    • Este cuplat la o transmisie SelectShift cu 10 trepte, calibrată special.
    • Caracteristicile dinamice nu s-au anunţat.
  • Modelul dispune de o nouă punte frontală cu o turnare mai robustă, o rezistență mai mare și un capac structural cu nervuri din aluminiu pentru a gestiona cuplul, precum și un arbore de transmisie unic din aluminiu cu diametru mai mare.
  • Un nou convertizor de cuplu reglat special, cu amortizor de turbină heavy-duty și ansamblu de ieșire din spate cu patru pinioane, face modelul și mai bine echipat pentru a transfera cuplul și pentru a oferi o senzație mai fluidă a grupului de propulsie atunci când se conduce pe carosabile şi în afara acestora.
  • Nou şi unic mai este şi sistemul de evacuare dublu a gazelor de eşapament, cu o tobă de eșapament tip “true pass-through” și un sistem de supape active, cu moduri Normal, Sport, Quiet și Baja. Acestea din urmă pot fi ajustate în funcția MyMode, permițând șoferilor să personalizeze mai multe setări – inclusiv modurile de conducere, direcție, suspensie și altele – toate setările salvându-le într-un preset care poate fi accesat imediat prin butonul R de pe volan.
  • Suspensia spate five-link are brațe de tracțiune foarte lungi pentru a menține mai bine poziția axului pe teren accidentat, o bară Panhard și arcuri elicoidale de 610 mm – toate optimizate pentru o stabilitate remarcabilă. Amortizoarele avansate FOX Live Valve au fost reglate suplimentar pentru a echilibra calitatea deplasării și controlul ruliului.
    • Aceste amortizoare controlate electronic folosesc senzori de înălțime a suspensiei și alți senzori pentru a monitoriza starea terenului în mod independent, de sute de ori pe secundă, ajustând în același timp reglajul suspensiei în consecință. 
    • Deplasarea roții de 330 mm pe puntea din faţă și de 358 mm pe cea din spate facilitează capacitatea modelului de a traversa nisip și roci cu o capacitate remarcabilă.
    • O creștere cu 5% a ratei arcului din față ajută la menținerea calității confortabile a călătoriei, în timp ce Raptor R se mândrește cu o gardă la sol de 332.74 mm (304.8 are un Raptor standard) și cu anvelope standard exclusive de 37 inchi (opţionale pe Raptor standard), direct din fabrică, pentru unghiuri de atac, rampă şi degajare de 33.1, 24.9 şi 24.4 grade respectiv
  • O cupolă mai mare pe capotă, cu un stil mai agresiv, este cu aproape un inchi mai înaltă decât cea de pe un Raptor de bază, ajutând la extragerea aerului cald din compartimentul motorului mai eficient. Grila emblematică FORD, barele de protecție și bosajele sunt vopsite în negru.
  • Accentele în Code Orange exclusiviste includ o insignă unică „R” pe grilă, cupolă și hayon. Un pachet grafic special pe aripile din spate prezintă un design unic care oglindește pământul aspru și crăpat din deșert.
  • Interiorul îi este predominant negru. Scaunele Recaro standard au o combinație de piele neagră și Alcantara, suprafețele fiind plasate inteligent pentru o aderență sporită. Fibră de carbon autentică împodobește ușile, consola centrală inferioară și părțile superioare ale ale planşei de bord, prezentând o țesătură tri-axială unică, concepută pentru a transmite combinația lui Raptor R de performanță, duritate și durabilitate.
  • La fel ca restul familiei Raptor, noul Raptor R vine standard cu o suită de tehnologii inteligente pentru a ușura deplasările în off-road, printre care: Trail Turn Assist, Ford Trail Control, Trail 1-Pedal Drive. Standard mai are sistem multimedia SYNC4 pe monitor tactil de 12 inchi, cu suport Apple CarPlay, Android Auto şi tehnologia de actualizare de la distanţă Ford Power-Up.
  • Modelul va fi disponibil în opt opțiuni de culoare, inclusiv noua vopsea exterioară Avalanche și Azure Gray Tri-Coat oferită pentru prima dată în gama Raptor.

Comenzile pot fi înregistrate de astăzi, iar producţia va demara mai târziu în acest an la fabrica din Dearborn. În SUA modelul costă 109.145 de dolari şi include toate opțiunile de pe un Raptor de bază, cu excepția vopselei premium și a trapei.

[embeddoc url=”https://media.ford.com/content/dam/fordmedia/North%20America/US/product/2023/raptor/raptor-r/2023-Raptor-R-Spec-Sheet.pdf”]
[embeddoc url=”https://media.ford.com/content/dam/fordmedia/North%20America/US/product/2023/raptor/raptor-r/Raptor-R-Engine-Graphic.pdf”]
[embeddoc url=”https://media.ford.com/content/dam/fordmedia/North%20America/US/product/2023/raptor/raptor-r/Raptor-R-Design-Graphic.pdf”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise