(video) Premieră la Goodwood: Noul INEOS Grenadier Quartermaster
Premieră mai neobişnuită la Festivalul de Viteză de la Goodwood, acolo unde domină maşinile sport cu sute de cai putere. Compania britanică a ales evenimentul pentru a prezenta pickup-ul Grenadier Quartermaster. Maşina a fost anunțată de la începutul proiectului și a fost dezvoltată în paralel cu SUV-ul de bază.
Caracteristici cheie:
- Faţă de SUV, Grenadier Quartermaster are un ampatament întins cu 305 mm (3.227 mm) și, cuplat cu o consolă posterioară mai mare, lungimea totală a crescut cu 545 mm, până la 5.440 mm!
- Așa cum se potrivește unui pickup pe cadru, bena este realizată separat de cabina cu patru portiere. Lungimea benei este de 1.564 mm, iar lățimea îi este de 1.619 mm, adică un europalet standard încape fără probleme şi chiar mai rămâne puţin spaţiu. Hayonul poate rezista la o sarcină de până la 225 kg. Bena mai este prevăzută cu o priză de uz casnic de 400W.
- În toate celelalte aspecte, pickup-ul este unificat la maximum cu SUV-ul de bază. Grenadier Quartermaster are un șasiu cu două osii solide, o gardă la sol de 264 mm și o capacitate de a trece printr-un vad de apă cu o adâncime de 0.8 metri. Tracțiunea integrală este una permanentă. Mai are un diferenţial central şi un demultiplicator. Opţionale sunt încă două diferenţiale pentru ambele punţi.
- Sub capotă există două opţiuni de propulsie marca BMW cu șase în linie şi volum de 3.0 litri. Este vorba despre benzinarul B58 (286 CP/450 Nm) și turbodieselul B57 (249 CP/550 Nm). Sarcina utilă a benei în primul caz este de 835 kg, iar în al doilea – 760 kg (din cauză că maşina diesel este mai grea), deşi greutatea maximă suportată de maşini este de 3.500 kg. Cutia de viteze este una automată ZF cu opt trepte, fără alternativă.
INEOS Grenadier Quartermaster este acum disponibil pentru comandă în Marea Britanie și va fi lansat pe alte piețe mai târziu. Preţul îi porneşte de la 66.215 de lire sterline.
Și mai există o premieră pe lângă pickup: un prototip INEOS Grenadier pe hidrogen. Proiectul maşinii a demarat din toamna lui 2021 şi iniţial Hyundai era partener principal, însă într-un final cei de la BMW au furnizat generatorul electrochimic necesar, care la rândul său foloseşte componente Toyota.
Prototipul 4×4 are o transmisie originală dezvoltată în comun cu compania austriacă AVL. Pe puntea din față este instalat un motor electric, iar pe cea din spate două motoare electrice independente (fără diferenţial între roți, dar cu vectorizare de cuplu separat pentru fiecare). Puterea sistemului nu s-a anunţat, însă cuplul total generat fără vreo limită electronică este de 8.000 Nm!
Grenadierul pe hidrogen iese în evidență la exterior doar printr-o capotă cu o cocoaşă masivă, sub care se ascunde acel generator electrochimic, însă compania a promis că versiunea de producție va avea un aspect diferit. Autonomia va fi de asemenea mărită: prototipul poate parcurge acum doar 200 km, însă se doresc minimum 550 km.
Un avantaj semnificativ al INEOS în promovarea transportului consumator de hidrogen este producţia proprie a acestui carburant. Concernul chimic INEOS, în cadrul căruia activează divizia auto relativ proaspăt fondată, produce 400.000 de tone de hidrogen anual. Deocamdată nu există un termen fix de lansare a modelului de serie.
Cmentariile sunt închise