(video) Premieră în Veneția: Noul Aston Martin Vanquish – nu conform planului

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Odată cu introducerea celei mai puternice nave amiral din istoria sa de 111 ani, Aston Martin este mândru să anunțe revenirea celui mai legendar nume al său: Vanquish.

Modelul se află la vârful gamei legendare de mașini sport Aston Martin cu motor frontal. Deși trebuia să fie un supercar mid-engine, la acest plan s-a renunțat. Dar până data viitoare?…

Caracteristici cheie:

Trenul de propulsie

  • Are cel mai puternic V12 twin-turbo non-hybrid văzut până acum în gama sa principală de mașini sport. Produce 835 CP la 6500 rpm și 1000 Nm de la 2500 rpm dintr-un volum de 5.2 litri (160 CP/litru). Este capabil de 0-97 km/h în 3.2 secunde. Viteză maximă – 345 km/h.
  • Printre elementele hardware ale noului motor V12 se numără un bloc de cilindri și biele ranforsate, capete de cilindri reproiectate care încorporează arbori cu came reproiectați, plus noi orificii de admisie și evacuare. Bujiile de aprindere repoziționate și noile injectoare de combustibil cu debit mai mare (+10%) asigură o combustie optimizată pentru performanțe de top și câștiguri de eficiență. În plus, noile turbocompresoare cu viteză mai mare (+15%) și inerție redusă sporesc performanțele și răspunsul accelerației.
  • Pentru ca acest V12 de ultimă generație să fie cel mai reactiv oferit vreodată, precum și cel mai puternic, Vanquish beneficiază de o nouă funcție Boost Reserve. Funcția crește presiunea de supraalimentare a turbocompresorului peste ceea ce ar fi necesar în mod normal pentru orice poziție parțială a accelerației, astfel încât acesta să fie gata de plecare atunci când este nevoie de putere maximă.
  • Câștiguri suplimentare de performanță au fost obținute cu ajutorul partenerului tehnic al echipei de F1, Valvoline, care a furnizat cel mai recent ulei de motor de înaltă performanță pentru Vanquish. Curgând printr-un răcitor de ulei de motor mai mare, cu o capacitate de respingere a căldurii cu 50% mai mare, lubrifiantul complet sintetic este menținut la temperatura optimă de funcționare, ajutând la menținerea unei presiuni optime a uleiului de motor în toate situațiile.
  • Pentru prima dată pe o mașină sport Aston Martin cu motor V12 frontal, renumita cutie de viteze automată ZF cu 8 trepte, recalibrată, este cuplată cu un diferențial spate electronic cu alunecare limitată (e-diff). Acest e-diff este integrat în ESP, oferind o legătură directă cu comportamentul dinamic al mașinii și permițând gestionarea alunecării roților pe puntea spate pentru a optimiza tracțiunea în toate condițiile. Spre deosebire de un diferențial mecanic convențional cu alunecare limitată, acest diferențial electronic poate trece de la deschiderea completă la blocarea de 100% în 135 de milisecunde.
  • Toate aceste intervenții asigură în același timp respectarea celei mai recente legislații privind emisiile pe piețele globale.
Aston Martin Vanquish

Structura corpului

  • O motorizare atât de formidabilă necesită un șasiu la fel de inegalabil. Unul care stabilește noi standarde de rigiditate structurală și oferă platforma supremă pentru un sistem de suspensie de ultimă generație, capabil să ofere o dinamică impecabil reglată.
  • Precum DB12 și Vantage, Vanquish este construit în jurul unei structuri de caroserie din aluminiu lipit, cu suspensie față cu brațe duble și una posterioară multi-link. Componentele suplimentare de rigidizare de sub caroserie oferă o creștere cu 75% a rigidității laterale comparativ cu un DBS 770 Ultimate!
  • Un ampatament cu 80 mm mai lung (adăugați între montantul A și puntea față), șasiul a primit un suport transversal al motorului mai rigid pentru a oferi o rigiditate torsională mai mare și rigiditate laterală între turnurile suspensiei față.
  • Amortizoarele Bilstein DTX sunt noi pentru Vanquish și au o calibrare personalizată. Definind un nou caracter dinamic, modurile Sport și Sport+ oferă progresiv mai mult răspuns și un control mai strict al caroseriei.
  • Un nou suport inferior frontal și o nouă traversă frontală aduc câștiguri suplimentare de rigiditate. Iar o bretea inferioară mai groasă îmbunătățește rigiditatea orizontală a subcadrului spate.
Aston Martin Vanquish

Dinamica șasiului

  • Pentru a spori comportamentul dinamic și răspunsul, rigiditatea la ruliu a șasiului a fost mărită cu ajutorul unor bare anti ruliu (ARB) cu diametru mai mare. Iar rigiditatea bucșei suspensiei a fost optimizată pentru a menține un echilibru între rafinament și control.
  • Sistemul de direcție se concentrează pe precizie, răspuns și feedback. Montarea unei coloane de direcție neizolată oferă o senzație dinamică mai bună prin asigurarea unei conexiuni necorupte între șofer, volan și structura caroseriei.
  • Sistemul de servodirecție asistată electric (EPAS) a fost recalibrat, concentrându-se pe oferirea unei senzații rafinate în centrul direcției, care este relaxată, dar inspiră încredere. Cu asistență variabilă, sensibilă la viteză și cu 2,27 rotații de la blocare la blocare pentru manevre ușoare, direcția face parte din programele modului de rulare și oferă astfel un nivel variat de asistență în funcție de modul selectat.
  • Integrat perfect cu controlul dinamic progresiv, noul ESP (cu moduri: On, Track, Off, Wet) evită intervențiile bruște, prezicând nivelurile optime de aderență prin algoritmi de ultimă generație, reacționând în același timp la instabilitățile momentane ale vehiculului.
    • Această tehnologie predictivă utilizează o suită de controlere inteligente și modele software care evaluează în permanență informațiile de la un accelerometru cu șase dimensiuni, senzorii de viteză ai roților, unghiul de direcție și senzorii de unghi ai pedalei.
    • Acest lucru permite sistemului să construiască un scenariu live digital în unitatea de comandă principală și să utilizeze toate sistemele active la întregul lor potențial.
  • Noul Vanquish dispune standard de un sistem de frânare Carbon Ceramic. Compus din discuri de 410 mm pe puntea față și de 360 mm pe puntea spate, sistemul rezistă la temperaturi de până la 800°C și sunt mai ușoare cu 27 kg decât alternative din fontă. Răcirea frânelor se realizează prin conducte de răcire dedicate, care sunt alimentate cu aer de la o admisie din bara de protecție frontală.
  • Noul sistem ABS utilizează patru controlere noi pentru a gestiona Integrated Brake Slip Control (IBC), Integrated Traction Control (ITC), Integrated Vehicle Control (IVC) și Integrated Vehicle Dynamics Estimation (IVE).
  • Vanquish este prima dintre mașinile sport de nouă generație care beneficiază de sistemul Corner Braking 2.0. Prin crearea unei legături mai puternice între controlul integrat al alunecării frânei și modulele de control integrat al vehiculului, sistemul Corner Braking 2.0 este un optimizator predictiv, permițând mașinii să mențină stabilitatea în timp ce frânează în curbă.
  • Vanquish este echipat standard cu jante din aliaj forjat de 21 inci (mai ușoare decât cele anterioare de aceeași mărime) și anvelope Pirelli P ZERO™ personalizate (PZ4 pentru vară și Winter 2 pentru iarnă). Ambele mai dispun de tehnologia Pirelli Noise Cancelling System (PNCS), care poate reduce zgomotul din interiorul mașinii la jumătate datorită unui dispozitiv de absorbție a sunetului din interiorul anvelopei.
Aston Martin Vanquish

Design exterior

  • Cu un limbaj de suprafață complet nou, Vanquish exprimă eleganță contemporană prin fizicul său tonifiat, poziția largă și curbele fluide. ADN-ul sporturilor cu motor poate fi observat în unele dintre caracteristicile definitorii ale modelului: capota sculptată cu fante inspirate din F1 sau coada Kamm distinctivă, care servește la reducerea rezistenței la înaintare.
  • Vanquish primește un design complet nou al barei de protecție frontale, aripilor și grilei. Grila de radiator este cu 13% mai mare comparativ cu cea de pe DBS 770 Ultimate. Majoritatea panourilor de caroserie sunt din fibră de carbon.
  • Farurile Matrix LED introduc noua semnătură luminoasă a mărcii cu lumini de zi integrate (DRL). Pe faruri au fost aplicate detalii complicate, inclusiv marca Aston Martin gravată pe interiorul farurilor.
  • Unul dintre cele mai spectaculoase elemente ale designului general este acoperișul Panoramic din sticlă. O premieră pentru un Aston Martin V12, Vanquish îl are standard. Este colorat pentru a permite o transmisie a luminii de 6% și folosește un strat low-e pentru a proteja ocupanții de razele dăunătoare UV-A și B, fără a mai fi necesar un parasolar.
  • Pe Vanquish, semnătura unică laterală se află în mod intenționat în interiorul unui panou sculptat. În mod standard, bara laterală este finisată în crom strălucitor, ieșind în evidență din panoul lateral negru lucios, dar aceasta poate fi personalizată ca parte a pachetelor opționale.
  • O altă caracteristică Aston Martin recunoscută instantaneu sunt mânerele ușilor încastrate, care acum se deplasează electronic spre mână la o simplă apăsare sau atunci când vehiculul este deschis prin intermediul cheii.
  • Oglinzile retrovizoare fără ramă introduc un design mai mic și mai elegant pentru a îmbunătăți profilul aerodinamic al mașinii, maximizând în același timp suprafața suprafeței reflectorizante pentru o vizibilitate optimă în spate.
  • Dramatismul designului atinge punctul culminant în spate, datorită șoldurilor largi și puternice și a cozii Kamm abrupte și nemiloase, cu spoiler integrat în partea superioară pentru a oferi un echilibru aerodinamic față-spate. Un element de stil pur al posteriorului este “Shield”, care a fost proiectat să pară că plutește în spatele mașinii. Acest panou afișează cu mândrie marca Aston Martin și poate fi personalizat în diferite finisaje din fibră de carbon sau în culoarea caroseriei.
  • Scutul este încadrat de noile stopuri LED. Văzut pentru prima dată pe Valkyrie, acest sistem de iluminare complicat – compus din șapte lame individuale – este atât modern, cât și simplist în designul său, dar asigură faptul că Vanquish este la fel de ușor de recunoscut în orice vreme.
  • Tratamentul posterior este completat de difuzorul pe toată lățimea, care gestionează fluxul de aer de joasă presiune de sub mașină pentru a îmbunătăți stabilitatea la viteze mari. Eșapamentul din oțel inoxidabil este nou dezvoltat, cu o geometrie unică a tobei de eșapament și o dispunere uimitoare a patru terminații. Opțional este valabil un eșapament din titan, mai ușor cu 10.5 kg.
Aston Martin Vanquish

Design interior și tehnologii de bord

  • Este o mașină cu doar două locuri.
  • Pornind de la noua arhitectură interioară care a făcut un salt înainte în toate mașinile sport Aston Martin de generație următoare, Vanquish a primit o configurație interioară personalizată. Consola centrală a fost coborâtă într-un plan orizontal pentru un sentiment mai mare de claritate, spațiu și lux.
  • Interiorul Vanquish utilizează, de asemenea, un amestec de materiale pentru a crea secțiuni cu linii vizibile îndrăznețe pentru a spori senzația de lux și calitate. Indiferent de specificația jewellery pack, o linie orizontală subtilă din crom strălucitor înlocuiește linia tradițională a cusăturilor pe planșa de bord.
  • Toate comenzile cheie pentru șofer sunt montate central (realizate din metal rece), menținând funcțiile utilizate frecvent la îndemână, consolidând claritatea și simplitatea unui interior axat pe șofer. Panoul de bord și ecranul tactil central măsoară 10.25 inchi.
  • Butonul de pornire/oprire a motorului din sticlă iluminată este amplasat central în consola centrală. În jurul butonului iluminat se află un cadran rotativ tactil, din metal prelucrat, pentru a selecta modul de condus dorit. Cutia de viteze automată este controlată cu ajutorul unui nou levier central. Un buton Manual separat permite o anulare a funcției automate pentru o experiență de conducere mai implicată prin intermediul padelelor din spatele volanului.
  • Vanquish este al patrulea model care dispune de noua generație de infotainment Aston Martin, un sistem complet personalizat și dezvoltat in-house de la zero. Este completat de o nouă aplicație Aston Martin pentru smartphone. Sistemul de navigație dispune de conectivitate online, Apple CarPlay wireless, e-SIM, etc.
  • Vine standard cu scaunul Sports Plus și e disponibil opțional cu scaunul Performance din fibră de carbon. Standard este și un sistem audio surround de la Bowers & Wilkins cu 15 difuzoare, dublu amplificat.
  • Bara transversală sculptată din spate este o declarație îndrăzneață care separă zonele special amenajate pentru seturile de bagaje rafinate din piele, disponibile ca accesorii.
  • Un nou model de matlasare este aplicat pe scaunul Sports Plus și pe raftul portbagajului din spate. Dacă este selectată opțiunea de acoperiș din carbon, matlasarea de pe raft este reflectată pe plafon.
Aston Martin Vanquish

Noul Aston Martin Vaquish are un preț de pornire de 300.000 de lire sterline. Livrările vor demara din octombrie. Compania nu va produce mai mult de 1000 de mașini pe an.

Precum toate modelele Aston Martin, clienții Vanquish pot explora nenumărate posibilități de personalizare prin intermediul serviciului Q by Aston Martin.

GALERIE VIDEO:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise