(video) Premieră la Goodwood: Noul Porsche Vision 357 Speedster

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Porsche marchează cea de-a 30-a aniversare a faimosului Festival de viteză de la Goodwood, dar şi cei 75 de ani ai brandului, în stil, cu noul Porsche Vision 357 Speedster. Conceptul este sora modelului Porsche Vision 357 Coupe şi din punct de vedere al designului – un omagiu adus lui 356. Iar din punct de vedere tehnologic, electromobilul se bazează pe prototipul 718 GT4 ePerformance.

În total, Porsche va prezenta în aceste zile peste 15 modele noi și clasice la Goodwood, unul dintre cele mai importante fiind 356 No. 1 Roadster – prima mașină sport a mărcii. Șase câștigători ai Le Mans au fost, de asemenea, expuși pentru pasionații de sport cu motor prezenți.

Iar în vârful Central Feature, un monument temporar amenajat în faţa casei Goodwood pentru marca diverse evenimente aniversare a unor companii auto, Porsche şi-a montat cel mai nou challenger din cursele de anduranţă – Porsche 963 – maşina prezentată în 2022 în cadrul aceluiași festival! Alături de el este un actual 911 în livrea Martini, un 911 (997) Sport Classic, un 356, un Blaupunkt 962 şi un monopost de Formula 1 – modelul 804!


După cum am notat anterior, Vision 357 Speedster se bazează pe tehnologia lui Porsche 718 GT4 ePerformance, deşi fratele său coupe s-a făcut pe baza benzinarului 718 Cayman GT4 RS! Deci motoarele electrice și tehnologia bateriei provin de la Mission R, iar șasiul de la 718 GT4 Clubsport. După premiera sa mondială de la Goodwood Festival of Speed, studiulva fi expus la Rennsport Reunion de anul acesta din SUA, la sfârșitul lunii septembrie.

Conceptul de mașină are parbrizul ghemuit, scurtat, tipic unui speedster, dând și mai mult accent caroseriei monolitice. Partea dreaptă a cabinei este acoperită cu acelaşi material din care e confecţionat de obicei acoperişul textil al decapotabilelor. Tetiera șoferului pare suspendată în aer datorită elementului de protecţie în caz de răsturnare, din carbon proiectat tehnic, din spatele ei. Iar în spatele acestei tetiere se află atât portul de încărcare, cât şi o ancoră de care se poate prinde husa disponibilă pentru a acoperi partea şoferului.

Conceptul în două culori, cu cele două tonuri de gri Marble Grey şi Grivelo Grey Metallic este inspirat de precursorii istorici ai sporturilor cu motor. Jantele frontale sunt, de asemenea, vopsite în Grivelo Grey Metallic. Acest lucru este completat de contraste în Miami Blue, de exemplu pentru mecanismele de eliberare rapidă de pe capota frontală înfăşurată.

Sigla aniversară „75” și anii 1948 și 2023 sunt finisate în Grivelo Grey Metallic și Miami Blue – o alternativă proaspătă la elementele decorative ale coupeului Vision 357, unde roșul a fost folosit suplimentar. Deasupra siglei 75 sunt desenaţi unicorni în stil comic, iar nişte camere montate pe aripi înlocuiesc oglinzile exterioare. La fel ca la strămoșii clasici, aceștia nu sunt poziționați pe uși, ci mai înainte pe aripi. În 357 cu cap deschis, acestea prezintă o formă nouă, optimizată aerodinamic, care amintește de aripi.

Alte detalii ale designului exterior sunt familiare de la conceptul său soră: semnătura luminoasă în patru puncte din față prezintă un design rotund care evocă Porsche 356; stopurile se află în spatele unei serii modelate de puncte frezate în caroserie; iar liniile posterioare ţin să amintească de grilajul posterior al lui 356, având integrată şi a treia lumină de frână.

Ecartamentul larg face o impresie optimistă și îmbunătățește stabilitatea la volan. Jantele de 20 de inchi sunt fabricate din magneziu și sunt echipate cu capace din fibră de carbon și prinderi centrale. Din punct de vedere vizual, amintesc și de o jantă Porsche legendară: modelele 356 A și 356 B cu frâne cu tambur aveau jante cu un capac deosebit de mare, de 205 mm, ce acoperea prezoanele.

Interiorul are un design redus la esențial și complet adaptat șoferului. Poziția scaunului joasă este sportivă prin excelență. Carcasa scaunului din CFRP este integrată în structura monococă. Șoferul stă pe nişte perne acoperite cu Racetex și ținut ferm pe loc de centura de siguranță în Miami Blue cu prinderi în șase puncte.

Grupul de instrumente se află deasupra coloanei de direcție ca o suprafață transparentă. Volanul de curse exemplifică lejeritatea, în timp ce amortizorul de impact pare suspendat. Comenzile individuale, între timp, revăd din exterior culoarea de accent Miami Blue.

Întregul tablou de bord este într-un finisaj cu țesătură de carbon. Ca alternativă la torpedoul convențional, curelele Miami Blue din secțiunea din dreapta sus pot fi folosite pentru a securiza accesoriile. Curele simple din material textil înlocuiesc şi mânerele tradiţionale ale ușilor. Acest detaliu din mediul de curse economisește greutate.

Vision 357 este punctul culminant Porsche la Goodwood, dar este departe nu singura raritate a producătorului de mașini sport care va fi văzută la eveniment. O paradă specială va urca celebrul deal de două ori pe zi şi va fi compusă din modele precum 356 No. 1 Roadster, 928 „Trigema” din 1983, un Cayenne Transsyberia, un 959, un 911 Turbo S (993) și un foarte special 911 Carrera S (991), cel cu care marchează un milion de 911 produse.

Porsche va sărbători, de asemenea, 100 de ani de Le Mans la Goodwood. La urma urmei, marca deține recordul de 19 victorii generale.

Cmentariile sunt închise