(video) Premieră la Goodwood: Noul și spectaculosul Red Bull RB17

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Noul hypercar de circuit Red Bull RB17 a fost dezvăluit astăzi la Festivalul Vitezei de la Goodwood de către Christian Horner, directorul și CEO-ul echipei Oracle Red Bull Racing, Adrian Newey, directorul tehnic al grupului, și Rob Gray, directorul tehnic al Red Bull Advanced Technologies.

Acum este clar de ce a existat o lacună în denumirea monoposturilor de F1. După modelul RB16 în 2022 a apărut RB18. Denumirea RB17 a fost atribuit hypercarului în cauză, adică imediat după ruperea relațiilor cu Aston Martin.

Vă mai amintiți proiectul comun AM-RB 001? Primul prototip a fost prezentat în 2016, iar un an mai târziu mașina a fost redenumită în Aston Martin Valkyrie. Calendarul perturbat al proiectului a dus la litigii cu investitorii și la încetarea cooperării dintre cele două companii. Mai târziu, Aston Martin a început totuși producția la scară mică a Valkyrie cu forțele proprii, dar reputația a fost deja pătată.

Între timp, Red Bull Advanced Technologies a colectat toate evoluțiile din proiectul AM-RB 001 și le-a folosit pentru a iniția dezvoltarea propriului produs.

Caracteristici cheie:

  • Este proiectat de Adrian Newey și Red Bull Advanced Technologies. Modelul RB17 se bazează pe cei 20 de ani de inovație în Formula 1 ai echipei.
  • RB17 dispune de un șasiu monococ din cel mai extrem compozit de carbon. Are mai mult de cinci metri lungime și doi metri lățime.
  • Are două locuri pentru pasageri. Există chiar și spațiu pentru bagaje în față, spațiu pentru două seturi de salopete și spațiu pentru o pereche de căști în spatele cockpitului.

Motor și cutie de viteze

  • De propulsie răspunde un V10 aspirat natural montat central, dar nu direct pe șasiu, care se poate roti cu 15.000 rpm! Puterea este transferată către roțile din spate prin intermediul unei cutii de viteze cu șase trepte (realizată din fibră de carbon) și un diferențial blocabil hidraulic.
    • V10-le este un produs Cosworth, dar cu specificații Red Bull. Are 4.5 litri volum și produce peste 1000 de cai.
    • Alți 200 de cai vin de la un electromotor. Acesta funcționează în prima treaptă și cea de marșarier, pe lângă oferirea de cuplu suplimentar.
    • Cutia de viteze este proiectată și asamblată in-house, deși angrenajele în sine sunt fabricate de Xtrac. Timpul de schimbare a treptelor va fi rapid, deși nu la fel de rapid ca schimbarea instantanee configurată într-o mașină de F1. Folosește în schimb senzori și software pentru a afla unde se află fiecare angrenaj și inel, pentru schimburi de putere mare, fără a se deforma sau deteriora.
    • De asemenea, RB17 trebuie să respecte reglementările de zgomot ale cât mai multor circuite posibil, astfel încât să nu depășească 105 db. Evacuarea este o configurație 10-în-unul, inspirată de McLaren MP4/15, proiectată de Newey din 2000, o mașină pe care el o numește ca fiind cea mai bună mașină de F1 din toate timpurile.
Red Bull RB17
FOTO: Top Gear/John Wycherley

Șasiu și câteva caracteristici aerodinamice

  • Cântărind sub 900 kg și producând peste 1200 CP, RB17 oferă timpi pe tur echivalenți cu cei din F1 și viteze maxime de peste 350 km/h, rămânând în același timp ușor de deținut și utilizat!
    • RB17 vizează 1700 kg de forță de apăsare la o viteză de 241 km/h.
    • Red Bull mai lucrează cu Michelin la anvelope cu trei compuși diferiți.
    • Jantele de 18 inchi sunt integral din fibră de carbon.
    • Frânele sunt de tip carbon-carbon.
  • Mai dispune de suspensie activă cu amortizoare reglabile, un sistem gradat de control al tracțiunii și o gamă largă de moduri de șasiu. Acestea permit schimbarea echilibrului mecanic și marja de stabilitate în mers! Combinat cu suprafețele aerodinamice active ale mașinii, permite și schimbul centrului de presiune.
    • Direcția sa este complet hidraulică și foarte asemănătoare conceptual cu cea a unei mașini de F1.
  • De la dezvoltarea conceptului inițial până la livrarea produsului finit către clienți, Red Bull Advanced Technologies este responsabilă pentru întregul proces de proiectare și construcție a hypercarului.

Interiorul încă nu e gata

  • Mașina din imagini este efectiv a treia iterație înainte de a fi pusă în funcțiune. „Lucrările la RB17 au început la Crăciunul din 2020 și suntem în faza de concept de trei ani sau mai mult. A avut trei motoare diferite și a început cu AWD și cu electromotor pe puntea frontală”, spune Newey.
  • Lucrările la interior sunt încă în desfășurare, deși configurația scaunelor a fost stabilită. „Totul a făcut parte din pachetul de bază. Spațiul structural disponibil este acum fix și lucrăm la ergonomie, unde punem ecranele și aparatele de comutare. Interiorul este un factor important. Nu vrem să fie o cabină spartană de mașini de curse. Butoane fizice, cu elemente de siguranță, mai ales la o mașină cu acest nivel de performanță. Apoi vor exista opțiuni interioare.”
    • RB17 a fost proiectat pentru a respecta reglementările de siguranță din clasa Le Mans Hypercar.
  • Toate subsistemele vor fi fost încercate înainte de a fi reunite în primele mașini de teste, înaintea debutului pe pistă în vara lui 2025, an din care va începe producția în Marea Britanie.

Prețul exclusivității

Vor fi făcute doar 50 de mașini, toate cu volan pe stânga. Toate au deja proprietari. Costă o unitate minimum 5.000.000 de lire sterline fără taxe!

Fiecare client va fi întâmpinat în familia Red Bull cu o călătorie completă, inclusiv o serie de evenimente pe pistă care oferă proprietarilor oportunitatea de a experimenta unele dintre cele mai mari circuite din lume. Dezvoltarea unui pilot unic din proprietar și adaptarea mașinii la nevoile fiecărui pilot fac parte din experiența unică.

Fiecare RB17 va fi personalizat, clienții având posibilitatea de a specifica totul, de la culoarea vopselei exterioare la materialele din interior și o serie întreagă de detalii mai mici.

Concurentul principal al lui RB17 este Aston Martin Valkyrie AMR Pro, deși RB17 s-a menționat a fi cu mult peste nivelul său!

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise