(video) Premieră: Lightyear 0 – maşina “solară” ce poate fi încărcată o dată la şapte luni
Vă mai amintiţi de compania olandeză Lightyear, care în 2017 a anunţat o maşină electrică ce este capabilă să se încarce inclusiv de la soare, iar în 2019 i-a arătat prototipul preserie?
Dacă da, atunci aflaţi că în ziua de 9 iunie 2022 a organizat premiera modelului de serie – Lightyear 0 – după şase ani de pregătiri. A dus totuşi proiectul până la capăt, reuşind să atragă în timp investiții de peste 150 de milioane de euro!
Evenimentul de prezentare în reluare:
Caracteristici cheie:
- Principala diferență dintre noua mașina electrică “solară” și alte electromobile de producţie este într-o caroserie acoperită cu cinci metri pătrați de panouri fotovoltaice brevetate. Se afirmă că pe parcursul unui an, dacă se utilizează în zone însorite ale globului, energia generată de aceste panouri este suficientă pentru o autonomie de peste 7.400 de km. Testele prototipului au arătat chiar una mai mare – până la 11.000 km.
- Are un corp aerodinamic în stil fastback, o lungime de 5.083 mm, o greutate de 1.575 kilograme şi un coeficient aerodinamic record pentru maşinile de producţie, de sub 0.19 Cd (îl depăşeşte astfel pe cel de 0.20 Cd a noului Mercedes-Benz EQS). Garda la sol îi este de crossover – 183 mm! Roţile au jante de 19 inci, iar cele din spate pot fi acoperite cu nişte panouri suplimentare.
- Conform rezultatelor testelor, dezvoltatorii și-au numit mașina electrică cea mai eficientă din punct de vedere energetic de pe piață. Conform acestui indicator, prototipurile Lightyear sunt semnificativ înaintea modelelor Tesla comparabile.
- O astfel de greutate neobișnuit de modestă pentru o mașină electrică mare se datorează utilizării active a fibrei de carbon în structura caroseriei și unei baterii relativ compacte de doar 60 kWh. În același timp, modelul cu cinci uși va oferi și un portbagaj cu volum de 640 litri.
- Se ştie că are patru motoare electrice, integrate câte unul în fiecare roată, care sunt controlate independent şi asigură tracţiune integrală. Puterea maximă declarată este de aproape 130 kW (177 CP per motor), iar cuplul maxim se ridică până la 1.720 Nm! Viteza maximă este limitată la 160 km/h, iar timpul de acceleraţie 0-100 km/h este unul neobişnuit – 10 secunde.
- Fiecare motor electric transformă energia electrică în energie mecanică, furnizând cuplu direct roții fără angrenaje, pentru a îmbunătăți semnificativ eficiența. Sunt, de asemenea, o alternativă mai ușoară la transmisiile convenționale, reducând greutatea și consumul de energie. În parteneriat cu Elaphe, a fost dezvoltat cel mai eficient motor de producție din lume – eficiență de 97%, pierzând doar o parte din energie prin căldură!
- Autonomia medie îi este de 625 de kilometri în ciclu WLTP, dar dezvoltatorii numesc principalul avantaj posibilitatea de a obține energie „gratuită”. Alţi 70 km autonomie se pot obţine într-o zi din lumina soarelui. Autonomia pe autostradă, la viteză de 110 km/h, fără energia solară, este de 560 km. Consumul declarat este de 10.5 kWh la 100 de km.
- Reieşind din această combinaţie de surse de energie, Lightyear susține că locuitorii din Țările de Jos nu vor putea încărca deloc mașina timp de două luni, cu condiția să conducă nu mai mult de 35 de km pe zi, iar în Portugalia sau Spania – timp de șapte!
- Puterea de încărcare nu se menţionează, însă este capabil de încărcare rapidă. Puterea de încărcare de la soare este de 10 km/h (cu 1.05 kW). De la o priză casnică obişnuită se poate obţine o autonomie de 32 km după o oră sau peste 300 km dacă se lasă peste noapte. De la o staţie de încărcare publică se pot opţine 200 km autonomie după o oră de încărcare, iar de la o staţie rapidă – 520 km după o oră!
- Întreaga suprafață exterioară (panourile caroseriei) este din fibră de carbon recuperată pe bază de reciclare a materialelor reziduale din fibră de carbon, care de altfel pur şi simplu s-ar fi aruncat la gunoi. Iar interiorul simplist, dar de înaltă calitate, este realizat din piele vegetală, ţesături din sticle PET reciclate şi palmier de ratan restructurat durabil (un tip de viță de vie cățărătoare, originară din Asia de Sud-Est).
- Sistemul multimedia îi este pe bază de Android Automotive OS, operabil pe un monitor de 10.1 inci. Alte trei monitoare servesc sunt pe post de oglinzi retrovizoare, imaginile fiind transmise în cabină de pe camere exterioare. Vezi ce alte dotări mai are în documentul ataşat.
Preţul maşinii unice este de 250.000 de euro! Producția lui Lightyear 0 va demara la începutul toamnei, primele exemplare urmând să ajungă la clienți în noiembrie. Doar 946 de exemplare vor fi asamblate.
În viitor (provizoriu în 2024/2025), compania intenționează să introducă pe piață modelul Lightyear Two. Va costa minimum 30.000 de euro şi la fel va fi dotat cu panouri fotovoltaice, alături de alte tehnologii folosite de modelul 0, însă niciun alt detaliu despre el nu se cunoaşte deocamdată. Va fi disponibil în Europa, SUA şi alte pieţe.
[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/06/Lightyear-—-One-pager.pdf”][embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2022/06/Lightyear-0-—-Specs-features-and-impressions-V2206B.pdf”]
GALERIE FOTO:
Cmentariile sunt închise